o OTE εστελνε σήμα στην Σκλόκα απο αμνημονευτων χρόνων. Οπως ακριβώς και στον Αχεντριά, στα Ακαρνανικά, στο Πήλιο, στον Χορτιάτη, στην Σαντορίνη, στην Θάσο.
Απο τότε που το κέντρο άνοιξε υπήρχε ενας πολυπλέκτης που πήγαινε ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ και μάλιστα ο καθένας δεσμευε 920+10 τηλεφωνικές γραμμές. Το σήμα εφτανε στα κατα τόπους κεντρικά του ΟΤΕ και εκεί με πιάτα ανέβαινε στα βουνά. Κάθε κομμάτι του πολυπλέκτη μέχρι και το video - audio cable άνηκε στον ΟΤΕ.
Κάποια στιγμή το 1990-κάτι βγήκαν τα φερεσυχνικά και αντικαταστάθηκαν με ψηφιακά συστήματα PCM, η αλλαγή αν δεν κάνω λάθος έγινε τον ίδιο καιρό με την αλλαγή σε PAL (διότι μέχρι τότε το σήμα έπρεπε να πηγαίνει αυτουσιο λόγω SECAM, το γμμνο ειναι δύσκολο στην διαμόρφωση) και μετέπειτα με τις οπτικές που ανέβασε στα κέντρα ο ΟΤΕ για να εξυπηρετήσει κινητή - 3G (2001-2009) με σκοπό να καλύψει και την ψηφιακή.
Γι αυτό η Σκλόκα ειχε πάντα καλύτερη εικόνα, διότι το σήμα πήγαινε ΑΣΥΜΠΙΕΣΤΟ(!). Μόνο το MPEG-4 σε πολύ μεγάλα bitrate πλησιάζει έστω αυτήν την ποιότητα.
Το πιό πιθανό ειναι οτι είτε υπήρχε καποιό backup απο NOVA (το οποίο υπάρχει και στο Ηράκλειο ΚΑΙ στον Αχεντριά) με auto-switchover (ΕΡΤ την είπανε, αντίθετα με ο'τι πολλοι πιστευουν μόνο κωλοχανείο δεν ήταν, το κακό ηταν πως έπρεπε να παρουν οι τεχνικοι εντολή απο πάνω για οποιαδήποτε τροποποίηση διότι έπαιζαν το κεφάλι τους). Τόσο στο Ηράκλειο όσο και στον Αχεντριά υπάρχουν πιάτα, στον Αχεντριά στο πλάι του κτιρίου και στην Ρογδιά... δείτε μόνοι σας τα 4μετρα μέσω του Google Earth, τα ρημάδια ειναι 20 χρονών και δεν ξεκουνάνε με τίποτε...
35°22'5.88"Β - 25° 0'24.93"Α τα πιάτα στην Ρογδιά.
Πάντως και για να τελειώνουμε, το να μπεί πιάτο είτε για λήψη απο LINK απο τα στουντιο της ΕΡΑ Χανίων οπου μπορεί να εχει μπεί πιάτο εστω και με πέτρες στερεωμένο που λέει ο λόγος, ή στο ίδιο το βουνό, κατα την γνώμη και την εμπειρία μου ειναι ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΔΟΥΛΕΙΑ. Μην αποκλείετε το λοιπόν τίποτε αν δεν υπάρχει ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ απο κάποιον που πραγματικά ΞΕΡΕΙ τι γινεται.
EDIT: Δείτε τί βρήκα!
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ 1985
Εκτός του κεφαλαίου 6 (σελίδα 180) που θα το βρήτε ενδιαφέρον γιατι αναφέρεται σε ΚΕΡΑΙΕΣ, δείτε και στην σελίδα 200 και κάτω μιά περιγραφή του τί και πώς των μικροκυματικών του ΟΤΕ στην δεκαετία του 80! Γενικά το βιβλίο απο την σελίδα 160 και κάτω ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ενδιαφέρον, μιάς και λύνει απορίες για τα όρη Πατέρα, Ελδερη, και τα τεράστια πιάτα που εχει εκεί, εχει μια περιγραφή των τρόπων διάδοσης (κεφ 8) και δορυφορικών επικοινωνιών!
Μιάς και το Ιδρυμα Ευγενίδου το δίνει ΤΣΑΜΠΑ, ειναι μιά καλή ευκαιρία να το δείτε!
Λίαν επίκαιρη και η ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ καθώς λίγα έχουν αλλάξει στον τρόπο που λειτουργεί το ραδιόφωνο
Εφαρμοσμένα Ηλεκτρονικά (με πολυ λίγα μαθηματικά) για τους ψαγμένους
Και τέλος για ιστορικους και όχι μόνο λόγους
(αναλογική) ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ