Εκτοξεύτηκε με πύραυλο Proton ο δορυφόρος Jamal 601Ο φέρον πυραύλος εκτόξευσης Proton M μετέφερε στο διάστημα τον νέο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Jamal 601 για τον ρωσικό πάροχο Gazprom Space Systems (GSS). Ο δορυφόρος θα σταθμεύσει στις 49 ° E, όπου θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα δορυφόρο Jamal 201.
Ο πυραύλος Proton M εκτοξεύτηκε από το ρωσικό κοσμοδρόμι Baikonur στο Καζακστάν την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 στις 7:42 μ.μ. Κεντρική Ευρωπαϊκή Θερινή ώρα. Ο πύραυλος μετέφερε τον δορυφόρο Jamal 601. Η εκτόξευση ήταν επιτυχημένη χωρίς προβλήματα. Ο δορυφορικός διαχωρισμός από την ανώτερη βαθμίδα έγινε όπως είχε προγραμματιστεί - το πρωί της 31ης Μαϊου, περίπου 9 ώρες μετά την εκτόξευση του πυραύλου.
βίντεο 1 – Εκτόξευση του δορυφόρου Jamal 601Ο δορυφόρος Jamal 601 είναι μέρος του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Προγράμματος για την Ανάπτυξη της Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η μάζα εκτόξευσης του δορυφόρου που κατασκευάστηκε από την γαλλική Thales Alenia Space (TASF) ξεπερνα τους 5 τόνους.
Ο Jamal 601 θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα δορυφόρο Jamal 202 στις 49 ° E και θα παρέχει υπηρεσίες μετάδοσης δεδομένων στην ζώνη C στο Μεγάλο μέρος της Ρωσίας καθώς και στην ΚΑΚ, στην Ευρώπη,στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία. Επιπλέον ο δορυφόρος Jamal 601 θα παρέχει στους χρήστες στη Ρωσία υπηρεσίες επικοινωνιών και υψηλής ταχύτητας πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω αναμεταδοτών στη ζώνη Ka μέσω 32 spot beam (δέσμες) και τεχνικής frequency reuse (επαναχρησιμοποίησης συχνότητας).
Ο νέος δορυφόρος είναι εξοπλισμένος με 18 αναμεταδότες στην ζώνη C, 19 αναμεταδότες στην ζώνη Ku και 26 στην ζώνη Ka. Ο αναμενόμενος χρόνος ζωής του δορυφόρου είναι 15 χρόνια.
Χάρτης αριθ. 1 - Δορυφορικό αποτύπωμα (Footprint) του Jamal 601, ζώνη CΣτη ζώνη C ο Jamal 601 θα παρέχει δέσμη που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, των χωρών της ΚΑΚ, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η κάλυψη της μπάντας Ku και Ka δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη.
επιλεγμένες παραμέτροι:
Δορυφόρος: Jamal 601 (Yamal 601)
Θέση στόχου: 49 ° Ε
Πυραύλος φορέας: Proton M
Κατασκευαστής δορυφόρου: Thales Alenia Space
Πλατφόρμα: 4000C4
Αριθμός αναμεταδοτών: 18 στη ζώνη C, 19 σε Ku και 26 σε Ka
Κάλυψη: Ρωσία, ΚΑΚ, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ασία
Αναμενόμενη διάρκεια ζωής: 15 χρόνια
Πηγή: parabola.cz , Επιμέλεια: Tasos.cz