Εφόσον θα αναφερθείς στην ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος πες μας και για ποιον λόγο όταν στα τέλη του 90 (1996 - 1999) όταν άνοιγαν ένα ένα απο τα γνωστά άγνωστα κανάλια του Χ και των ομοίων του επάνω σε δορυφορικά της ΕΡΤ (πχ 43, πχ 63 και άλλες) αντί να επέμβει η ΕΡΤ και να τους κλείσει - τελικά έκλεινε η ΕΡΤ τα δορυφορικά της. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό...
ΟΚ ευχαριστώ (παρεμπιπτόντως δεν μας είπες την περιοχή σου - δεν θέλω να επιμείνω, αλλά θα βοηθούσε στις αναφορές μας) ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως αυτό θα κάνω!
Γιατί εξάλλου τι άλλα άπλυτα θα είχε η ΕΡΤ... πέραν του ότι μας τα τσεπώνει μέσω ΔΕΗ?
Και τεχνολογικά είναι υπερεξελιγμένη, και τα ακριβότερα και πιο σύγχρονα προγράμματα φέρνει εδώ και χρόνια, και έχει ελεύθερη πρόσβαση από δορυφόρο, και γενικότερα έχει όλα τα καλά που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε!!!Θέλω όμως πριν πω κάποια πράγματα να καταλάβουμε όλοι κάτι πολύ σημαντικό για την ΕΡΤ!
Είναι ΔΗΜΟΣΙΟ!!!!
Και για να εξηγούμαι εξαρχής προς αποφυγήν κάθε παρεξηγήσεως!
Δεν έχω απολύτως τίποτα με τους δημόσιους υπαλλήλους! Και καλούς φίλους και συγγενείς και πελάτισσες έχω που δουλεύουν στο δημόσιο!
Τα βάζω όμως με όσους ανθρώπους κάτω από τη σκέπη της σιγουριάς δεν έχουν κανένα μεράκι για τη δουλειά τους! Και δυστυχώς οι τεχνικοί της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη, το δηλώνω και το πιστεύω βαριούνται που ζουν!Με το δημόσιο λοιπόν αν δεν θέλει η «νύφη» δεν τα βγάζεις εύκολα πέρα! Οι σχέσεις μου βέβαια με τη συγκεκριμένη ομάδα δεν είναι τωρινή! Και εγώ παιδάκι ήμουν, και στη γενιά του MTV των 90s ανήκω και πώρωση έχω με τα πολλά κανάλια!
Και έχω διαπληκτιστεί άπειρες φορές στο παρελθόν μαζί τους!Η γραμμή της ΕΡΤ όμως όταν ξεκίνησε η αναμετάδοση των δορυφορικών καναλιών ήταν συγκεκριμένη!
Πέραν των καναλιών με τα οποία ήρθαν σε συμφωνία μόνιμης μετάδοσης (CNN, Euronews, TV5, PIK και για Αθήνα & Θεσσαλονίκη Eurosport & MTV) το σε ποιες συχνότητες θα εκπέμπουν τα κανάλια αυτά, από πού και με ποια ισχύ, δηλαδή η διαχείριση και η συντήρηση άνηκε αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια των τεχνικών ομάδων που διαχειρίζονται και τις μεταδόσεις των κρατικών καναλιών!Αυτό νομίζω που λέω εξηγεί πολλά πράγματα!
Αν η ομάδα των τεχνικών στη συγκεκριμένη πόλη που γινόταν η αναμετάδοση ήταν μερακλήδες, τότε και τα κανάλια εκπέμπανε κρύσταλλο αλλά και ο τρόπος λήψης τους ήταν άψογος! Ποιος άλλωστε δεν θυμάται το χαρακτηριστικό θόρυβο στα έντονα χρώματα που κάνει ένα αναλογικό κανάλι, όταν η διάμετρος του κατόπτρου ήταν ικανή να το κάνει τέλεια λήψη, αλλά δεν έχει συντονιστεί ακριβώς στη συχνότητά του! Και σε πόλεις όπως τα Ιωάννινα, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Αθήνα γινόταν άψογη δουλειά! Η Θεσσαλονίκη αντίθετα ήταν από παλιά η πόλη του δε βαριέσαι! Το 1993 για παράδειγμα μετά από έντονη καταιγίδα που είχε πλήξει τις εγκαταστάσεις στο Φιλίππειο και κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής συχνότητας του MTV (21) με το Euronews (48 ) όταν το πρώτο επανήλθε στην 21, απορρυθμίστηκε τόσο πολύ (είχαν αλλάξει και κάτοπτρο) που δεν μπορούσες να παρακολουθήσεις το κόκκινο! Για το teletext ούτε λόγος! Χάλια! Για τα επόμενα δύο χρόνια όπου η αναλογική δορυφορική μετάδοση σταμάτησε και πέρασαν το σήμα σε λήψη D2 Mac από τη 1W και από το Φιλίππειο στο Χορτιάτη, τίποτα δεν άλλαξε, η αδιαφορία τους ήταν παντελής! Και όταν πήγε το σήμα στα ψηλά
. Εκεί άρχισε το πανηγύρι!
Επί τρία χρόνια ήταν ζήτημα αν ο πομπός εκείνος ξεπερνούσε το 1 Watt!
Είναι πάρα πολλά αυτά που έχουν κάνει και να αναφερθώ στην ιστορία θα μου πάρει πολλές ώρες, τα έχω όλα εξάλλου καταγεγραμμένα στην επί σειρά ετών συλλογή μου από παρατηρήσεις και καταγραφές!Τα θεματά μας είναι αυτά:
1. Τι συμβαίνει πραγματικά με την ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη;
2. Γιατί εξαφανίστηκαν τα δορυφορικά κανάλια το ένα μετά το άλλο;
3. Για ποιους λόγους κρατάει νέες συχνότητες και τι θα κάνει με αυτές;Ας απαντήσω ένα-ένα τα ερωτήματα!
1. Όπως ανέφερα και παραπάνω στην ομάδα των τεχνικών της ΕΡΤ και πέραν της αρχικής εντολής από τα κεντρικά της Αθήνας, έχει δοθεί η αποκλειστική ευθύνη στη διατήρηση και εκπομπή των δορυφορικών καναλιών!
Δηλαδή η μαμά ΕΡΤ είπε στους τεχνικούς ανά την Ελλάδα "σας προσφέρω τον τεχνολογικό εξοπλισμό για τη λήψη κάποιων συγκεκριμένων καναλιών και θέτω στην ευχέριά σας τον τρόπο λήψης και εκπομπής"! Δεν δόθηκε κανένα σχέδιο κατάρτισης συχνοτήτων, το μόνο που αποφασίστηκε είναι τα σημεία εκπομπής, όπου γίνονταν ήδη οι εκπομπές της ΕΡΤ! Μάλιστα όπου υπήρχε η δυνατότητα η εκπομπή μπορούσε να γίνει από το ίδιο κεραιοσύστημα με αυτό των κρατικών καναλιών! Για τις παραμέτρους εκπομπής (ισχύς, κατευθυντικότητα) δεν δόθηκε συγκεκριμένη γραμμή πέραν του να είναι καλή η εικόνα στα πολεοδομικά συγκροτήματα! Έτσι η κάθε ομάδα ήταν σε θέση να επιλέξει ουσιαστικά το κέντρο εκπομπής, τις συχνότητες και την ισχύ των καναλιών!
Μάλιστα για να διευκολυνθεί το έργο της ΕΡΤ χωρίς προβλήματα, έγινε ειδική νομοσχεδιακή τροποποίηση σύμφωνα με την οποία "η ΕΡΤ είναι ο αποκλειστικός και νόμιμος πάροχος αναμετάδοσης δορυφορικού προγράμματος σε επίγεια εκπομπή". Με αυτό τον τρόπο οι πέντε με οκτώ συχνότητες που θα επιλέγονταν συν τις ήδη τρεις υπάρχουσες ανά κέντρο εκπομπής μπορούσαν να θεωρηθούν και νόμιμες αυτομάτως!
Έτσι στη Θεσσαλονίκη η ΕΡΤ κράτησε "νόμιμα" 7 συχνότητες για τα δορυφορικά (21, 32, 40, 47, 48, 53, 56), με τη διαφορά όμως ότι η εκπομπή δεν θα γινόταν από το Χορτιάτη, αλλά από τη θέση Σιβρί - Πευκόφυτο (Φιλίππειο) με το σκεπτικό ότι οι μεταδόσεις είχαν χαρακτήρα αποκλειστικά τοπικό και έτσι θα μειωνόταν η κάλυψη σε γειτονικούς νομούς! Και αυτό αποδείχτηκε ότι ήταν και το ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ τους! Λες δηλαδή και από Πάρνηθα καλύπτεται μόνο η Αθήνα! Δύο εξαίρεσεις και μόνο έγιναν! Η ειδική συμφωνία της ΕΡΤ με το MTV προέβλεπε μεγάλες καλύψεις πληθυσμού και έτσι παράλληλα με την 21 χρησιμοποιήθηκε και η 53 και το ΡΙΚ έμεινε στην 56, πάντα από Χορτιάτη!
Με την ευνοϊκότατη και καθ' όλα βολική αυτή ρύθμιση
ανοίγει ουσιαστικά και ένας πλάγιος δρόμος για την κατοχή πολλαπλών συχνοτήτων από την ΕΡΤ!Έτσι λοιπόν και αρχικά με πολύ μεράκι στις υπόλοιπες περιοχές αρχίζει η αναμετάδοση! Η μελέτες έγιναν, οι τεχνικοί κατέληξαν στον απαιτούμενο εξοπλισμό, οι συχνότητες επιλέχτηκαν! Βέβαια όπου οι άνθρωποι ήταν σωστοί φρόντιζαν να παρέχουν και ένα πολύ αξιοπρεπές πεδίο ισχύος, που αν δεν ήταν ίδιο με των κρατικών, τουλάχιστον γινόταν καλή λήψη!
Στη Θεσσαλονίκη όμως λόγω του περιορισμένου της κάλυψης, θεώρησαν ότι δεν υπήρχε και λόγος για μεγάλα πεδία!
Αυτό βόλευε και πολύ την ΕΡΤ, καθώς σαφώς και πλήρωνε μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος, λες και τα λεφτά τα βάζει από την τσέπη της!Όμως όπως όλοι ξέρουμε τα πράγματα στη δορυφορική αλλάζουν συνεχώς! Νέα κανάλια προστίθενται και αντικαθιστούν τα παλαιότερα! Η έλευση του Euronews την 1.1.1993 φέρνει τα πάνω κάτω!
Και αν αυτό για την Αττική συνεπάγετο την προσθήκη ακόμα μία συχνότητας, στη Θεσσαλονίκη δεν ίδρωσε το αυτί της διοίκησης για κάτι τέτοιο και έτσι η συμφωνία με το MTV πάει υπερ πίστεως κι η συχνότητα δίνεται στο Euronews! Τα πράγματα όμως για την πόλη ήταν ήδη δυσοίωνα για το μέλλον των καναλιών αυτών! Γιατί η ιδιωτική τηλεόραση δεν αστειευόταν....
2. Η έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι ήδη γεγονός και οι πιέσεις για εύρεση νομοθετικού πλαισίου που θα στηρίξει τη νομιμότητα των εκπομπών έχει μόλις αρχίσει! Το ερώτημα λοιπόν που προέκυψε ήταν φυσικά, το τι θα γίνει με τις συχνότητες που ήταν ήδη κατελειμμένες από δορυφορικά κανάλια, που στις μεγάλες πόλεις ήταν αρκετές! Μην ξεχνάμε ότι στη Θεσσαλονίκη πέραν αυτών της ΕΡΤ υπήρχαν ήδη και οι μεταδόσεις του δήμου Θεσσαλονίκης! Το 1993 να φανταστείτε ένας κάτοικος του κέντρου της πόλης είχε ήδη στη διάθεσή του 35 με 37 κανάλια σύνολο (κρατικά, ιδιωτικά, δορυφορικά)! Στη αρχή τα πρώτα ιδιωτικά
σεβάστηκαν πλήρως την ύπαρξη των δορυφορικών! Η συνέχεια όμως έκρυβε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις.....Και αυτή είναι που θα μάθετε αύριο!!!!