Ο πύραυλος Proton εκτοξεύει δύο ρωσικούς δορυφόρους
Spaceflightnow.com
11 Δεκεμβρίου 2021
Ο πύραυλος Proton και το ανώτερο στάδιο Breeze M εκτοξεύτηκαν στις 7:07 π.μ. EST (1207 GMT) τη Δευτέρα 13/12 για να ξεκινήσει μια 18ωρη ανάβαση στη στοχευμένη τροχιά ανάπτυξης για τους δορυφόρους Express AMU3 και Express AMU7.
Δύο ρωσικοί τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι οδηγούν έναν πύραυλο Proton και την ανώτερη βαθμίδα Breeze M σε τροχιά μεγάλου υψόμετρου μετά την εκτόξευση τη Δευτέρα από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.
Η αποστολή απογειώθηκε στις 7:07 π.μ. EST (1207 GMT) τη Δευτέρα 13/12 και θα διαρκέσει 18 ώρες από την εκτόξευση έως τον διαχωρισμό του τελικού διαστημικού σκάφους, μια από τις μεγαλύτερες αναβάσεις που έγιναν ποτέ για ρωσικό πύραυλο.
Οι ρωσικές ομάδες σχεδίαζαν προηγουμένως να εκτοξεύσουν την αποστολή την Κυριακή12/12 , αλλά ανακάλυψαν ένα τεχνικό πρόβλημα με το ανώτερο στάδιο Breeze M μετά την κύλιση του πυραύλου Proton στην εξέδρα εκτόξευσης στο Baikonur στις 9 Δεκεμβρίου. Οι τεχνικοί επέστρεψαν τον πύραυλο σε ένα κοντινό υπόστεγο για αντιμετώπιση προβλημάτων και τον μετέφεραν το Proton στο pad στο συγκρότημα Site 200 και πάλι το Σάββατο 11/12 ως προετοιμασία για μια προσπάθεια εκτόξευσης τη Δευτέρα 13/12 .
Οι δορυφόροι επικοινωνιών Russian Express AMU3 και Express AMU7 είναι τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλο μέσα στο κάλυμμα ωφέλιμου φορτίου του πυραύλου Proton. Οι δύο δορυφόροι έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν για τη Russian Satellite Communications Co., μια επιχείρηση που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση που διαχειρίζεται τον μη στρατιωτικό δορυφορικό στόλο τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας.
Οι νέοι δορυφόροι θα παρέχουν υπηρεσίες ψηφιακής τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής μετάδοσης, σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο και άλλη ικανότητα μετάδοσης δεδομένων στη Ρωσία και τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με το RSCC.
Ο πύραυλος Proton ύψους 191 ποδιών (58,2 μέτρων) πυροδότησε τους έξι κύριους κινητήρες του RD-276 - καταναλώνοντας ένα τοξικό μείγμα προωθητικών υδραζίνης και τετροξειδίου του αζώτου - και εκτοξεύτηκε μακριά από το ιστορικό διαστημικό λιμάνι του Μπαϊκονούρ στις 5:07 μ.μ. τοπική ώρα Δευτέρα, αμέσως μετά τη δύση του ηλίου. Κατευθυνόμενοι βορειοανατολικά, οι κινητήρες του πυραύλου παρήγαγαν 2,5 εκατομμύρια λίβρες ώθησης για τα δύο πρώτα λεπτά της πτήσης.
Μετά την αποχώρηση του πρώτου σταδίου, το δεύτερο στάδιο και το τρίτο στάδιο πυροδοτήθηκαν διαδοχικά για να στείλουν το ανώτερο στάδιο Breeze M και τα διπλά ωφέλιμα φορτία comsat σε μια βαλλιστική υποτροχιακή τροχιά.
Στη συνέχεια, το Breeze M ανέλαβε τον έλεγχο της υπόλοιπης αποστολής του μαραθωνίου, με ένα σχέδιο πτήσης που περιελάμβανε πέντε βολές με κύρια μηχανή για να αναδιαμορφώσει σταδιακά την τροχιά του για να φτάσει τελικά σε μια ελλειπτική διαδρομή γύρω από τη Γη που κυμαίνεται σε υψόμετρο μεταξύ 11.600 μιλίων (18.700 χιλιομέτρων) και σχεδόν 32.900 μιλίων. (52.900 χιλιόμετρα).
Η πρώτη καύση Breeze M είναι προγραμματισμένη να τοποθετεί τους δορυφόρους Express AMU3 και Express AMU7 σε μια προκαταρκτική τροχιά στάθμευσης σε χαμηλό υψόμετρο. Οι πρόσθετοι ελιγμοί κατά τη διάρκεια της ακολουθίας εκτόξευσης των 18 ωρών θα ανεβάσουν την τροχιά ψηλότερα και θα ωθήσουν τους δορυφόρους πιο κοντά στις τελικές θέσεις λειτουργίας τους πάνω από τον ισημερινό.
Ο δορυφόρος Express AMU7 των 4.365 λιβρών (1.980 κιλών), που βρίσκεται στην επάνω θέση της στοίβας διπλού ωφέλιμου φορτίου, θα διαχωριστεί πρώτος από το ανώτερο στάδιο Breeze M στις 12:57 π.μ. EST (0557 GMT) Τρίτη, σύμφωνα με μια αποστολή. χρονοδιάγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα η Roscosmos, η ρωσική διαστημική υπηρεσία.
Ο δορυφόρος Express AMU3, με βάρος εκτόξευσης 4.740 λίβρες (2.180 κιλά), θα απελευθερωθεί από το ανώτερο στάδιο Breeze M στη 1:14 π.μ. EST (0614 GMT).
Και οι δύο δορυφόροι φέρουν προωθητές πλάσματος για να κυκλώνουν τις τροχιές τους σε γεωστατικό υψόμετρο πάνω από 22.000 μίλια (σχεδόν 36.000 χιλιόμετρα) πάνω από τον ισημερινό περίπου δύο μήνες μετά την εκτόξευση.
Ο δορυφόρος Express AMU7 κατευθύνεται προς μια θέση στις 145 μοίρες ανατολικού γεωγραφικού μήκους, όπου θα αντικαταστήσει τον δορυφόρο επικοινωνιών Express A4 που εκτοξεύτηκε το 2002. Ο δορυφόρος Express AMU3 θα εγκατασταθεί σε ένα γεωστατικό σημείο στάθμευσης στις 103 μοίρες ανατολικού γεωγραφικού μήκους, αντικαθιστώντας τον Express AM3, ο οποίος ήταν σε λειτουργία από το 2005.
Και οι δύο δορυφόροι κατασκευάστηκαν από τον ISS Reshetnev, έναν ρωσικό κατασκευαστή διαστημικών σκαφών, και έχουν σχεδιαστεί για αποστολές διάρκειας τουλάχιστον 15 ετών. Μεταφέρουν τηλεπικοινωνιακά ωφέλιμα φορτία που παρέχονται από τη Thales Alenia Space της Γαλλίας.
Οι δορυφόροι Express AMU3 και Express AMU7 είναι εξοπλισμένοι με αναμεταδότες C-band, Ku-band και L-band. Από τη δυτικότερη θέση του, ο δορυφόρος Express AMU3 θα καλύπτει την Κεντρική Ρωσία, το Καζακστάν και άλλα μέρη της Κεντρικής Ασίας. Η ζώνη κάλυψης του δορυφόρου Express AMU7 επικεντρώνεται στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή της Ρωσίας.
Η εκτόξευση των δορυφόρων Express AMU3 και Express AMU7 ήταν μία από τις λίγες εναπομείνασες πτήσεις που επιβεβαιώθηκε ότι εκτοξεύτηκαν με τον πύραυλο Proton της Ρωσίας. Σηματοδότησε μόλις τη δεύτερη εκτόξευση Πρωτονίου φέτος, μετά την εκτόξευση της μονάδας εργαστηρίου Nauka της Ρωσίας τον Ιούλιο με κατεύθυνση τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η εκτόξευση τη Δευτέρας ήταν μόλις η τέταρτη εκτόξευση του Proton σε σχεδόν δύο χρόνια.
Πηγή : Spaceflightnow.com
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε