Δορυφορικά επίγεια & τεχνολογικά νέα από την Τσεχία - page 2 - Ειδήσεις και νέα από τον ξενόγλωσσο τύπο - SATLEO FORUM
  • Δευ 28 Ιουλ 2025, 00:14
Like us on our Facebook page "https://www.facebook.com/Satleo"
Email επικοινωνίας του Satleo Forum: "forum@satleo.gr"

Αποστολέας Θέμα: Δορυφορικά επίγεια & τεχνολογικά νέα από την Τσεχία  (Αναγνώστηκε 13172 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος tasos.cz

  • Sat Historian
  • SatLeo Legend
  • **
  • Ημερομηνία εγγραφής: Οκτ 2018
  • Τόπος: Τσεχία
  • Μηνύματα: 2007
  • dum spiro spero
Το δορυφορικό Διαδίκτυο θα αρχίσει να ανταγωνίζεται τους τωρινούς παρόχους

Η τσεχική αγορά Ιντερνετ ελέγχεται από τρεις φορείς εκμετάλλευσης. Τους παρόχους Η T-Mobile, Vodafone και  O2 που εκμεταλλεύονται την αδυναμία της CTU να ρυθμίσει την αγορά και λειτουργούν ως ολιγοπώλιο που συμπιέζει τους τοπικούς πελάτες. Οι τρεις προαναφερθέντες πάροχοι συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους παρόχους σταθερής σύνδεσης Διαδικτύου στην Τσεχική Δημοκρατία και στο εξωτερικό. Όμως καθώς το δορυφορικό Διαδίκτυο Starlink της SpaceX γίνεται πιο προσιτό, οι  τσεχικοί πάροχοι Διαδικτύου θα αντιμετωπίσουν απροσδόκητο ανταγωνισμό.

Αν και ο 4ος πάροχος  μπορεί ακόμη να μην φτάσει ανταγωνιστικά  στην αγορά, το Starlink είναι ήδη διαθέσιμο στην Τσεχική Δημοκρατία από το 2021. Μέχρι στιγμής, το υψηλό αρχικό κόστος συσκευών  εμποδίζει τη μεγαλύτερη επέκταση, αφού το απαραίτητο hardware στοιχίζει περισσότερα από 10.000 CZK (ΣΣ περισσότερο από 400 ευρώ) , όμως  το ίδιο το Διαδίκτυο δεν είναι πλέον τόσο ακριβό. Επιπλέον, είναι ανεξάρτητο από τις τοπικές υποδομές και μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο καλά στα βουνά και οπουδήποτε αλλού. Θα είναι μια ιδανική λύση για όλους όσους θέλουν να λειτουργούν ανεξάρτητα από το περιβάλλον τους και το λεγόμενο off grid.


Εικόνα: Κεραία για λήψη σήματος από το Starlink. Φωτογραφία: Starlink

Ωστόσο περισσότερο από τους δικούς μας Τσέχους παρόχους , πρέπει να ανησυχούν οι πάροχοι Διαδικτύου στις ΗΠΑ, όπου η κατάσταση έξω από τις μεγάλες πόλεις είναι άθλια,.  Η Starlink μάλλον θα μειώσει σταδιακά την τιμή επίσης λόγω του ανταγωνισμού με τη μορφή του projekt Kuiper από την Blue Origin και την Amazon. Ήδη το 2022  θα δρομολογηθούνε σε χαμηλή διαστημική τροχιά οι πρώτοι δορυφόροι του projekt Kuiper, οι οποίοι έχουν ως σκοπό να παρέχουν προσβάσιμο και γρήγορο Διαδίκτυο σε ανθρώπους σε απομακρυσμένες περιοχές. Όπως και στην περίπτωση του Starlink και εδώ θα υπάρξουν χιλιάδες μικροί δορυφόροι.

Πηγή: insmart.cz, Επιμέλεια: Tasos.cz


 


* Απ: Ποδοσφαιρο σε FΤΑ μεταδοση  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: Αθλητικές Μεταδόσεις 27/07/2025 (11:57)
* Απ: Αθλητικές μεταδόσεις ΣΗΜΕΡΑ  Μέλος: babis3g Φόρουμ: Αθλητικές Μεταδόσεις 27/07/2025 (11:10)
* Απ: Ποδοσφαιρο σε FΤΑ μεταδοση  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: Αθλητικές Μεταδόσεις 26/07/2025 (11:21)
* Απ: Αθλητικές μεταδόσεις ΣΗΜΕΡΑ  Μέλος: babis3g Φόρουμ: Αθλητικές Μεταδόσεις 26/07/2025 (10:41)
* Απ: Η δική σας εγκατάσταση πώς είναι;  Μέλος: Johnathens Φόρουμ: Βλέπω και... μαθαίνω... 26/07/2025 (01:09)
* Απ: Αθλητικές μεταδόσεις ΣΗΜΕΡΑ  Μέλος: babis3g Φόρουμ: Αθλητικές Μεταδόσεις 25/07/2025 (10:08)
* Απ: Δωρεάν Ελληνικά κανάλια μέσα από το Ιντερνετ  Μέλος: deepbluesky Φόρουμ: IPTV Γενικά 25/07/2025 (00:04)
* Απ: Δωρεάν Ελληνικά κανάλια μέσα από το Ιντερνετ  Μέλος: jimgate07 Φόρουμ: IPTV Γενικά 24/07/2025 (23:59)
* Απ: Δωρεάν Ελληνικά κανάλια μέσα από το Ιντερνετ  Μέλος: deepbluesky Φόρουμ: IPTV Γενικά 24/07/2025 (23:41)
* Απ: Cosmote TV - συζητήσεις για τις IPTV υπηρεσίες της Cosmote  Μέλος: Hacker?pcs Φόρουμ: Cosmote TV 24/07/2025 (14:55)