Αγορά κεραίας yagi VHF Band I
Πεμ 12 Δεκ 2024, 15:06

Like us on our Facebook page "https://www.facebook.com/Satleo"
Email επικοινωνίας του Satleo Forum: "forum@satleo.gr"

Αποστολέας Θέμα: Αγορά κεραίας yagi VHF Band I  (Αναγνώστηκε 6767 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος danieldaniel

• Νέο Μέλος
  • *
  • Ημερομηνία εγγραφής: Ιουν 2015
Γεια σας,

Γνωρίζει κανείς που μπορώ να αγοράσω (ιδανικά στην Ελλάδα) μια κεραία VHF Band I; Είναι για λήψη καναλιών 2-4 και TV-DXing. Έχω ήδη μία αλλά είναι παλιά και για απόσυρση.

Στην ελληνική αγορά βλέπω μόνο η Ikusi να έχει

Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

και για αυτή την περίπτωση ακόμα δεν έχω απάντηση αν μπορούν να τη φέρουν ενώ το πιο σημαντικό είναι πως δεν έχει και πολλά στοιχεία και μόνο 6dB ενίσχυση.

Αποσυνδεδεμένος Thanassis

• SatLeo V. I. P.
  • Satleo Maniac
  • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2006
  • Τόπος: Αθήνα
    • http://www.ikusi.gr
Το συγκεκριμένο προϊόν έχει αποσυρθεί πλέον και πρέπει να το βγάλουμε από το site.

Τα 6 db δεν είναι μικρή τιμή για την BI.

Μόνο με πολύ ψάξιμο στο internet και με τηλεφωνήματα υπάρχει πιθανότητα να βρεις τέτοια κεραία στην Ελλάδα - κυρίως από υπολλείματα σε παλιό στοκ, αφου η ζήτηση της είναι μηδενική εδώ και και πάρα πολλά χρόνια.
Επόμενο βήμα τα μεγάλα διεθνή e-shops.
Θανάσης Κυριακόπουλος

• Νέο Μέλος
  • *
Ευχαριστώ για την απάντηση.

Μεγάλα διεθνή e-shop με τέτοια είδη δεν έχω υπόψη, αν υπάρχει κάποια πρόταση παρακαλώ πείτε μου!

Συνδεδεμένος nektarios 1451

• Διαχειριστής
  • SatLeo Legend
  • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2007
  • Τόπος: Αρτα
εκπομπές στα 2 με 4VHF δεν πρεπει να υπαρχουν τουλαχιστον στα Ε καναλια, στα Ρ καναλια υπαρχουν τα ρωσσικα οπως πχ η R3 με εικονα στα 77.25ΜΗΖ και ηχο στα 83.75ΜΗΖ αλλα και αυτες καποια στιγμη θα σταματησουν οποτε χαμενα λεφτα θα ναι
GATE 7
Rock Tuesdays στον Αμβρακια fm στις 21:00 Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Δεκτης Octagon SF8008
Clarke Tech 4100HD Plus αραχτος
LNB Mti λευκό
Hirschmann αλουμινιου 85Χ90
μοτερ SG 2100A 76.5E - 5E
Ραδιοφωνικοι δέκτες: Sencor SRD 6600, Fujitsu

Αποσυνδεδεμένος Olorin

• M.T
  • SatLeo Legend
  • Ημερομηνία εγγραφής: Ιουν 2006
Μήπως να φτιάξεις μιά μόνος σου; Δεν ειναι και τρελή επιστήμη! Λιγο ψάξιμο θέλει στα αλουμίνια αλλά θα το καταφχαριστηθείς.

Το κακό ειναι πως δεν υπάρχουν σήματα να πιάσεις!

Κάνε τηλέφωνο σε κανα μαγαζί με κεραίες τηλεοράσεων στην Πάτρα και γενικά τριγύρω απο τα Ακαρνανικά οπου προ αμνημονευτων ετών επαιζε η ΕΡΤ στο 3 VHF αλλά πολυ χλωμό να βρείς πλέον.
Αλλη περίπτωση ειναι η μετατροπή κεραίας στα ραδιοερασιτεχνικά 6μ σε ευρείας ζώνης. Το ίδιο δυσευρετη όμως.

Περιμένουμε μέχρι το 2016 να εχουν εκλείψει όλες οι σχετικές εκπομπές.

Πιό απολαυστική αγορά θα ειναι η αγορά μιας κεραίας VHFII - FM 6 στοιχείων οπου θα δώσει τόσο μακρινους ραδιοφωνικους σταθμούς τροποσφαιρικά, οσο και λήψεις σποραδικου Ε τα καλοκαίρια. Και σταθμοι στα FM δεν αναμένεται να κλείσουν συντομα...

.
"Arguing with an engineer is like wrestling with a pig in the mud;
after a while you realize you are muddy and the pig is enjoying it."

Αποσυνδεδεμένος arva

• Γενικός συντονιστής
  • SatLeo Legend
  • Ημερομηνία εγγραφής: Μαΐ 2005
  • Τόπος: Πεύκη, Αττική
Παιδιά έχω τσεκάρει μια κεραία εδώ στη Σύρο, stock, ή FM είναι ή VHF-L. Είναι μεγάλο το δίπολο που φέρει πάντως.

• Νέο Μέλος
  • *
εκπομπές στα 2 με 4VHF δεν πρεπει να υπαρχουν τουλαχιστον στα Ε καναλια, στα Ρ καναλια υπαρχουν τα ρωσσικα οπως πχ η R3 με εικονα στα 77.25ΜΗΖ και ηχο στα 83.75ΜΗΖ αλλα και αυτες καποια στιγμη θα σταματησουν οποτε χαμενα λεφτα θα ναι

Το ξέρω πως οι δυτικοί πομποί έχουν κλείσει από χρόνια. Παλιά η αγαπημένη μου λήψη ήταν από Ισπανία αλλά αυτά πάνε χρόνια τώρα... Αυτός ο χάρτης υποτίθεται πως έχει τους εναπομείναντες πομπούς αλλά δεν ξέρω πόσο ενημερωμένος είναι.

• Διαχειριστής
  • SatLeo Legend
to 1988 ειχε παρει τοτε ο πατερας μου μια VHF κεραια η οποια ηταν πολυ μεγαλη και εβγαζε καμπανα την ΕΤ1 στα 8VHF αλλα δεν την χαρηκαμε πολυ γιατι εβαλε ενα αερα ενα βραδυ και εσπασε το κονταρι και παρτην κατω και ετσι ΕΤ1 επαιζε αναλογα με τα κεφια του καιρου οποτε εβρεχε επιανε καλα αλλα οταν εφτιαχνε ο καιρος παπαλα η ΕΤ1. Θυμαμαι δουλευε με ενα μεικτη πανω της Beam εμπαιναν εκει τα δυο καλωδια απο τις κεραιες και κατεβαινε κατβω κατευθειαν στην τηλεοραση χωρις αλλο ενισχυτη (με το τερας στα 43UHF τοτε καμπανα η ΕΤ2) Απο τοτε εγω ειχα μια ταση να πειραζω τις τηλεορασεις για να δω τι βγαζει και αναλαυψα πολυ χαμηλα στην μπαντα στην καμπανα σεληψη εκπομπή της ΕΤ1 στα 3VHF η οποια ηταν και ενχρωμη αλλα θυμαμαι ειχε πολλες παρεμβολες κατι χραμμουλες περναγαν μεσα και η εικονα θολωνε πολλες φορες ιδιως οταν ο καιρος χαλαγε. Αλλες φορες χανονταν ο ηχος αλλα ειχε εικονα και αλλες φορες μπορει η εικονα να ειχε φουλ χιονι αλλα ο ηχος να ναι καμπανα. Το καλοκαιρι του 1990 το τελευταιο που μειναμε εκει στο παλιο σπιτι εβγαζα και το TVE 1 στα 2VHF και ειχε μια μερα αγωνα με μηχανηες και την ιδια στιγμη τοτε ο δημος αναμετεδειδε το tve internacional που ειχε αλλο προγραμμα. Τι κεραια ηταν αυτη δεν ξερω σαν τις κανονικες VHF εμοιαζε αλλα επιανε μαλλον ολο το φασμα των VHF. Στο καινουριο σπιτι μετα απο 6 μηνες δεν ειχα ιχνος της ΕΤ1 στα 3VHF αλλα εει μαλλον εφταιγε και ο κεντρικος ενισχυτης ειχε αλλη εισοδο για VHF 1 kai αλλη για 3
GATE 7
Rock Tuesdays στον Αμβρακια fm στις 21:00 Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Δεκτης Octagon SF8008
LNB Mti λευκό

Αποσυνδεδεμένος ΝΙΚΟΛΑΣ 213

• Έμπειρο Μέλος
  • Ημερομηνία εγγραφής: Μαρ 2009
  • Τόπος: Λαμία
Μιας και αναφερες για το 8 ΕΡΤ οταν ειχε πρωτοβγει το Μεγκα στο 7 Παρνηθα ειχα φτιαξει μια περι τα 3 μετρα θα ηταν (υλικα απο 3 κεραιες παλιες) και το επιανα εδω Λαμια με καθαρο ηχο και χιονακια με την ΕΡΤ1 να ειναι και εδω στο 8( δυο βουνα) (τυχαιο) αλλα υπο γωνια 90 μοιρες τα δυο σημεια εκπομπης (δυο βουνα-παρνηθα).
Ειχε γινει τελεια κατασκευη και δουλευε μετα και δουλευει και τωρα για δυο βουνα ΑΘΙΚΤΗ.  :D
ΝΙΚΟΣ 2-13
Dish Gibertini OP100__LNBHumax
Rotor Sat HH120 Stab
Receiver AMIKO HD8250+- Sats75Ε-31.5W
Dish Nova 60cm-LG TV6400PLF Hotbird+Astra

• Νέο Μέλος
  • *
Το καλοκαιρι του 1990 το τελευταιο που μειναμε εκει στο παλιο σπιτι εβγαζα και το TVE 1 στα 2VHF και ειχε μια μερα αγωνα με μηχανηες και την ιδια στιγμη τοτε ο δημος αναμετεδειδε το tve internacional που ειχε αλλο προγραμμα.

Το TVE 1 που είχα πιάσει (τυχαία) και εγώ ήταν η αφορμή να ασχοληθώ με τη Band I. Η λήψη είχε γίνει την VHF κεραία που στην Πάτρα ήταν στραμμένη προς Αίνο για την ΕΡΤ1 στο 08. Ήταν τόσο καλές οι συνθήκες διάδοσης εκείνες τις μέρες (σίγουρα καλοκαίρι των 90's αλλά δε θυμάμαι ποιο) που με την κεραία αυτή για μια εβδομάδα ολόκληρη πιάναμε διάφορα κανάλια (Ρωσία το πρώτο κρατικό, Nova από Τσεχία, Ουκρανία κ.ά). Μετά είχα αγοράσει και εξειδικευμένη κεραία και είχα ασχοληθεί 2-3 χρόνια αλλά μετά τα hobby άλλαξαν. Το ξέρω πως το TV-DXing στην Band I είναι "σχεδόν νεκρό", αλλά ήθελα να θυμηθώ λίγο τα παλιά πριν τελειώσει οριστικά :)

Παρεμπιπτόντως, με τις VHF κεραίες που ήταν στραμμένες προς Αίνο, πιάναμε τα καλοκαίρια στο 10 VHF το πρώτο κρατικό κανάλι της Τυνησίας (αν θυμάμαι καλά). Θυμάται κανείς αυτή τη λήψη ή ξέρει αν ο πομπός υπάρχει ακόμα;

• Διαχειριστής
  • SatLeo Legend
δεν ετυχε να πιασω στο 10 την Τυνησια. Στο 9 εβγαινε το δευτερο κρατικο της Λιβυης με την πρασινη σημαια που το επιαναν καμπανα στην νοτια πελοποννησο ενω φτανει μεχρι το Καναλι στην Πρεβεζα αυτο. 7VHF στα παραλια εβγαινε η ραι 1 και μεσα στην Αρτα στην ιδια συχνοτητα η ραι 2
GATE 7

Δεκτης Octagon SF8008
LNB Mti λευκό

Αποσυνδεδεμένος ΝΙΚΟΛΑΣ 213

• Έμπειρο Μέλος
  • Ημερομηνία εγγραφής: Μαρ 2009
  • Τόπος: Λαμία
Λιγες μερες πριν τους Ολυμπιακούς αγωνες της Μοσχας ειχαν ανοιξει οι Ρωσοι κατι θηρια στο 2 και 4 και τα επιανα παρ'ολο που
οι κεραιες μου ''κοιταζαν'' αντίθετα.Ερχοταν με διαληψη+-100%. Ειχαν τις γνωστες καρτελες με χιλιοκυκλο για ηχο.
Δεν μπορω όμως να θυμηθώ αν ηταν ανοικτα κατά την διαρκεια των αγωνων!!
ΝΙΚΟΣ 2-13
Dish Gibertini OP100__LNBHumax
Rotor Sat HH120 Stab
Receiver AMIKO HD8250+- Sats75Ε-31.5W
Dish Nova 60cm-LG TV6400PLF Hotbird+Astra

Αποσυνδεδεμένος samantas

• Έμπειρο Μέλος
  • Ημερομηνία εγγραφής: Μαρ 2015
  • Τόπος: Αττικό Άλσος, Αθήνα
δεν ετυχε να πιασω στο 10 την Τυνησια. Στο 9 εβγαινε το δευτερο κρατικο της Λιβυης με την πρασινη σημαια που το επιαναν καμπανα στην νοτια πελοποννησο ενω φτανει μεχρι το Καναλι στην Πρεβεζα αυτο. 7VHF στα παραλια εβγαινε η ραι 1 και μεσα στην Αρτα στην ιδια συχνοτητα η ραι 2
Στα Κουρουκλάτα Κεφαλληνίας με κεραία uhf χωρίς ανακλαστήρα και με τα μιά στοιχεία να λείπουν και χωρίς ενισχυτή με τηλεώραση orion έχω χτυπήσει Ραι1(και ιταλικά ραδιόφωνα) αυτο με τη σημαία (και λιβυκά ραδιόφωνα) αλλά και BEin Sports 1 HD αναλογικό! και όλα αυτά με καμπάνα εικόνα τα τελευταία 5 χρόνια. Στο χωριό λήψη απο Αίνο δεν υπάρχει, μόνο Μιχαλιτσάτα

Αποσυνδεδεμένος panos456

• Ερευνητές Επίγειων Λήψεων
  • SatLeo Legend
  • Ημερομηνία εγγραφής: Ιουλ 2011
  • Τόπος: Πύργος Ηλείας
    • FMLIST - Παγκόσμια βάση δεδομένων για FM, TV, DAB+
Φίλε, καλώς ήρθες στο φόρουμ καταρχάς!!!
Δεύτερον, τα κανάλια που αναφέρεις τα έχω πιάσει και εγώ στον Πύργο Ηλείας (μια και είσαι νέος, να αναφέρω ότι είμαι από Πύργο και μένω από Σεπτέμβριο στην Κόρινθο) καθώς και τα ραδιόφωνα από Ιταλία και Λιβύη και όχι μόνο, αν κάνεις μια βόλτα στο νήμα του ραδιοφωνικού DX! Το BeIn Sports το έβγαλες σίγουρα από Λιβύη στο δίαυλο 26, το έχω βγάλει με την κεραία ανάποδα προς Αίνο! Εφόσον έχεις τη θέληση και την οικονομική δυνατότητα, να αντικαταστήσεις την κεραία σου με μια καινούρια κατευθυντική, και αν βάλεις και ενισχυτή, θα βελτιωθούν πάρα πολύ οι λήψεις!!! Αν δεν έχουν μπει ακόμα ψηφιακά gap filler στα Μιχαλιτσάτα, να πάρεις και ψηφιακό δέκτη, θα τα δεις όλα, πίστεψέ με!!! Ευτυχώς δεν έχεις και τις συχνότητες του Αίνου...
Εξοπλισμός DX: SDRPlay RSP1A με λογισμικό HDSDR, Sangean ATS-909X, Φορητό TEF6686
Κεραία: Scanmaster D1300 Discone

Συνδεδεμένος fasma

• SatLeo Legend
  • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2009
  • Τόπος: Αθήνα (Νέος Κόσμος)
Δεν ξερω για DX, αλλα στην Αθηνα παντως παιζει αναλογικα στο 4 VHF ενα πειρατικο καναλι απο το Ποικιλο Ορος, που τα βραδυα μετατρεπεται σε καναλι soft "εκπαιδευτικου περιεχομενου".  :wtg
Αρα στην Αθηνα, οι κεραιες της μπαντας VHF 1 δεν ειναι απλα μονο χρησιμες, αλλα και απολυτως απαραιτητες!!!  :cheer
Παντως σοβαρα τωρα, οσοι κανετε DX στην μπαντα 1 απ' οπου κι αν ειστε, εχετε το υποψη!!! Υπαρχει και video στο youtube οπου καποιος το εχει πιασει την ωρα που εδειχνε εκπαιδευτικα μαλιστα (!!!!), με σποραδικο , νομιζω απο Ουγγαρια αν δεν κανω λαθος.

Αποσυνδεδεμένος panos456

• SatLeo Legend
Μια χαρά το θυμάσαι φίλε, στην Ουγγαρία το είχαν πιάσει στο βίντεο στο YouΤube... Το έβγαλαν πρόσφατα και στη Γερμανία! Στην Ευρώπη είναι πλέον το μοναδικό κανάλι στα VHF 1!! Όσοι έχετε ακόμα τέτοιες κεραίες, γυρίστε τις προς Ρωσία-Ουκρανία, ίσως και Ιορδανία και περιμένετε για σποραδικό!!!!
Για το φίλο danieldaniel που ρώτησε για το Tunisie 1 στο 10 VHF, το κέντρο εκπομπής είναι το Djebel Biadha στην πόλη Gafsa, η απόσταση από την Πάτρα είναι 1196 χιλιόμετρα! Περισσότερα από το δικό μου ρεκόρ, τα 1164 χιλιόμετρα, πάλι από Τυνησία! Άπό εκεί που έβγαλες το 10VHF, έβγαλα πέρυσι το καλοκαίρι ψηφιακό πακέτο στο 37, και από το Sfax στο 41!
Εξοπλισμός DX: SDRPlay RSP1A με λογισμικό HDSDR, Sangean ATS-909X, Φορητό TEF6686

• Διαχειριστής
  • SatLeo Legend
Στα συβοτα που βγαλαμε το δευτερο κρατικο της τυνησιας στα 55UHF ποση αποσταση να ηταν?
GATE 7

Δεκτης Octagon SF8008
LNB Mti λευκό

Αποσυνδεδεμένος panos456

• SatLeo Legend
To 55 το είχες βγάλει από το K.E Gorraa, στη βόρεια Τυνησία, σε απόσταση 1026 χιλιομέτρων...

• Νέο Μέλος
  • *
Τελικά επιδιορθώνω την παλιά Band I κεραία μου που είχε φάει πτώση και σκουριά. Μεταξύ άλλων την έχει ακούσει ο αντάπτορας από το δίπολο σε 75Ω. Μπορώ να πάρω κάποιον άλλο από άλλη κεραία ή είναι διαφορετικός για κάθε μπάντα; Σκεφτόμουν να βάλω και έναν μοντέρνο με F connector μιας και κάναμε τη δουλειά.

Συγχώνευση: Τετ 24 Ιουν 2015, 16:22
Να υποθέσω ότι η κεραία δίνει 300 Ohm; Και αν ναι, θέλω balun 300 σε 75 Ω ;

Αποσυνδεδεμένος arva

• Γενικός συντονιστής
  • SatLeo Legend
Ναι ο μετατροπέας είναι ίδιος. Στην ουσία προσαρμόζει τη χαρακτηριστική σύνθετη αντίσταση Ζ0 από 300 Ω σε 75 Ω. Δεν είναι μετατροπέας. Προσαρμογέας είναι.

• Νέο Μέλος
  • *
Ευχαριστώ! Γενικά υπάρχει ως σκέτος σε μαγαζιά ηλεκτρονικών ή θα πρέπει να ξηλώσω από άλλη κεραία; (Δεν έχω άλλη και θα πρέπει να αγοράσω).

Αποσυνδεδεμένος arva

• Γενικός συντονιστής
  • SatLeo Legend
Ναι υπάρχει σκέτος.

Αποσυνδεδεμένος Olorin

• M.T
  • SatLeo Legend
προσοχή στο οτι δεν κάνει ο στάνταρ για UHF, κάνε μια αναζήτηση για Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε στις εικόνες θα σου βγάλει ενα σχεδιάκι για καλώδιο λογικά.

το καλωδιάκι βγαίνει μεγάλο, γύρω στα 2.18 μέτρα !
.

Αποσυνδεδεμένος arva

• Γενικός συντονιστής
  • SatLeo Legend
Γιατί δεν κάνει αφού διάβασα ότι είναι για όλα τα κανάλια σε όλες τις μπάντες. Άσε κιόλας που συνήθως στις VHF κεραίες χρησιμοποιείται αφού στις UHF το βρίσκεις συνήθως ενσωματωμένο είτε ως ως απλό είτε με F φις. Δεν είναι τίποτε άλλωστε. Έναν φερίτη έχει.

Υπάρχει σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά. Εγώ τελευταία φορά είχα αγοράσει από τον Γκάγκα. Σε ηλεκτρονικό μαγαζί το βρήκα Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε.

Αποσυνδεδεμένος Olorin

• M.T
  • SatLeo Legend
Αν ειναι με φερρίτη πιθανόν να κάνει,

κυκλοφορουν όμως και άλλοι με γραμμή μεταφοράς τυλιγμένη απο πίσω,
άλλοι με τυπωμένη γραμμή μετάφοράς πάνω σε πλακέτα.

Οι 2 τελευταίοι τύπου συμπεριφέρονται στα VHF I πρακτικά σαν βραχυκύκλωμα των 2 στοιχείων - δεν προσφέρουν καθόλου μετασχηματισμό, και οι απώλειες προσαρμογής ειναι δεδομένες.
.

• Νέο Μέλος
  • *
Αν βοηθάει στη συζήτηση, παραθέτω φωτό από τον παλιό προσαρμογέα.

(τον θεωρώ χαλασμένο, έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα επί μακρόν σε νερό)

Αποσυνδεδεμένος Olorin

• M.T
  • SatLeo Legend
Μπορεις να βρεις το καλωδιακι που εχουν τυλιξει σαν rg179 σε ψαγμενα ηλεκτρονικαδικα και να χρησιμοποιησεις τους ιδιους φερριτες, η να φτιαξεις το κυκλωμα που ποσταρα. Τυλιγεις σε κυκλο το καλωδιο των 2μκοντα στο διπολο.
.

Συνδεδεμένος fasma

• SatLeo Legend
  • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2009
  • Τόπος: Αθήνα (Νέος Κόσμος)
Μια χαρά το θυμάσαι φίλε, στην Ουγγαρία το είχαν πιάσει στο βίντεο στο YouΤube... Το έβγαλαν πρόσφατα και στη Γερμανία! Στην Ευρώπη είναι πλέον το μοναδικό κανάλι στα VHF 1!!

Α, δηλαδη εχουμε πλεον την αποκλειστικοτητα !!! Και τι αποκλειστικοτητα, ετσι !!!? Τελικα, δεν ασχολειται τυχαια μ' εμας ολη η Ευρωπη !!!  :lolno: :music1

Δυστυχως για τα dx στη συγκεκριμενη μπαντα αλλα και γενικα, δεν εχω ασχοληθει για να μπορω αν εχω αποψη!!!
Αληθεια οι κεραιες TV της μπαντας VHF 1, πως ειναι? Να υποθεσω οτι εχουν μεγαλα στοιχεια λογω των πολυ χαμηλων συχνοτητων?

Αποσυνδεδεμένος arva

• Γενικός συντονιστής
  • SatLeo Legend
Το δίπολο είναι λ/2. Δηλαδή στον δίαυλο 3 που η συχνότητα είναι 55,25 MHz το μήκος κύματος είναι λ=c/f=300000000/55250000=5,429864253 m. Άρα το δίπολο πρέπει να είναι 2,71 m

Λογικά και ο προσαρμογέας Balun που μας έδειξε ο Olorin με το καλώδιο, αν κατάλαβα καλά στην εικόνα είναι το 1/4 του λ/2, δηλαδή του διπόλου. Δηλαδή 67 cm.

Αποσυνδεδεμένος Olorin

• M.T
  • SatLeo Legend
Το μήκος του καλωδίου προσαρμογής ειναι αναγκαστικά λ/2 ωστε να στρέψει την φάση 180 μοιρες.

Πόσο όμως ειναι στο καλώδιο;
Ο συντελεστής βράχυνσης των τηλεοπτικών καλωδίων με διηλεκτρικό αφρό ειναι 0,8 και ο συντελεστής βράχυνσης των καλωδίων με PTFE (πλαστικό αλλά μασίφ,  χωρίς τρυπες αέρα!) ειναι 0,66.

Ο συντελεστής βράχυνσης των καλωδίων με PTFE και διηλεκτρικό αέρα (τρύπιο πλαστικό δηλαδή) μπορεί να θεωρηθεί 0,8 γενικά, αν και εξαρτάται εντελώς απο τον κατασκευαστή.

Και τωρα που τα έχουμε όλα,

[(3*10^8*(meters/sec))/(5,525*10^7*(1/sec))]*(0,8)*(1/2)= 2.172 meters

.

* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟ (νομοί Άρτας & Πρέβεζας)  Μέλος: Thodoris_Z Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 12/12/2024 (14:54)
* Απ: EON TV (ex.WIND TV)  Μέλος: Απόστολος Παπαγεωργίου Φόρουμ: Nova 12/12/2024 (14:51)
* Απ: Ανάπτυξη δικτύων ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης  Μέλος: Απόστολος Παπαγεωργίου Φόρουμ: Ψηφιακή λήψη - Τηλεόραση γενικά (DVB-T/T2) 12/12/2024 (14:34)
* Απ: Ανάπτυξη δικτύων ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης  Μέλος: paksat Φόρουμ: Ψηφιακή λήψη - Τηλεόραση γενικά (DVB-T/T2) 12/12/2024 (12:32)
* Απ: Ποδοσφαιρο σε FΤΑ μεταδοση  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: Αθλητικές Μεταδόσεις 12/12/2024 (11:00)
* Απ: EON TV (ex.WIND TV)  Μέλος: AlexTsol Φόρουμ: Nova 12/12/2024 (10:56)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: paksat Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 12/12/2024 (09:43)
* Απ: Αθλητικές μεταδόσεις ΣΗΜΕΡΑ  Μέλος: maarinos Φόρουμ: Αθλητικές Μεταδόσεις 12/12/2024 (08:04)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: Chris_S Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 12/12/2024 (04:14)
* Απ: Παλιά, ένδοξα ραδιόφωνα της ΑΤΤΙΚΗΣ  Μέλος: Palmwoods Φόρουμ: Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο 12/12/2024 (02:50)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στις ΣΕΡΡΕΣ  Μέλος: MCelliotG Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 12/12/2024 (00:06)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στις ΣΕΡΡΕΣ  Μέλος: thanost Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 11/12/2024 (23:52)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Μέλος: thanost Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 11/12/2024 (23:06)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στις ΣΕΡΡΕΣ  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 11/12/2024 (22:49)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 11/12/2024 (22:48)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στις ΣΕΡΡΕΣ  Μέλος: MCelliotG Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 11/12/2024 (22:01)
* Απ: Ενδιαφέρον από τη Hellas Sat για λειτουργία παγκύπριου επίγειου δικτύου DVΒ T2  Μέλος: savvas70 Φόρουμ: Ειδήσεις από την Κύπρο 11/12/2024 (21:31)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στις ΣΕΡΡΕΣ  Μέλος: panvas Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 11/12/2024 (21:30)
* Απ: Νέα υπηρεσία Cytavision μέσω TV App  Μέλος: savvas70 Φόρουμ: Ειδήσεις από την Κύπρο 11/12/2024 (21:27)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: mostwebradio Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 11/12/2024 (21:13)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 11/12/2024 (20:51)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: paksat Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 11/12/2024 (19:46)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: mostwebradio Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 11/12/2024 (19:36)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: mariosblackman Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 11/12/2024 (19:36)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο νομού ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 11/12/2024 (19:34)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: Chris_S Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 11/12/2024 (19:29)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: Palmwoods Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 11/12/2024 (19:18)
* Απ: EON TV (ex.WIND TV)  Μέλος: neoktistos Φόρουμ: Nova 11/12/2024 (19:02)
* Απ: EON TV (ex.WIND TV)  Μέλος: Hacker?pcs Φόρουμ: Nova 11/12/2024 (18:56)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: mariosblackman Φόρουμ: Τα ραδιοφωνικά τοπία της Ελλάδας ανά νομούς/περιοχές 11/12/2024 (18:15)