Καλησπέρα σε όλους.
Παρακολουθώ όλους να περιμένετε με μεγάλη αγωνία την Digea να εκπέμψει σε FULL HD.
Ομολογώ πως κι εγώ περιμένω με αγωνία, αν και γνωρίζω από πραγματικά πρώτο χέρι την μετάδοση των καναλιών στο σύστημα της Digea.
Νυχτιάτικα, δεν θέλω να σας το χαλάσω, όμως δώστε βάση στο εξής...Το ότι εκπέμπει η Digea ένα κανάλι και το λογότυπο γράφει επάνω HD, δεν σημαίνει απαραίτητα πως και το κοντρόλ του καναλιού εκπέμπει σε FULL HD.Αυτή τη στιγμή, 8 Ιανουαρίου, ο ANT1, το TV Makedonia και ο ΣΚΑΙ κάνουν Upscaling του SD προγράμματος σε FULL HD.Για τους φίλους που τους φαίνονται κινέζικα, το Upscaling είναι σαν να παίρνεις μια παλιά ηχογράφηση γραμμοφώνου και να την "περνάς" σε ένα CD.Για τους ποιό ειδικούς... Είναι σαν να έχετε μεταφέρει το βίντεο του γάμου σας που τραβήξατε με VHS-C το 1994, σε BLURAY.
Πάμε λίγο να δούμε πως μεταφέρεται το σήμα στο Μαρούσι στην Digea, πριν αυτό φύγει για τους πομπούς.
Το STAR μεταφέρει το σήμα του με δύο οπτικές ίνες. Η μία μεταφέρει το SD πρόγραμμα στην Digea και η άλλη οπτική ίνα, μεταφέρει το HD.Το OPEN που έχει γίνει τόσο λόγος, μέχρι πρότεινος είχε το κοντρόλ του σε ένα βαν εξωτερικών μεταδόσεων, όπου μια φίλη μου που "κάνει" βάρδια γεννήτριας χαρακτήρων μου έλεγε "όποτε είμαι βάρδια ξυλιάζω στο κρύο". Έχω να μιλήσω πριν τις γιορτές μαζί της, για να μάθω αν επιτέλους σπιτώθηκαν στην Παιανία ή είναι ακόμα σε βαν.Οι εκπομπές του ALPHA που "γυρίζονται" στην Κάντζα είναι όλες SD και γίνεται Upscaling. Το πρωινάδικο και το δελτίο ειδήσεων που βγαίνουν από Κηφισιά καθώς και η ροή (οι ταινίες - όσες είναι HD), μεταδίδονται πράγματι σε HD και δεν γίνεται Upscaling (εκτός από αυτές τις ταινίες που υπήρχαν σε υλικό DVC-PRO και ψηφιοποιήθηκαν μετά). [[ΣΗΜΕΙΩΣΗ= Το βίντεο DVC-pro ΔΕΝ είναι HD - αλλά είναι SD στα 50 mbps ή στα 25mbps]]
Κάτι που επίσης δεν γνωρίζετε, είναι πως τα κανάλια έχουν άλλη χρέωση για διαφημίσεις SD και άλλη χρέωση για FULL HD. Δύο από τις διαφημιστικές εταιρίες που μεσολαβούν για την μετάδοση των διαφημίσεων στα ιδιωτικά κανάλια (οι DIGI8 και ADSTREAM) χρεώνουν πιο υψηλά τους διαφημιζόμενους, όταν η διαφήμιση είναι HD.
Αν κάποιος έχει μπερδευτεί με όσα αναφέρω, είμαι εδώ για να του εξηγήσω.