Με υβριδικό κινητήρα ο δορυφόρος Ηellas Sat 4Ολοκληρώθηκε στο Κολοράντο των ΗΠΑ η βασική συναρμολόγηση του δορυφόρου Hellas Sat 4 που θα εκτοξευθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού και τώρα ο δορυφόρος, με σειρά εξαιρετικά προηγμένων τεχνολογιών, μεταφέρεται στο Σαν Φρανσίσκο για τελική συναρμολόγηση και τις δοκιμές, ανακοίνωσε η αμερικανική Lockheed Martin.Την ίδια ώρα, από χθες, ο δορυφόρος Hellas Sat 3 που εκτοξεύτηκε στις 28 Ιουνίου από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, έχει περάσει επιτυχώς όλους τους ελέγχους και από χθες, μπήκε και κανονική εμπορική λειτουργία, από την τροχιακή θέση των 39 μοιρών ανατολικά, από την οποία τα δικαιώματα εκπομπών ανήκουν σε Κύπρο και Ελλάδα.
Σε σχέση με τον Hellas Sat 4, την ολοκλήρωση του σημαντικού σταδίου της βασικής συναρμολόγησης, ανακοίνωσε με διεθνές δελτίο Τύπου η κατασκευάστρια Lockheed Martin. Ο Hellas Sat 4/ Saudi GeoSat 1, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, είναι ο πρώτος εκσυγχρονισμένος δορυφόρος τύπου A2100 της εταιρείας. Ο δορυφόρος κατασκευάζεται σε συνεργασία της Hellas Sat, μέσω και του μητρικού οργανισμού Arabsat, με το Βασιλικό Ινστιτούτο της Σαουδικής Αραβίας «King Abdulaziz City for Science and Technology».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Lockheed Martin, ο νέος δορυφόρος, θα παρέχει προηγμένες τηλεπικοινωνιακές δυνατότητες, όπως τηλεοπτικό περιεχόμενο, διαδίκτυο, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρονικές επικοινωνίες ασφαλούς λειτουργίας στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη.
Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός θεωρεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής ως ορόσημο. Είναι ο πρώτος εξελιγμένος δορυφόρος του τύπου Α2100 που κατασκευάζει η Lockheed Martin που κατασκευάστηκε μετά από εκατοντάδες επιμέρους δοκιμές και εξομοιώσεις, δηλώνει σχετικά ο Ρικ Αμβρόζε, εκτελεστικός αντιπρόεδρος των διαστημικών συστημάτων της Lockheed Martin, συγχαίροντας όλους τους συντελεστές.
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκσυγχρονισμένου δορυφόρου, είναι το γεγονός ότι τα συστήματα πρόωσής του είναι υβριδικά και χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό και υγρά καύσιμα, γεγονός που εξασφαλίζει αφενός δυνατότητα για μεγαλύτερο πραγματικό φορτίο – αναμεταδότες, ηλεκτρονικά συστήματα κ.τ.λ. αφού μεταφέρει λιγότερο καύσιμο, αλλά και εξελιγμένες διαδικασίες ελέγχου του δορυφόρου.
Ο έλεγχος αξίζει να σημειωθεί ότι θα γίνεται επίσης όπως και με τον Hellas Sat 3 από Κύπριους και Ελλαδίτες ειδικούς της Hellas Sat από τους σταθμούς του οργανισμού στην Κοφίνου στην Κύπρο και στο Κορωπί στην Ελλάδα.
Ο δορυφόρος με τον υβριδικό ηλεκτροχημικό κινητήρα, με βάρος κατά την εκτόξευση της τάξης των 6.300 κιλών, θα εκτοξευθεί όπως και ο Hellas Sat 3 από τη βάση της Ariannespace στη Γαλλική Γουιάνα με ένα από τους πιο ισχυρούς και επιτυχημένους πυραύλους στον κόσμο, τον πύραυλο Arianne 5.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, «ο εκσυγχρονισμένος δορυφόρος τύπου A2100 βασίζεται σε ένα αποδεδειγμένο διαστημικό όχημα που αποτελεί την βάση για περισσότερους από 40 δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά σήμερα.
Μέσω μιας προσπάθειας εκσυγχρονισμού με πολυετή χρηματοδότηση, η Lockheed Martin ενίσχυσε την ισχύ, την πρόωση και τα ηλεκτρονικά συστήματα του διαστημικού οχήματος, ενώ ταυτόχρονα υιοθέτησε τις τελευταίες προηγμένες τεχνικές μηχανικής και κατασκευαστικής για τη μείωση του κόστους παραγωγής και των χρονοδιαγραμμάτων κατασκευής». Ο Hellas Sat 4 είναι ο πρώτος που κατασκευάζεται ενώ εκκρεμούν συμβόλαια για ακόμα πέντε δορυφόρους του τύπου αυτού, μεταξύ των οποίων και ένας της μητρικής Arabsat.
Οι τεχνολογικές λύσεις που ενσωματώνει ο Hellas Sat 4 δίνουν εξαιρετικές δυνατότητες, ώστε ο δορυφόρος, εκτός των άλλων δυνατοτήτων, να δίνει ίντερνετ στα αεροπλάνα της Μέσης Ανατολής σε μια μεγάλη περιοχή κάλυψης από την Υποσαχάρια Αφρική μέχρι και τη Βόρεια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Hellas Sat Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που συμμετείχε στη διευθυντική συνάντηση για την ολοκλήρωση της συναρμολόγησης του δορυφόρου στο Ντένβερ του Κολοράντο, έχει ολοκληρωθεί έτσι, «μια διαδικασία που διαρκεί τρία χρόνια και κατά τη διάρκεια της οποίας παρήχθησαν υποσυστήματα του δορυφόρου σε διάφορες χώρες από υποκατασκευαστές της Lockheed Martin».
Όπως εξηγεί ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, ο Hellas Sat 4 χρησιμοποιεί την πλέον εξελιγμένη διαθέσιμη διαστημική τεχνολογία. Μεταξύ των ιδιαίτερα εξελιγμένων του χαρακτηριστικών, είναι οι φωτοβολταϊκοί ηλιοσυλλέκτες που θα βρίσκονται στο διάστημα, που είναι πάρα πολύ μαλακοί, σαν ιστία και όχι στερεοί όπως τα κλασικά πάνελ.
Επίσης, σε σχέση με τον υβριδικό προωθητήρα, εξηγεί ότι θα χρησιμοποιεί αέριο «xenon» που ιονίζεται και βγαίνει από τους ειδικούς προωθητήρες για να κάνει ο δορυφόρος τις μανούβρες και την κίνησή του στο διάστημα.
πηγή:Ο Φιλελεύθερος
Ο CEO στο ΑΠΕ δήλωσε ο,τι έχουν κάνει ελκυστικές προσφορές και σε ελληνικoύς οργανισμούς για να χρησιμοποιήσουν τον Hellas sat 3.
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε