Να υποθέσω ότι τα υβριδικά προγράμματα της τηλεόρασης δεν καταγράφονται ειδικώς με τηλεθέαση, γιατί θεωρείται ότι έγινε είσοδος σε αυτά από κάποιο επίγειο κανάλι, οπότε η όποια τηλεθέαση καταγράφεται στο κανάλι εισόδου. Ή κάνω λάθος?
Ήμουν για ένα χρόνο γραμμένος στο πρόγραμμα τηλεμέτρησης με τα μηχανήματα της Nielsen (πρώην AGB). Τοποθετείται από ένα μηχάνημα σε κάθε τηλεόραση. Αυτό στην ουσία ελέγχει τον ήχο για να καταλάβει πιο κανάλι βλέπεις. Από τη τηλεόραση με ειδικό μικρόφωνο πάνω στο ηχείο ενώ από τις άλλες συσκευές από το audio out. Συνδέονται όλες οι συσκευές που έχεις πάνω. Έτσι αν πχ βλέπεις ΕΡΤ2 ξέρει ότι βλέπεις ΕΡΤ2 και μάλιστα από ποια συσκευή, από τη τηλεόραση, από δορυφορική ή από iptv... Είναι συγκεκριμένα τα κανάλια που συμμετέχουν στην τηλεθέαση. Οποιοδήποτε άλλο που δεν συμμετέχει στη τηλεμέτρηση, πάει στην επιλογή άλλο κανάλι. Ομοίως όταν παρακολουθείς HbbTV ή NETFLIX. Εγώ το μόνο που είχα να κάνω κάθε φορά που άναβα τη τηλεόραση, είχα να πατήσω το πλήκτρο Α που αντιστοιχούσε σε εμένα. Ρωτούσε το μηχάνημα. Αν έβλεπες μαζί με άλλους έπρεπε να προσθέσεις τους Guests επιλέγοντας φύλλο και ηλικία. Αν έβλεπες τηλεόραση και είχες ξεχάσει να πατήσεις το κουμπί για το ποιος βλέπει, την επόμενη μέρα έπεφτε τηλέφωνο, περισσότερο βέβαια για να ελέγξουν αν ήταν βλάβη κι όχι για αβλεψία. Δύσκολο να ξεχνούσες να το πατήσεις αφού σε ζάλιζε το μηχάνημα με το ερώτημα ποιος βλέπει. Η αξιοπιστία μέτρησης έχει να κάνει καθαρά με την επιλογή των ανθρώπων κι όχι με την λειτουργία των μηχανημάτων.