Είχα μιλήσει πριν από 2 χρόνια με έναν τεχνικό της ΕΡΤ που ήταν υπεύθυνος στην έρευνα αγοράς (αν κάνανε - μην ξεχνάτε είναι δημόσιο) για τους κωδικοποιητές RDS. Αγόρασαν μπόλικα κομμάτια για να εγκαταστήσουν στα περισσότερα κέντρα εκπομπής. Το μόνο πράγμα που πρόσεξε αυτός που έκανε τον προγραμματισμό, ήταν οι κωδικοποιητές ίδιου προγράμματος, να έχει το ίδιο PI, ώστε τα ραδιόφωνα αυτοκινήτου να καταλαβαίνουν (όταν κινούνται και αλλάζουν νομό) ότι πρόκειται για τον ίδιο σταθμό. Αν θυμάμαι καλά 1201 είναι για την ΕΡΑ1 και 1202 για την ΝΕΤ.
Θα μου πείτε... Αφού το ρημάδι το σήμα της ΕΡΤ ξεκινάει από την Αθήνα, γιατί να μην στείλουν το σήμα στους αναμεταδότες "έτοιμο" με stereo και RDS?
Υπάρχουν 2 απαντήσεις.
1. Το κόστος για να ζητήσεις μια "ευθεία" του ΟΤΕ είναι μικρότερο όταν έχεις σκοπό να στείλεις ένα κανάλι AUDIO μέχρι 15KHz και κοστίζει πολλύυυυ περισσότερο όταν πρόκειται να στείλει ένα σήμα MPX (Stereo audio & RDS). Και μην ξεχνάτε ότι η σύνδεση θα πρέπει να είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.
2. Ειδικά όσο αφορά το RDS, τα τσακάλια της ΕΡΤ έχουν προγραμματίσει το AF (=Alternative Frequency) του κάθε RDS ώστε να σε "στέλνει" σε πομπό του διπλανού νομού. Θα ήταν άτοπο αν κινείσαι από Ιωάννινα και σου έδινε (στο AF) την εναλλακτική συχνότητα της Κορίνθου, αφού για να φτάσεις Κόρινθο (από Γιάννενα) θα πρέπει να περάσεις από 3 "τοπικούς" πομπούς. Για να το δικαιολογήσω αυτό και τεχνικά, σας λέω ότι στους πομπούς της ΕΡΤ στο νομό Αρκαδίας, τα AF έχουν τη συχνότητα των αναμεταδοτών της Καλαμάτας, και των Γερανίων. 'Οταν περνάω μετά την Αρκαδία και βρίσκομαι Αργολίδα, κάνει συνέχεια εναλλαγές με Γεράνια ο δέκτης μου. Μετά τα Γεράνια, και όταν αρχίζω να λαμβάνω με χιόνια, τότε "πηδάει" το ραδιόφωνό μου σε συχνότητα της Πάρνηθας.
Ελπίζω να μην σας ζάλισα.