Αν πιασω ενα πιατο 30μ. και του ανοιξω εναν πομπό τηλεόρασης 1KW στο εστιακό σημείο με ενα απο πανελάκι, τότε στην κατευθυνση της εκπομπής και μεσα στην δέσμη του φανταστικού και κτηνώδους πιάτου και σε απο σταση 50.000 ΚΜ το σήμα θα παίζει καμπάνα, καθώς ολη η ενεργεια ενος πομπου 1ΚW εχει συμπυκνωθεί σε παράλληλη δέσμη με ευρος δίσκου fresnel 3 στρέμματα περίπου.
στα 50.000 KM το πεδίο που θα αναπτυχθεί ειναι ισοδυύναμο με το πεδίο ενος πομπου που ακτινοβολεί 100MW με ενα απλό δίπολο.
...Άρα η κεραία μας εχει κέρδος 50DB @ 860 MHz.
...50000 χιλιόμετρα μακριά απο τον πομπό και 500μ απο την άκρη της δέσμης... το σημα δεν είναι ανιχνευσιμο με κανενα τρόπο.
Αν δείτε στα σχεδιαγράμματα του χάρτη και προσθέσετε και τις δέσμες, τότε θα δείτε οτι καποιες είναι κυκλικές και καποιες μισοφέγγαρα ενώ κάποιες μοιαζουν με κυκλο με εξογκώματα.
Αυτά ειναι τα διαγράμματα καλυψης και δειχνουν που πυκνωσε ο σχεδιαστης του κεραιοσυστήματος τις κεραίες και που δεν εφερε καθολου σημα γιατί π.χ. ηταν βουνα και δεν τον ενδιεφερε.
Ακόμα και οταν η δεσμες ειναι τελείως κυκλικές εχει πυκνώσει η ισχυς στο Καθετο επίπεδο σαν σε στενό δίσκο ή κώνο καλυτερα,
ωστε να παρακαμψει ακατοίκητες περιοχές και να πυκνώσει σε συγκεκριμένη επιφάνεια απο π.χ. 10 χμ απο τον πομπο μεχρι 50 χμ απο αυτόν.
ετσι σε συγκριση με την σφαιρική ακτινοβόληση του σήματος, αυτές οι δεσμες εχουν πολυ υψηλότερη ενέργεια.
Στην αναφορά ισχυος παντοτε χρησιμοποιειται η σφαιρικη (EIRP) ισχυς.
διότι σε συνδυασμό με το διάγραμμα κάλυψης και εφαρμοσμένα στους υπολογισμούς δινει πολυ πιο προβλεψιμα αποτελεσματα στον υπολογισμό σταθμης ληψης σε ενα τυχαιο σημειο σε τυχαια αποσταση απο τον πομπό.
απλοποιει τους υπολογισμους δλδ.
Στο Ηράκλειο η μεγαλύτερη ισχυς (ονομαστική μηχανήματος είναι περίπου 1KW με την ΄μέγιστη EIRP περίπου στα 40KW (ΑΛΤΕΡ)