Δεν ειναι θεμα ελληνικης νομοθεσιας αλλα διεθνης υποχρεωση (μιλαμε για την παραλληλη μεταδοση sd&hd σε ελευθερη επιγεια εκπομπη) για λογους συμβατοτητας . Επι Ρουσοπουλου δεν ειχε γινει καμια εκπομπη σε HD
Μπορείς να μας δώσεις link που αναγράφεται αυτό ως διεθνή υποχρέωση; Γιατί στην ITU δεν νομίζω να υπάρχει κάτι τέτοιο!!! Όταν βγήκε ο νόμος Ρουσσόπουλου εξέπεμπαν μόνο τα κανάλια της ERTplus σε πιλοτικό στάδιο και σε MPEG-2. Δεν υπήρχε καν Digea. Τότε λοιπόν, επειδή επρόκειτο για "μεταβατικό" στάδιο, υποχρέωνε τους σταθμούς που εκπέμπουν σε HD να εκπέμπουν παράλληλα το πρόγραμμά τους και σε SD. Τότε!!!
Σύμφωνα με το διαγωνισμό για τον πάροχο δικτύου που πήρε η Digea για 4 συχνότητες-πολυπλεξίες Τ/Σ πανελλαδικής εμβέλειας, υπάρχουν οι εξής υποχρεώσεις που τεκμαίρονται από το άρθρα 5, 9 και 11 του Παραρτήματος Ε΄:
-"Για τους τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας Απλής Ευκρινείας (Standard Definition) απαιτείται μέσος ρυθμός μετάδοσης τουλάχιστον 3 Mbps, συμπεριλαμβανομένων του ήχου και όποιων συνδεδεμένων με το πρόγραμμα αμφίδρομων υπηρεσιών ενώ για τους τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας Υψηλής Ευκρινείας (High Definition) απαιτείται μέσος ρυθμός μετάδοσης τουλάχιστον 6 Mbps” (άρθρο 9).
Αυτή τη στιγμή εκπέμπει δοκιμαστικές εκπομπές HD. Μετά την οριστικοποίηση και ανακοίνωση κανονικής εκκίνησης των HD προγραμμάτων πρέπει να τηρεί τον κανόνα τουλάχιστον 6 Mbps ανεξάρτητα με το πόσα προγράμματα περιέχονται σε κάθε πολυπλεξία.
- "Σε κάθε περίπτωση αλλαγής διαύλου κατά τα ανωτέρω ο Kάτοχος των Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων οφείλει να ενημερώνει το κοινό τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από τη συγκεκριμένη αλλαγή.." (άρθρο 5 παρ.8)
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να πειράξει τόσο εύκολα (έστω και για δοκιμαστικούς λόγους) τις υπάρχουσες πολυπλεξίες, να βγάλει προγράμματα ή να τα μεταφέρει σε άλλο δίαυλο χωρίς ενημέρωση κάποιο διάστημα πριν. Aντίθετα για δοκιμές σε νέους δίαυλους δεν έχει θέμα.
- "Σε περίπτωση αλλαγής τεχνολογίας που επηρεάζει τον τερματικό εξοπλισμό λήψης των χρηστών τηλεόρασης ελεύθερης λήψης πρέπει να υπάρχει σχετική ενημέρωση του κοινού τουλάχιστον 18 μήνες πριν την ανωτέρω αλλαγή." (άρθρο 11)
Συνεπώς επειδή και το HD επηρεάζει (όπως και το DVB-T2) τον τερματικό εξοπλισμό θα πρέπει κατά την άποψή μου μετά την κανονική εκπομπή HD προγραμμάτων να ανακοινωθεί το 18μηνο ως τη διακοπή των αντίστοιχων προγραμμάτων SD, αν και εφόσον θέλουν τότε να σταματήσει η SD ροή, ώστε να μην αιφνιδιαστεί ο τηλεθεατής με SD δέκτη. Στη Γαλλία μια πλατφόρμα έχει ανακοινώσει διακοπή όλων των SD (σε συντομότερο διάστημα) και θα γίνει τις ερχόμενες εβδομάδες.
Βλέπουμε λοιπόν ότι σύμφωνα με το διαγωνισμό για τον πάροχο δικτύου που πήρε η Digea γίνεται πλήρης διαχωρισμός των HD και SD καναλιών και δεν αναφέρεται πουθενά η υποχρέωση παράλληλου προγράμματος σε SD και HD ταυτόχρονα!!!
Δεν ξέρω γιατί υποστηρίζεις σθεναρά την υποχρέωση παράλληλου προγράμματος σε SD και HD, μήπως επειδή την πάτησες, όπως πολλοί άλλωστε από μας, να αγοράσεις SD αποκωδικοποιητές τηλεοπτικού σήματος;
Εγώ πάντως επέμεινα κι έλεγα σε όλους τους γνωστούς και φίλους μου: "Μην αγοράσετε SD δέκτες. Θα έρθει η στιγμή που κάποια κανάλια δεν θα τα πιάνετε επειδή θα είναι HD."