Ενα απλο διπολο FM των 12 ευρω θα κανει πολυ καλη δουλεια αν τοποθετηθει καθετα (στη φωτο ειναι οριζοντια) θα εχει ληψη απο παντου, σε οριζοντια θα κανει κατευθηντικη ληψη αλλα μονο απο την μερια που κοιτανε τα στοιχεια (μπρος / πισω)
Αν κοπει περιπου στη μεση της dab μπαντας (35 cm το καθε στοιχειο για τους 200mhz) 'η στην αναλογη συχνοτητα της ερτ (227 mhz) θα εχει παρα πολυ καλυτερα αποτελεσματα
πχ σε οσους κανουν ληψη απο Αθηνα πρεπει να κοπει το καθε στοιχειο απο 75 cm που ειναι για FM, σε 31cm για τους 227 που βγαινει η ερτ
To καλωδιο
πρεπει να ειναι 75Ω, δηλαδη αυτο της τηλεορασης, αν βαλετε αλλο μπορει να χρειαστει να θελει balun η μερικες στροφες (7-8) στο καλωδιο καλωδιο αν πιασει καλυτερα
Επισης το απλο διπολο Αν δεν κοπει αναλογα θα χανει σημα
Ομως για τα μικρα φορητα δεν ξερω αν πιασει βαζοντας μονο το μεσαιο κεντρικο καλωδιο πανω στην κεραια του ραδιοφωνου, οποτε μπορει να παρετε τετια κεραια ασκοπα
Κανονικα πρεπει να ανοιχτει το ραδιο και να γινει γειωση μεσα στο ραδιο το τριχωτο καλωδιο του ομοαξωνικου (αν το κανετε το ρικσο ειναι δικος σας)
>> Στα fm πολυ παλια ειχα εξωτερικο διπολο στη ταρατσα (το ειχαν παντου τα μαγαζια) και συνδεσα μονο το εσωτερικο χοντο καλωδιο τηλεορασης πανω στη κεραια του ραδιοφωνου και επανα απο Ιταλια (μεσα στη πολη της Κερκυρας τοτε που ημουν εκει) ... δεν ξερω με το dab αν ειναι το ιδιο, οταν ερθει το δικο μου ραδιο θα δοκιμασω
>> Αλλιως το παλιο κολπο θα πιασει και στο dab ... μακρυ καλωδιο τηλεορασης, και περασμα εξω απο το παραθυρο ή σε σημειο μεσα σπιτι οπου πιανει καλυτερα (πχ πισω απο ενα καναπε η γραφειο που δεν φαινεται κλπ
Σε αυτο βαζουμε μονο πανω στην κεραια του ραδιοφωνου (την κατεβαζουμε τερμα και την κλεινουμε στη θεση της) το μεσα ενεργο καλωδιο
Εγω στα FM εχω κανει το εξης κολπο ... η μια ακρη ειναι πανω στη κεραια του ραδιοφωνου (η κεραια του κλειστη κατεβασμενη) ... και η αλλη ακρη την εχω βαλει επανω στη γειωση του usb της τηλεορασης αναμεσα ατο πλαστικο και το εξωτερικο του usb ... πιανει φοβερα
Οι ψηφιακοι δεκτες εχουν και ενδειξη σηματος να βλεπουμε που παινει πιο καλα (για αυτο τον σκοπο το εβαλαν να δειχνει και το σημα)
Υπαρχουν και κεραιες ετοιμες για dab μετρημενες για τις συχνοτητες του (οπως με το απλο το διπολο και folded dipole) που ειναι καπως ετσι
και μια που μπορει να βρεθει εδω σε εμας με το ονομα Ιkusi dab-30 που θελει γυρισμα προς τον πομπο ... αν δεν μπουν ο αντνακλαστηρας και το μποsτινο στοιχειο, θα κανει ληψη απο παντου
Πιστευω αργοτερα τα μαγαζια θα φερουν πιο πολλες
Ομως
προσοχη το ραδιο στις εξωτερικες κεραιες >> θελει να εχει ειδικη υποδοχη κεραιας
Η αλλη λυση ειναι εσωτερικες κεραιες με ενισχυτητες που να εχουν και vhf τηλεορασης, αλλα και σε αυτες θελει το ραδιο να εχει υποδοχη κεραιας
Οποτε η πιο απλη λυση ειναι απλο μακρυ καλωδιο τηλεορασης και η μια ακρη σε σημειο που να πιανει πιο δυνατο σημα
Υποψην στο dab και 10 εκατοστα μετακομιση αλλαγη θεσης του ραδιοφωνου ... ή της κεραιας του ραδιοφωνου πιο διπλα,μπροστα κλπ μπορει να παιξει μεγαλο ρολο
Οσοι εχετε παλιες κεραιες vhf τηλεορασης κανουν και αυτες αλλα θελουν γυρισμα προν τον πομπο μεταδοσης
Οποιος κατεχει απο κεραιες συμπληρωνει ...
editκαι φυσικα ακομα και στην εξωτερικη κεραια, ισχυει οτι και για την τηλεοραση (σε αδυνατες περιοχες) θελει να βρεθει δυνατο σημειο ληψης στην ταρατσα κλπ, σε περιοχες που δεν παει καλο σημα
Δεν ξερω αν ενα απλο tv finder (που εχω) και που εχει και vhf θα πιασει το σημα του dab, θα το δοκιμασω καποια στιγμη οταν μπουν στα Aκαρνανικα αναμεταδοτες, γιατι για Κερκυρα το κοβω του χρονου