Ένα πολύ ωραίο άρθρο που αξίζει να το διαβάσετε αλλά και να δείτε τις πολύ όμορφες φωτογραφίες από μια άλλη εποχή.
Τα τρία τεράστια δορυφορικά πιάτα του ΟΤΕ είναι ορατά ακόμα και από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και τραβούν αμέσως τα βλέμματα. Και δεν είμαστε σε κάποια έρημο των ΗΠΑ και σε σταθμό της NASA. Αλλά στην Σκάρφεια της Φωκίδας. Μεταξύ Καμμένων Βούρλων και Θερμοπυλών. Στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών «Θερμοπύλαι» του ΟΤΕ όπου τα πάντα είναι τεράστια και άκρως εντυπωσιακά.
Όταν μπαίνεις σε έναν χώρο από τον οποίο περνούσαν για χρόνια όλες οι επικοινωνίες από και προς Ασία και Αμερική, όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος και των δύο Κέντρων Δορυφορικών Επικοινωνιών του ΟΤΕ στις Θερμοπύλες και στη Νεμέα, Γιώργος Ήλκος, είναι σα να κάνεις μία βουτιά στο παρελθόν σ’ έναν από τους πιο σημαντικούς τόπους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.
Στιγμές ορόσημα για τους σταθμούς εδάφους
Η πρώτη εκ των τριών κεραιών (ΤΗΕ-01) που βρίσκονται στις Θερμοπύλες πήρε το «οκ» το 1969 και λειτούργησε το 1970, εγκαινιάζοντας έτσι το το «Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών "Θερμοπύλαι"», εξασφαλίζοντας τηλεπικοινωνιακή σύνδεση της Ελλάδας με τις χώρες του Ατλαντικού Ωκεανού, την Αγγλία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο σταθμός (κεραία πιάτου διαμέτρου 30,5 μέτρων και ύψους 32 μέτρων), σκοπεύει τους δορυφόρους των 335,5 μοιρών και 342 μοιρών του Ατλαντικού.
Τρία χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1972 η δεύτερη κεραία (ΤΗΕ-02) στήνεται και συνδέει την Ελλάδα με τις χώρες του Ινδικού ωκεανού Αυστραλία, Ιαπωνία και Άπω Ανατολή. «Η μία κεραία κοιτάει τις χώρες της Ασίας και η άλλη τον Ατλαντικό», μας λέει ο κ. Ήλκος. Έχει επίσης διάμετρο 30,5 μέτρων και σκοπεύει τον δορυφόρο των 60 μοιρών του Ινδικού Ωκεανού και εξασφαλίζει με 74 κανάλια την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση της χώρας μας με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τις λοιπές χώρες της Άπω Ανατολής.
Το 1982 η τρίτη κεραία (ΤΗΕ-03) χρησιμοποιείται για να αυξηθεί η χωρητικότητα με την Αμερική.
Το 1983 η Ελλάδα αναλαμβάνει τη διοργάνωση του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στο ποδόσφαιρο. Ο ΟΤΕ και η ελληνική τηλεόραση συνεργάζονται με εντυπωσιακό αποτέλεσμα για τα δεδομένα της εποχής. Τον αγώνα Αμβούργο – Γιουβέντους παρακολούθησαν περίπου 1,5 δις τηλεθεατές στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, ενώ 80 συνολικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνα και ήχο μέσω του ΟΤΕ και των Θερμοπυλών.
To 1985 είναι άλλο ένα milestone στην ζωή του Κέντρου Δορυφορικών Επικοινωνιών. «Ο δορυφορικός σταθμός Inmarsat στις Θερμοπύλες, ανοίγει νέους ορίζοντες στην παγκόσμια ναυτιλία, παρέχοντας τηλεφωνία και ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα, καλύπτοντας τα δύο τρίτα των Θαλασσών, από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως και τον Ινδικό», όπως μας επεσήμανε ο Γιώργος Ήλκος.
Ο σταθμός παρέχει υψηλής τηλεφωνική και αυτόματη επικινωνία από τα πλοία προς την ξηρά και ημιαυτόματη από την ξηρά προς τα πλοία, τηλετυπική αυτόματη και προς τις δύο κατευθύνσεις, μεταβίβαση δεδομένων DATA, μηνυμάτων κινδύνου, μετεωρολογικών ναυτικών χαρτών αλλά και δελτίων ενημέρωσης των ναυτιλλομένων διαμέσου των δορυφόρων του συστήματος Inmarsat με πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο και τον Ινδικό Ωκεανό, αλλά και στον Ατλαντικό και Ειρηνικό Ωκεανό, διαμέσου του Ιταλικού παράκτιου επίγειου σταθμού Fucino.
Η συνέχεια εδώ.. Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε