Που θα οδηγήσει ο περιορισμός σε 4 κανάλια και πρόταση
Μια σκέψη να πω, κι επειδη ο Alpha λόγω της αβεβαιότητας με τη διαγωνιστική διαδικασία για τις άδειες δεν βγηκε σε ΗD, μου δημιουργει απορίες την ίδια ώρα που όπως διαβάζω βγαινει στην Κύπρο σε λίγες μέρες σαν Alpha Κύπρου με όλα του τα προγράμματα-σηριαλ-εκπομπές + 6 ώρες καθημερινά τοπικό ενημερωτικό πρόγραμα και ειδήσεις και με 100 άτομα στην Κύπρο για προσωπικό.
'Ηθελα να ξερα εκει δεν έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας τα άλλα κανάλια να το υποχρεώσει το κράτος να μην εκπέμψει; Όλη η μιζέρια σε μας; Κι όλη η πίεση να μην εκπέμψουν παραπάνω από 4 εδώ που θα οδηγήσει τελικά; Μήπως να μεταφερθουν όλοι ένας ένας στην Κύπρο;
Για την ιστορία του θέματος και για τις συγκρίσεις να πουμε ότι το αντίστοιχο ΕΣΡ-ΕΕΤΤ στην Κύπρο, ζηταει 55.000 € περίπου (χωρίς διαγωνισμό) για να δώσει ετήσια άδεια, και νομίζω 180.000 ευρώ ζητάει η Velister ετησίως (η αντίστοιχη Digea) για συμμετοχή στις πολυπλεξίες.
Για να συμπληρώσω την σκέψη, αν ήμουν στα πράγματα, και σε ότι αφορά την Ελλάδα:
1) Θα καθόριζα το χάρτη των πανελλαδικών καναλιών συμφωνα με τις δυνατότητες των πολυπλεξιών κι όχι αόριστα βιωσιότητας (πρότασή μου 8 γενικού + 4 θεματικού) ώστε να ξέρει ο καθένας το παιχνίδι, σε ποιό πεδίο και σε τι ανταγωνισμό μπαίνει. Τα 12 στο συνολο κανάλια θα εκπέμπουν σε HD σε τρεις πολυπλεξίες ανά τέσσερα και όσα από τα παλιά μείνουν θα εκπέμπουν σε SD (τα οκτώ τα σημερινά -εφόσον θέλουν όλα-θα μπουν στην τεταρτη και τελευταία πολυπλεξία).
2) Θα ζητούσα από όσα εκπέμπουν τωρα με προσωρινή άδεια ένα πάγιο ποσό (ας πουμε αναλογικά με την Κύπρο) για δεκαετή ή πενταετή άδεια, ένα για γενικού περιεχομένου και ένα δευτερο (μικρότερο ποσό) για θεματικού για να επιλέξουν τα κανάλια την κατηγορία τους.
3) Για όσες αδειες δεν καλυφθουν από την παρούσα κατάσταση καναλιών θα γίνει διαγωνισμός με τιμή εκκινησης το ποσό της άδειας των πανελλαδικών γενικών για τα υπάρχοντα κανάλια, και αντίστοιχα το ποσό που θα καθορισθεί για τα θεματικά. Το ποσό του πλειοδότη σε κάθε κατηγορία θα είναι και η πάγια τιμή για περίπτωση που αποχωρήσει ένα κανάλι και εγκριθεί άδεια για άλλο.
4) Θα υπάρχει σαφής πρόνοια ότι όταν αλλάξει η τεχνολογία εκπομπής και λήψης (DVB-T2), και ο χάρτης των συχνοτήτων (ψηφιακό μέρισμα 2) μπορει να αναπροσαρμοστούν οι άδειες στο μέλλον (π.χ. το 2020).