Το πιάτο έχω σκοπό να το γυρίζω μηχανικά. Το ευρύ πεδίο (beamwidth) του τηλεσκοπίου μου επιτρέπει να κάνω μερικές παρατηρήσεις για μερικά λεπτά πριν η περιστροφή της γης μου χάσει το στόχο από το πεδίο.
Ένα άλλο "είδος" παρατήρησης είναι το "drift-scan". Σε αυτό το "είδος", το τηλεσκόπιο παραμένει ακίνητο και αφήνει το στόχο να περάσει από μπροστά, οπότε βλέπεις ένα peak στο γράφημα του δέκτη.
Και στα δύο είδει, δε χρειάζεται μοτέρ. 'Οσον αφορά για την κατεύθυνση στην οποία θα κοιτάει το πιάτο: αυτό εξαρτάται πάντα από την τοποθεσία του στόχου.
Η συχνότητα λήψης θα είναι τα 1420 MHz. Ο δέκτης θα είναι ένα απλό SDR.
Για το μήκος κύματος που με ενδιαφέρει (21cm), η στιλπνότητα της ανακλαστικής επιφάνειας δεν είναι μεγάλο ζήτημα (η στιλπνότητα των περισσότερων κατόπτρων είναι επαρκής (για αυτό δεν το ανέφερα)).
Για το feed θα χρησιμοποιήσω ένα bi-quad (σαν αυτό της εικόνας) ή ένα Can Feed (πιθανόν να είναι πιο αποδοτικό αφού δεν εκτίθεται σε παρεμβολές).
Θα έχω συντάξει μερικά scripts που θα εξάγουν τα δεδομένα με τρόπο που θα τα κάνει επεξεργάσημα (ενα Frequency vs Intensity vs Time 3D graph) αποτυπωμένο σε FITS-format.
> "Δεν υπάρχουν τρύπες στα δορυφορικά πιάτα της Ku αγαπητέ μου."
Δεν είπα ότι αναζητώ πιάτο φτιαγμένο για Ku-band λήψεις (ούτε με νοιάζει αν το κάτοπτρο έχει τρύπες).
Έχω βρει πολλά πιάτα (και 3 μέτρα) στην Αμερική, τα οποία είναι πάμφθηνα. Το θέμα είναι ότι για να τα στείλω Ελλάδα θα μου στοιχίσει τουλάχιστον 1000€ προσδοκώ.
Μιας και ανέφερες το Arecibo και το FAST: εκεί μετακινείται μόνο το feed, το οποίο είναι παρόμοιο με το να κινούν ολόκληρο το κάτοπτρο (απλά το σχήμα του πεδίου αποκτά ελλειπτική μορφή). Εγώ δεν σκοπεύω να κάνω κάτι τέτοιο.