Η μπάντα C του δορυφόρου είναι πολύ πιο δύσκολη από την μπάντα Ku
Το ιχνοδιάγραμμα που σήκωσε πιο πάνω ο xristoss1965 μας δείχνει πως σχεδόν ολόκληρη η χώρα βρέχεται με 39dBW.Τα 39dBW μεταφράζονται σε 115-145cm πιάτο
Πως είναι δυνατόν να είναι δύσκολη η λήψη της μπάντας c με 240cm πιάτο,όταν το ιχνοδιάγραμμα σου λέει 115-145;Μήπως δεν έχεις σωστά κεντραρισμένο το πιάτο,με αποτέλεσμα να μην σου έρχεται ο 47,5 ή να σου έρχεται με λίγο σήμα και νομίζεις πως φταίει ο δορυφόρος και όχι το πιάτο σου;
Το κεντράρισμα του τόξου σε ένα κινητό πιάτο τεστάρεται στις δυο άκρες και στο σημείο 0 και όχι σε οποιοδήποτε δορυφόρο.
Ακόμη και στη SES-14 Global C-band beam που μας βρέχει με 34 dBW,έχουμε ελπίδες λήψης διότι τα 34dBw μεταφράζονται σε 200-255cm πιάτο
Το δύσκολο της υπόθεσης δεν είναι το σήμα του δορυφόρου,αλλά το πιάτο να μην βρίσκει στην βάση.Π.χ. στην δικιά μου βάση φτάνω στον 45 west και μετά απο ένα εκατοστό το πιάτο ακουμπά στην αντηρίδα χάνοντας την λήψη του 47,5 west για ένα με δυο εκατοστά μετακίνησης του πιάτου.Αν βγάλω την αντηρίδα φτάνω πέρα απο τις 50 west.Αλλά βάση με δυο αντηρίδες γίνεται; Δεν γίνεται.Πρέπει να κάνω παντέντα στην βάση για να λύσω αυτό το πρόβλημα και επειδή δεν υπάρχει κάτι το ουσιώδη στην KU σε αυτές τις μοίρες το έχω αφήσει το θέμα
Συγχώνευση: Παρ 6 Σεπ 2019, 19:05
47.5W σίγουρα λαμβάνονται στην Ελλάδα με καθαρό ορίζοντα στα δυτικά, δυστυχώς η μία αντιρρίδα που έχω βάλει μου κόβει πέρα από τις 40W (δεν έχω το κάτοπτρο σε πλάκα ταράτσας), παλιότερα όμως έβγαζα καμπάνα τις 45W και το κάτοπτρο είχε περιθώριο ακόμα!
Η παραπάνω λίστα έχει μόνο συχνότητες data?
Πάντως μου κάνει εντύπωση που λες ότι μπορούμε να δούμε πέρα από τις 60W, είναι κάτω από τον ορίζοντα στη χώρα μας, μόνο η Κέρκυρα - Κεφαλλονιά θεωρητικά μπορεί να δει έως τις 58W με μηδενική ανύψωση.
Αν υπάρχει κάποιος στην Θεσσαλονίκη που κάποτε έκανε λήψη ή ακόμη και τώρα κάνει λήψη του 105,5east είναι σίγουρο πως μπορεί να δεί και τις 60,5west
Η γη είναι μια σφαίρα.Θεωρητικά το τόξο σου είναι 180 μοίρες.90 Ανατολικά και 90 Δυτικά.Η Αθήνα έχει γεωγραφικό μήκος 23,4°
Σε θεωρητικό επίπεδο η Αθήνα μπορεί να κάνει λήψη απο 23,4+90=113,4 east έως 23,4-90=66,6 west
Σε πρακτικό επίπεδο το τόξο μαζεύει για δυο σημαντικούς λόγους.
1.Ορατότητα ορίζοντα.Και να θέλει να πάει ο Αθηναίος στις 113,4 east δεν θα μπορέσει γιατί θα του κόψουν το σήμα όλοι οι ορεινοί όγκοι
που υπάρχουν μεταξύ της απόστασης Αθήνας και Ασιατικής γης ή Ειρηνικού Ωκεανού πάνω απο τον οποίο θα βρίσκεται ο 113,4 east
2.Στις 113,4 east δεν θα υπάρχει κάποιος δορυφόρος που θα στέλνει σήμα στην περιοχή μας,γιατί αυτές οι μοίρες είναι τόσο απομακρισμένες
απο εμάς και κατα συνέπεια προσανατολισμένες εξ'ορισμού στο κομμάτι της Ασίας
Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την δυτική πλευρά του τόξου
Πάντως θυμάμαι πως στο παρελθόν υπήρχαν αναφορές λήψης του 105,5east στην Ελλάδα για αυτό και ο δορυφόρος αυτός συμπεριλαμβανόταν στις λίστες των δορυφόρων των δορυφορικών περιοδικων της χώρας