O Eutelsat 9B ενεργοποίησε την ιταλική δέσμη σε άλλα TP και διέκοψε τα ουκρανικά προγράμματαΜεγάλες αλλαγές για τους θεατές της ουκρανικής πλατφόρμας pay-tv Xtra TV και των ιταλικών προγραμμάτων σε λειτουργία multistream στην επικράτειά μας (ΣΣ Τσεχια). Ο γαλλικός δορυφορικός πάροχος Eutelsat ενεργοποίησε την ιταλική δέσμη έναντι της ουκρανικής δέσμης στις ίδιες συχνότητες.
Τα ιταλικά multiplex διανομής στην λειτουργία multistream διανέμονται μέσω δορυφόρου Eutelsat 5 West A στην θέση 5 ° W. Ο νέος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Eutelsat 5 West B ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει τον παλαιό δορυφόρο έχει απροσδιόριστα προβλήματα με τους ηλιακούς συλλέκτες σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης και επομένως δεν είναι σαφές εάν ο δορυφόρος θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία.
Ο Eutelsat σκοπεύει να εξασφαλίσει τη συνέχεια των υπηρεσιών για τους πελάτες του και ως εκ τούτου άρχισε να μετακινεί μεμονωμένα ιταλικά multiplex στην λειτουργία multistream στον δορυφόρο Eutelsat 9B που βρίσκεται στις 9 ° Ε. Ένα πολυπλέκτης σε αυτή τη λειτουργία εδώ ήδη μετέδιδε. Τώρα προστίθενται και άλλοι. Η ιταλική δημόσια Rai και η εμπορική Mediaset έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι θα μεταφέρουν τα σήματα διανομής τους τα οποία χρησιμοποιούν για επίγειους πομπούς σε αυτόν τον δορυφόρο. Αυτό θα συμβεί μέσα σε μερικές εβδομάδες. Επιπλέον, η Rai δεν απέκλεισε ότι μετά τη μετάβαση στις 9 ° E το σήμα διανομής στην λειτουργία multistream θα κωδικοποιηθει.
Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς θα διασφαλιστεί η μελλοντική διανομή των γαλλικών καναλιών σε λειτουργία multistream τα οποία επίσης βρίσκονται στη θέση 5°W.
Το κύριο πρόβλημα ωστόσο είναι ότι μερικά ιταλικά mux διανομής μεταδίδονται με τις ίδιες συχνότητες με την ουκρανική πλατφόρμα DTH Xtra TV η οποία μέχρι στιγμής είχε εφικτή λήψη στην χώρα μας (ΣΣ Τσεχια) . Δύο διαφορετικά σήματα στην ίδια συχνότητα (frequency re-use) από διαφορετικές δέσμες δεν μπορούν να διαχωριστούν από τεχνική άποψη και για τον θεατή σε αυτή την περίπτωση αυτο σημαίνει ότι θα χάσει κανάλια και από τις δυο δέσμες (αν ήταν στη ζώνη κάλυψης και των δύο δεσμών- Ιταλικης και Ουκρανικης).
Φυσικά, αυτό δεν είναι καλό νέο για τους τηλεθεατές των FTA καναλιών που ενδιαφέρονται για τα σήματα διανομής και παρακολουθούν κανάλια που προορίζονται για ιταλικούς επίγειους πομπούς. Κακό νέο είναι επίσης για τους συνδρομητές της ουκρανικής υπηρεσίας DTH (Xtra TV) η οποία δεν μπορεί πλέον να ληφθεί από την θέση 9 ° Ε (αν ο θεατής βρίσκεται στη ζώνη λήψης της ιταλικής και της ουκρανικής δέσμης). Δεδομένου ότι πολλοί Ουκρανοί εργάζονται στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία ο πάροχος χάνει τόσο πραγματικούς όσο και τους δυνητικούς πελάτες. Οι ενδιαφερόμενοι για τα κανάλια της Ουκρανίας μπορούν να επιλέξουν την ανταγωνιστική πλατφόρμα Viasat Ukraine η οποία σήμερα μεταδίδεται στον δορυφόρο Astra 4A (4.8 ° E). Η λήψη στην χώρα μας (ΣΣ Τσεχια) είναι εφικτή με κάτοπτρα μικρών διαστάσεων.
Η ουκρανική υπηρεσία DTH Xtra TV μεταδίδει την βασική προσφορά του προγράμματος της στον δορυφόρο Eutelsat 9B ωστόσο παρέχει τα επιλεγμένα κανάλια από το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα Eutelsat Hot Bird στην θέση 13 ° E σε συνολικά δύο αναμεταδότες για όλη την Ευρώπη. Η είσοδος αυτής της πλατφόρμας DTH στις 13 ° E αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη. Αποδεικνύεται ότι μπορεί (όχι όμως απαραίτητα) αυτο να σχετίζεται με τις αλλαγές στην θέση Eutelsat 9B.
Το πρόβλημα της παρεμβολής συχνοτήτων από δύο διαφορετικές δέσμες δεν πρέπει να είναι μόνο στην επικράτεια της Τσεχίας και της Σλοβακίας αλλά και σε άλλες χώρες λόγω της ευρείας κάλυψης των περιφερειακών δεσμών και της εγγύτητας των καλυμμένων περιοχών.
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
ΣυνδεθείτεΧάρτης 1 - Αποτύπωμα Eutelsat 9B (9 ° E), ιταλική δέσμηΟι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
ΣυνδεθείτεΧάρτης 2 - Αποτύπωμα Eutelsat 9B (9 ° E), ουκρανική δέσμηΣημείωση: Χάριν συντομίας αναφέρουμε «ουκρανική δέσμη». Επίσημα η δέσμη αυτή ονομάζεται «Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη»
Ο Eutelsat 9B έχει συνολικά 5 δέσμες κάλυψης – ευρεία δέσμη (wide beam) που χρησιμοποιειται για όλους τους αναμεταδότες στη ζώνη των 11,7 έως 12,092 GHz που καλύπτουν όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον άλλες πέντε περιφερειακές δέσμες - δύο Γερμανικές (την μια δέσμη την χρησιμοποιεί η M7 Deutschland στη ζώνη 12,1 έως 12,5 GHz), Ιταλική δέσμη, Ουκρανική δέσμη και την διευρυμένη ελληνική δέσμη.
Για την τελευταία δέσμη (διευρυμένη ελληνική δέσμη) αναφέρουμε τα εξής: Αρχικά η δέσμη αυτή έπρεπε να καλύψει μόνο τα ελληνικά νησιά. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες ζουν σε όλη την Ευρώπη (ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο), δημιουργήθηκε μια τροποποιημένη ελληνική δέσμη με κάλυψη από τα ελληνικά νησιά έως τα βρετανικά νησιά. Δυστυχώς μια παρόμοια τροποποιημένη δέσμη δεν δημιουργήθηκε για την Ουκρανία. Αυτό θα καθιστούσε πρακτικά αδύνατη την επαναχρησιμοποίηση της ίδιας συχνότητας (frequency reuse).
Ο δορυφόρος Eutelsat 9B εκτοξεύτηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2016. Ο δορυφόρος κατασκευάστηκε και παραδόθηκε από την Airbus Defense and Space. Η αναμενόμενη διάρκεια ζωής είναι τουλάχιστον 15 έτη.
Πηγή: parabola.cz , Επιμέλεια: Tasos.cz