Άρθρο του Λευτέρη Κρέτσου στο News 24/7: Ψηφιακό ραδιόφωνο το 2018
1. Ασφάλεια: Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων (ΕΕΤΤ) δέχεται συχνά καταγγελίες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για παρεμβολές στα συστήματα επικοινωνίας της, οι οποίες επηρεάζουν την ασφάλεια των πτήσεων. Με το ψηφιακό ραδιόφωνο το ζήτημα αυτό διορθώνεται οριστικά και αμετάκλητα.
Ωραία λύση. Πονάει δόντι, κόψει κεφάλι. Προφανώς τα αεροπλάνα σε Ιταλία και Τουρκία ακούν italo disco και αμανέδες αντίστοιχα...
2. Προστασία της ανθρώπινης υγείας: Η ισχύς εκπομπής των ψηφιακών πομπών είναι σαφώς χαμηλότερη από αυτήν των αναλογικών πομπών.
Καταλαβαίνετε και εσείς το ίδιο ή μόνο εγώ προβλέπω ισχύ στα τάρταρα, όπως με την ψηφιακή τηλεόραση, με το πρόσχημα της "προστασίας της υγείας και της αυτόματης επιδιόρθωσης σφαλμάτων";;
με εγκατάσταση και λειτουργία ενός πομπού μπορούν να εξυπηρετηθούν περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί (από 9 έως 27), ενώ με την τρέχουσα τεχνολογία απαιτείται η λειτουργία του αντιστοίχου αριθμού πομπών.
Μόνο σε εμένα το 27 ακούγεται λογικό μόνο αν όλοι οι σταθμοί είναι αμιγώς ενημερωτικοί;
Δεν θα χρειαστούν πρόσθετες κεραίες για την εισαγωγή του, συνεπώς δεν θα υπάρχουν οι σχετικές περιβαλλοντικές οχλήσεις.
Τι θέλει να πει ο ποιητής; Δε θα χρειαστούν κεραίες VHF III για το DAB;
6. Τεχνολογική αναβάθμιση: Το ψηφιακό ραδιόφωνο, και ειδικότερα το προηγμένο πρότυπο DAB+, συνιστά μια λύση που αντέχει στο χρόνο και συμβαδίζει με τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις. Αντίθετα, η αδειοδότηση του αναλογικού ραδιοφώνου κρατάει τη χώρα πίσω, στο βαθμό που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι έτοιμες ή προετοιμάζονται να εφαρμόσουν διαδικασίες εισαγωγής ψηφιακού ραδιοφώνου.
Τη Νορβηγία την έχουν ακουστά εκεί κάτω; Πέραν τούτου, οι Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν DAB ακόμα κρατούν τα FM (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία).
7. Πλουραλισμός: Το διαθέσιμο ραδιοφωνικό φάσμα, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην τηλεόραση, είναι επαρκές και δεν αντιμετωπίζουμε θέματα περιορισμένης χωρητικότητας. Και αυτό γιατί έχουμε επαρκή αριθμό κατοχυρωμένων διαύλων στην ITU και πιο συγκεκριμένα στη ζώνη VHF. Αυτό θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί ομαλά και με τμηματικό τρόπο η μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό ραδιόφωνο.
Και στα FM χωράνε ως και 102 σταθμοί. Ακόμα και στις ακριτικές περιοχές μπορούν να εκπέμπουν κάπου 20 σταθμοί. Δε νομίζω η συζητούμενη μετάβαση να γίνεται για λόγους πλουραλισμού, ιδίως αν θυμηθούμε και τι συνέβη στην τηλεόραση.
8. Αποφυγή εξωτερικών παρεμβολών στις παραμεθόριες περιοχές: Λόγω της κατοχύρωσης των συχνοτήτων στη ζώνη VHF στα σύνορα της χώρας δεν αναμένονται εξωτερικές παρεμβολές από γειτονικές χώρες.
Σωστός. Με την ισχύ στα τάρταρα οι δικοί μας δε θα πιάνουν καν, οπότε δε θα έχουν και παρεμβολές.
Ενώ στα FM πού να σκεφτεί το Υπουργείο να επιτρέψει πολλαπλούς αναμεταδότες σε διαφορετικές συχνότητες για μεγαλύτερη κάλυψη.
Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί πως όπως έχει δείξει και η διεθνη εμπειρία υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα αναβάθμισης των δεκτών των αυτοκινήτων με σχετικά χαμηλό κόστος.
Να μας πει πώς γίνεται, γιατί, από όσα ξέρω, αποκωδικοποιητής στο ραδιόφωνο δεν μπαίνει. Επίσης θα χρειάζεται αλλαγή κεραίας. Εκτός και αν η λύση του είναι η αγορά ενός φορητού δέκτη και η σύνδεση του με την είσοδο AUX του στερεοφωνικού του αυτοκινήτου (εφόσον υπάρχει αυτή η είσοδος).
Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αν θα πρέπει η μπάντα των FM να λειτουργεί παράλληλα με το επίγειο ψηφιακό ραδιόφωνο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να εξοικειωθούν οι ακροατές με τον νέο τρόπο μετάδοσης.
Αν υπήρχε έστω η στοιχειώδης επαφή με το αντικείμενο, θα γνώριζε ο κύριος πως δε εξετάζεις το αν θα υπάρχει μεταβατική περίοδος, αλλά είναι υποχρεωτική (κοινή λογική).
Η εισαγωγή του θα πραγματοποιηθεί στη βάση στέρεου προγραμματισμού, με ανοιχτά χαρτιά και με διαφανείς κανόνες [...] O χάρτης συχνοτήτων για το ψηφιακό ραδιόφωνο θα είναι ολοκληρωμένος και η διάρθρωση των Μονοσυχνοτικών Δικτύων (SFNs) σε ευρύτερες Περιοχές Εξυπηρέτησης θα πραγματοποιηθεί λαμβάνοντας υπ’ όψη διοικητικά, δημογραφικά, κοινωνικά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια.
Ως τώρα δεν έχουν δοθεί τέτοια δείγματα γραφής...
Προσωπικά η όλη ιστορία δε μου αρέσει εξαρχής. Περισσότερο είναι ένα πολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων παρά μις τεχνολογική πρόοδος. Δεν μπορεί να μιλάς εδώ και καιρό για το ψηφιακό ραδιόφωνο και να μην έχεις καταθέσει τεχνικές προτάσεις.
Εκτός από αυτό, τον τελευταίο καιρό έχω δει διάφορα για τους λόγους της μετάβασης στο ψηφιακό ραδιόφωνο και, κυρίως, της χρήσης υψηλότερων συχνοτήτων από αυτές των FM. Ακούγεται πως οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών στο εξωτερικό έχουν βάλει στο μάτι το φάσμα των FM, γιατί από τη μια προσφέρει τοπική κάλυψη (δεν είναι ούτε μεσαία ούτε βραχέα), αλλά όχι τόσο τοπική όσο οι τωρινές συχνότητες, και από την άλλη το σήμα μπορεί να περνά ευκολότερα τα εμπόδια. Είναι πολύ πιθανό σε λίγα χρόνια να αρχίσουμε να συζητάμε για αγορά του φάσματος από τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών για δεδομένα ή WiFi μεγάλης εμβέλειας.
Ίσως και η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο να φέρει το ανεξάρτητο ασύρματο ραδιόφωνο ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργησή του και στην εκπομπή των σταθμών μόνο μέσω διαδικτύου. Με τη συνεχή ψηφιοποίηση των πάντων, την υποβάθμιση της ποιότητας ήχου και προγράμματος των σταθμών και την επέκταση των δικτύων 4G (ή ό,τι βγει στο μέλλον) πιθανότατα όλο και λιγότεροι θα αγοράζουν ραδιοφωνικούς δέκτες...