Ανάπτυξη δικτύων ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης - page 1 - Ψηφιακή λήψη - Τηλεόραση γενικά (DVB-T/T2) - SATLEO FORUM
 • Ιανουάριος 23, 2021, 11:23:08 μμ
Like us on our Facebook page "https://www.facebook.com/Satleo"
Email επικοινωνίας του Satleo Forum: "forum@satleo.gr"

Αποστολέας Θέμα: Ανάπτυξη δικτύων ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης  (Αναγνώστηκε 753924 φορές)

nikolakis και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Thanassis

 • SatLeo V. I. P.
 • Satleo Maniac
 • ****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2006
 • Τόπος: Αθήνα
 • Μηνύματα: 783
  • http://www.ikusi.gr
Από την έναρξη των ψηφιακών επίγειων εκπομπών, έχουν γίνει πολλές ερωτήσεις σε αυτή την κατηγορία, σχετικά με την κάλυψη διάφορων περιοχών της χώρας.
Εξακολουθούν και πρόσφατα να γίνονται τέτοιες ερωτήσεις, σε πολλές από τις οποίες δεν έχει δώσει κανένας απάντηση (Ρόδο, Καβάλα, κλπ), για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει ακόμα δημόσια πληροφόρηση.

Επειδή και σε προσωπικό επίπεδο με έχουν ρωτήσει πολλοί συνάδελφοι και συνεργάτες, προσπάθησα και προσπαθώ να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες, γενικά για την εξέλιξη στην ψηφιακή επίγεια και το χρονοδιάγραμμα εξάπλωσης, τόσο από γεωγραφική πλευρά (επέκταση του δικτύου της ΕΡΤ), όσο και από πλευράς περιεχομένου (έναρξη ψηφιακών πακέτων για τα ιδιωτικά & τοπικά κανάλια, έναρξη συνδρομητικών υπηρεσιών, κλπ).

Θα καταθέσω λοιπόν παρακάτω, τις πληροφορίες που έχω συλλέξει, αλλά και την εικόνα που έχω σχηματίσει για την κατεύθυνση των πραγμάτων, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα λυθούν και πολλές από τις απορίες που έχουν οι φίλοι του forum οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην ψηφιακή επίγεια τηλεόραση.

1. Σχετικά με την επέκταση του δικτύου της ΕΡΤ, φαίνεται ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία επέκταση για το 2006.
Σε πρόσφατο διαγωνισμό για την αγορά εξοπλισμού που προορίζεται για τους ψηφιακούς πομπούς που θα επεκτείνουν το δίκτυο, ο ζητούμενος χρόνος παράδοσης ήταν ο Δεκέμβριος του 2006, πράγμα που αποκλείει την επέκταση του δικτύου μέσα στο χρόνο. Αν επί πλέον λάβουμε υπόψη και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα ψηλά βουνά όπου υπάρχουν τα κέντρα εκπομπής, μάλλον προς τα μέσα της άνοιξης θα πρέπει να περιμένουμε αυτή την επέκταση.

2. Όπως είναι γνωστό, στην πρόσφατη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Τηλεπικοινωνιών της ITU, η Ελλάδα κατοχύρωσε 359 συχνότητες για 34 περιοχές (όχι κέντρα εκπομπής).
Σε κάθε περιοχή έχουν παρθεί υπ’ όψη και οι τοπικές ανάγκες (πανελλαδικά + τοπικά κανάλια), έτσι ο αριθμός συχνοτήτων δεν είναι ίδιος για όλες τις περιοχές, αλλά ποικίλει από το ελάχιστο των 8 συχνοτήτων, έως το μέγιστο των 12 συχνοτήτων. Υπάρχουν εξαιρέσεις βέβαια, με την Θεσσαλονίκη & την Πάτρα να έχουν 13 συχνότητες, ενώ η Αττική έχει 18.

Για των αριθμό των καναλιών, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των συχνοτήτων με το 4 (αριθμός καναλιών σε κάθε συχνότητα), έτσι πχ για 10 συχνότητες θα έχουμε 40 κανάλια.

Παραπάνω αντιδιαστέλλω την έννοια �περιοχή� από την έννοια �κέντρα εκπομπής�, ενώ με πρώτη ματιά δεν θα έπρεπε. Ο λόγος είναι απλός.
Υπάρχουν περιοχές στις οποίες θα λειτουργήσει SFN (μονοσυχνοτικό δίκτυο) � πχ στην περιοχή της Αττικής τα τρία κέντρα εκπομπής (Πάρνηθα, Υμηττός & Αίγινα), λειτουργούν ήδη στην ίδια συχνότητα � έτσι τα κέντρα εκπομπής θα είναι τουλάχιστον 36 (34 συχνότητες + 2 ακόμα για την Αττική + όλες τις άλλες περιοχές όπου θα εφαρμοστεί μονοσυχνοτική εκπομπή).

3. Ο παραπάνω διαγωνισμός αναφέρεται σε 40 συστήματα. Αυτό φαίνεται ότι δίνει και το στίγμα για το ξεκίνημα του 2ου ψηφιακού πακέτου της ΕΡΤ, μια και από την ολοκλήρωση του δικτύου για το 1ο πακέτο πρέπει να αφαιρέσουμε τα 5 κέντρα εκπομπής που λειτουργούν ήδη.
Έτσι περισσεύουν 5 με 10 συστήματα, τα οποία μάλλον θα χρησιμοποιηθούν για την έναρξη εκπομπών του 2ου πακέτου, μέσα στους πρώτους μήνες του 2007.
Το παραπάνω συμφωνεί και με άλλες πληροφορίες για την έναρξη των εκπομπών του 2ου ψηφιακού πακέτου αυτή την εποχή.

4. Σχετικά με τα υπόλοιπα ψηφιακά πακέτα, τα πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα.
Φαίνεται ότι υπάρχει στασιμότητα σε αυτό το θέμα, αλλά αυτό είναι μόνο η επιφάνεια.
Στην πραγματικότητα υπάρχει εντονότατη παρασκηνιακή δραστηριότητα για το μοίρασμα της πίτας �

Για να σχηματίσετε μια εικόνα, το 1ο σοβαρό ζήτημα είναι εάν οι 5 μεγάλοι ιδιωτικοί σταθμοί (MEGA, Antena, Star, ALPHA, Alter) θα έχουν ένα κανάλι ή ένα μπουκέτο στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Όλοι θα ήθελαν ένα πακέτο, αλλά οι συχνότητες είναι λιγότερες και � δεν φτάνουν.

Θα το καταλάβουμε καλύτερα αν σκεφτούμε ότι στις περιοχές με το μικρότερο αριθμό συχνοτήτων (οκτώ), θα πρέπει να έχουμε τα 2 πακέτα της ΕΡΤ, συν τουλάχιστον ένα ή δύο τοπικά πακέτα.
Μας μένουν 4 συχνότητες. Αν το κάθε ένα από τα 5 μεγάλα ιδιωτικά κανάλια πάρει από μία συχνότητα, απλώς � δεν φτάνουνε.

Και φυσικά δεν έχουμε λογαριάσει ακόμα :
-   τα μικρότερα ή τα νέα κανάλια που έχουν βλέψεις για πανελλαδική κάλυψη (ΣΚΑΙ, 902, MAD, Channel 9, Super, 10, Μακεδονία, Extra3, Smart, ΤηλεΑστυ, High, BS, Τηλεφώς, 06, Smart, Magic, κλπ),
-   ούτε κάποια από τα αναμεταδιδόμενα δορυφορικά που μάλλον θα πρέπει να μπουν σε ένα πακέτο για να αδειάσουν άμεσα οι συχνότητες που κρατάνε,
-   ούτε τη N O V A που σίγουρα θα θέλει να κρατήσει και να μετατρέψει σε ψηφιακές τουλάχιστον τις 2 συχνότητες που έχει τώρα με τα αναλογικά Filmnet & SuperSport,
-   ούτε τους νέους παίκτες που θέλουν να μπουν στην ψηφιακή πλατφόρμα για να προσφέρουν συνδρομητικές υπηρεσίες, τηλεοπτικές ή άλλες (MHP, Internet, κλπ), μια που η ψηφιακή επίγεια αυτές τις υπηρεσίες ευαγγελίζεται.

Έχουμε και άλλο ένα πρόβλημα : έρχεται και η HD επίγεια TV η οποία θέλει μία συχνότητα για ένα κανάλι (ή στο κοντινό μέλλον 2 κανάλια σε μία συχνότητα). Που θα την χωρέσουμε αν ξοδέψουμε όλες τις συχνότητες στα υφιστάμενα κανάλια?

Για να ξαναγυρίσουμε λοιπόν στο θέμα μας, το ζήτημα είναι ποιος θα πάρει τι και τελικά πως θα γίνει η μοιρασιά της πίττας.
Κατά την άποψή μου δεν γίνεται να πάρει το κάθε μεγάλο ιδιωτικό κανάλι από μία άδεια για πανελλαδική ψηφιακή συχνότητα. Θα πρέπει όλα τα μεγάλα κανάλια να μπούνε μέσα σε κάποιο πακέτο, μαζί με άλλα, όμως είναι γνωστό ότι � δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την εξέλιξη.

5. Υπάρχει ένα ακόμα σοβαρότατο θέμα. Εκτός από το ζήτημα της κατανομής των διαθέσιμων συχνοτήτων, υπάρχει και το ζήτημα του παροχέα του δικτύου.

Στην αναλογική τηλεόραση τα πράγματα ήταν απλά : όποιος λειτουργούσε σε μία συχνότητα είχε και την ευθύνη για την κατασκευή και την συντήρηση του δικτύου αναμετάδοσης.
Εάν δεν είχε καλό σήμα κάπου, αυτό μεταφραζότανε σε μικρότερη τηλεθέαση, δηλαδή μικρότερο μερίδιο στη διαφημιστική πίτα.
�Δικαιολογούσε� επίσης και τον πόλεμο που γινόταν για την κατοχύρωση κάποιας συχνότητας, την υπερβολική για την κάλυψη κάποιων περιοχών χρήση ισχύος, κλπ.
Στην ψηφιακή επίγεια τα πράγματα είναι αλλιώς � Σε κάθε συχνότητα υπάρχουν πολλά κανάλια.

Ακόμα στην υποδομή που χρησιμοποιούσε κάθε κανάλι : συνήθως το κάθε ένα από τα ιδιωτικά κανάλια, έχτιζε το δικό του οικίσκο στην κορυφή του βουνού, έστηνε το δικό του ιστό, τα δικά του panel για το σύστημα ακτινοβολίας, κλπ.
Στην ψηφιακή επίγεια τα πράγματα είναι αλλιώς � Σε ένα κτίριο μπορούν (και πρέπει) να στεγαστούν όλοι οι πομποί, σε ένα ιστό θα πρέπει να μπουν όλα τα panel, από το ίδιο σύστημα ακτινοβολίας θα πρέπει να εκπέμψουν όλοι οι πομποί (με πολύπλεξη στις εξόδους τους).
Άλλωστε αυτό κάνει ήδη η ΕΡΤ για τα δικά της 3 αναλογικά κανάλια (ένα κτίριο & ένα σύστημα ακτινοβολίας με πολύπλεξη), ενώ το ίδιο κάνουν και στις αναλογικές εκπομπές τα κανάλια σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου : υπάρχουν �πάρκα κεραιών�, όπου στεγάζονται όλοι οι αδειοδοτημένοι πομποί, κάτω από καθεστώς επίβλεψης και ελέγχου της τήρησης των προδιαγραφών για τις εκπομπές.
Πέρα από το εμφανή οικονομικά πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου, είναι σαφές ότι είναι και η μοναδική σοβαρή δυνατότητα για την γρήγορη και σωστή ανάπτυξη της ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης στη χώρα μας, χωρίς τα προβλήματα της προηγούμενης άναρχης ανάπτυξης του αναλογικού δικτύου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου έχει ξεκινήσει η ψηφιακή επίγεια τηλεόραση, πριν ξεκινήσει είχαν οριστεί οι κανόνες του παιχνιδιού και μία υπηρεσία (δημόσιος οργανισμός ή ιδιωτική εταιρεία), η οποία ήταν υπεύθυνη για το στήσιμο και την καλή λειτουργία του δικτύου της ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης. Αυτή η υπηρεσία είναι ο λεγόμενος πάροχος ή παροχέας δικτύου και σε πολλές περισσότερες περιπτώσεις (αλλά όχι πάντα) είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση κάθε χώρας. Η δουλειά της είναι να εξασφαλίζει (συνήθως μέσω δορυφόρου) την ομαλή διακίνηση του περιεχομένου από τους παροχείς περιεχομένου (τα κανάλια) και να φροντίζει για την σωστή εκπομπή του σήματος από τα κέντρα εκπομπής.
Το θέμα λοιπόν που προκύπτει, σχετιζόμενο μάλιστα και με το θέμα της κατανομής των συχνοτήτων, είναι εάν ο παροχέας δικτύου στην Ελλάδα θα είναι ένας και ενιαίος για όλους ή εάν ο κάθε παροχέας περιεχομένου θα είναι και παροχέας δικτύου για τον εαυτό του (κάτι δηλαδή ανάλογο με την σημερινή άναρχη κατάσταση).


Συμπερασματικά : Περιμένουμε τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις κυβερνητικές αποφάσεις για να μάθουμε τι ακριβώς θα γίνει.
Οι επιλογές δεν είναι εύκολες για τους αρμόδιους, αλλά ο καιρός περνάει και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστέρηση.
Έχω τη γνώμη ότι σύντομα θα μάθουμε το �τι μέλλει γενέσθαι�.

Ελπίζω ότι το παραπάνω κείμενο, αν και μεγάλο, δίνει μια καλή εικόνα των μελλοντικών εξελίξεων και ότι βοηθάει τους φίλους που ακόμα περιμένουν να καλυφθεί η περιοχή τους, να έχουν μια καλύτερη ιδέα για το πιθανό χρονοδιάγραμμα.

Τώρα, αν κάποιος είναι σε περιοχή που δεν καλύπτεται από Κέντρο Εκπομπής, αλλά από μικρούς αναμεταδότες, ίσως θα πρέπει να απογοητευτεί.
Μάλλον δεν υπάρχει κανένα πλάνο για αυτές τις περιοχές, μια που με τα Κέντρα Εκπομπής καλύπτεται πάνω από το 95% του πληθυσμού, ενώ για το υπόλοιπο 5% χρειάζονται αναμεταδότες σε ~3.000 σημεία (επί ~10 συχνότητες για κάθε σημείο = 30.000 αναμεταδότες). Φαίνεται ότι αυτές οι περιοχές θα καλυφθούν με πρωτοβουλία των τοπικών φορέων.
Θανάσης Κυριακόπουλος
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Αποσυνδεδεμένος papasd

 • Αρχάριο μέλος
 • Ημερομηνία εγγραφής: Οκτ 2006
 • Μηνύματα: 7
Θαναση συμφωνω με οσα λες. Το ερωτημα για μενα ειναι γιατι η ΕΡΤ δεν εκανε χρηση του 48  στις αναμεταδοσεις Πηλιο/Θεσσαλονικη και επελεξε αλλες συχνοτητες, ενω ειναι δυνατο κατι τετοιο. Ετσι κι αλλιως δεν κανει χρηση καποιου link ή αναμεταδοσης απο κορυφη σε κορυφη αλλα προφανως απο δορυφορο. Αρα τεχνικα κολληματα στην αναμεταδοση δεν υπαρχουν. Αυτο δεν το καταλαβα ποτε μου...εκτος αν μου ξεφευγει κατι.... τεχνικο....που το κανει αδυνατο. Ετσι κι αλλιως η ΕΡΤ ειναι ο κυριαρχος του αερα.....

Αποσυνδεδεμένος GeorgeN

 • Νέο Μέλος
 • *
 • Ημερομηνία εγγραφής: Ιούν 2005
 • Τόπος: Ηλιούπολη - Αθήνα
 • Μηνύματα: 38
Δεν ξέρω για τους λοιπούς φίλους αλλά τουλάχιστον εγώ νιώθω την ανάγκη να πώ ένα μπράβο και ένα ευχαριστώ στον Θανάση για την συμπυκνωμενη κατάθεση της γνώσης του μέχρι σήμερα.
Και μην ανησυχείς για το μέγεθος του post σε πληροφορώ ότι δεν κουράζουν καθόλου τέτοια post εγώ τουλάχιστον το ρούφηξα σε χρόνο dt...
Για τα ψηλά: Commander 6000IRCI - Wave90 με Hotbird-Astra19-Astra28-Hellassat
Για τα χαμηλά: Jaga DVB-T1100
Δείτε το blog μου στο: matakias-gr.blogspot.com

Αποσυνδεδεμένος papasd

 • Αρχάριο μέλος
 • Ημερομηνία εγγραφής: Οκτ 2006
 • Μηνύματα: 7
Πάντως όπως και να έχει το θέμα τα πράγματα για τους κυβερνώντες θα είναι αρκετά δύσκολα αφού τα ΜΜΕ και ειδικά τα  ηλεκτρονικά  ασκούν σοβαρότατες πιέσεις στην εκάστοτε κυβέρνηση αν κάτι δεν τους αρέσει / συμφέρει….και όπως έχει αποδειχθεί έως σήμερα ….μάλλον κερδίζουν. Δεν θα εκπλαγώ αν δω τα περισσότερα  μικρά κανάλια να κλείνουν με το αιτιολογικό της μη κατοχή αδείας  (σαν αναλογικά) και ξαφνικά  να υπάρχει άπλετος χώρος για τους υπόλοιπους.
Αν κρίνω όμως και από την καθυστέρηση σε οριακό σημείο για την τοποθέτηση του Hellas sat στις 39….δηλαδή αδιαφορία σε έσχατο σημείο….δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη ότι και να δω.
Και να μην ξεχάσουμε την είσοδο της κας Γ.Αγγελοπουλου στο παιχνίδι των ΜΜΕ….να το θυμάστε δεν είναι τυχαίο….ούτε γίνεται για …..χόμπι.

Αποσυνδεδεμένος Thanassis

 • SatLeo V. I. P.
 • Satleo Maniac
 • ****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2006
 • Τόπος: Αθήνα
 • Μηνύματα: 783
  • http://www.ikusi.gr
Παράθεση από: "papasd"
Θαναση συμφωνω με οσα λες. Το ερωτημα για μενα ειναι γιατι η ΕΡΤ δεν εκανε χρηση του 48  στις αναμεταδοσεις Πηλιο/Θεσσαλονικη και επελεξε αλλες συχνοτητες, ενω ειναι δυνατο κατι τετοιο. Ετσι κι αλλιως δεν κανει χρηση καποιου link ή αναμεταδοσης απο κορυφη σε κορυφη αλλα προφανως απο δορυφορο. Αρα τεχνικα κολληματα στην αναμεταδοση δεν υπαρχουν. Αυτο δεν το καταλαβα ποτε μου...εκτος αν μου ξεφευγει κατι.... τεχνικο....που το κανει αδυνατο. Ετσι κι αλλιως η ΕΡΤ ειναι ο κυριαρχος του αερα.....

Να σου πω papasd.
Το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά στο πρόσφατο συνέδριο της Info-Com και ο εκ των ομιλητών Τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ μας έλυσε κάποιες απορίες.
Αρχικά, η επιλογή συχνότητας έγινε με βάση το τι ήταν ελεύθερο σε κάθε περιοχή, αλλά γενικότερα το σύστημα που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, δεν θα είναι SFN για όλη τη χώρα, αλλά MFN για την επικράτεια και μερικά τοπικά SFN όπου χρειάζεται.
Με αυτή τη λογική, δεν υπήρχε λόγος να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το 48 παντού, άλλωστε το SFN λειτουργεί αθροιστικά (μέχρι και 12 db) όταν οι πομποί είναι σχετικά κοντά μεταξύ τους και καλύπτουν συμπληρωματικά κάποιες περιοχές. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης και του Πηλίου, δεν υπήρχε τέτοια θέμα (ωφέλεια από αλληλοεπικάλυψη).

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να πούμε εδώ ότι η κατασκευή SFN δικτύου δεν είναι καθόλου εύκολη και μάλιστα έχει σημαντικούς περιορισμούς.
Να αναφέρω ότι η απόσταση Αίγινας – Πάρνηθας είναι από τις μεγαλύτερες που έχει εφαρμοστεί SFN, ενώ και αυτός είναι ο λόγος που στη διάρκεια των ρυθμίσεων είδαμε ότι το διάστημα φύλαξης (GI – Guard Interval) μειώθηκε από την τιμή 1/16 στην σημερινή τιμή 1/8. Αν δεν κάνω λάθος οι υπόλοιποι πομποί (Πήλιο & Χορτιάτης) εξακολουθούν να παίζουν με διάστημα φύλαξης 1/16.
Επίσης, αυτός είναι και ο λόγος που το bit rate παίζει στα 16 Mbps. – Εάν είχαμε MFN στην Αθήνα, η τιμή αυτή θα μπορούσε να είναι και διπλάσια, με προφανή πλεονεκτήματα στην ποιότητα της εικόνας.

Στο ζήτημα της μετάδοσης του σήματος μέσω Hellas Sat, Θέλω να σου πω ότι και εγώ αυτή την εντύπωση είχα, έμαθα όμως θετικά ότι δεν είναι έτσι.
Όταν στηθεί το δίκτυο συνολικά, έτσι θα γίνεται η τροφοδοσία των αναμεταδοτών, προς το παρόν όμως το σήμα πηγαίνει στους πομπούς με οπτική ίνα και όχι μέσω Hellas Sat.
Αυτά που βλέπουμε στη συχνότητα 10984 V με SR:6597 & FEC:3/4, είναι ίσως οι δοκιμές για την επικείμενη αναμετάδοση σε 8PSK, σήμερα όμως η μεταφορά του σήματος γίνεται με άλλο τρόπο …
Θανάσης Κυριακόπουλος
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Αποσυνδεδεμένος Thanassis

 • SatLeo V. I. P.
 • Satleo Maniac
 • ****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2006
 • Τόπος: Αθήνα
 • Μηνύματα: 783
  • http://www.ikusi.gr
Το έχω γράψει πολλές φορές και εδώ και σε άρθρο στο site μου, το λέω και σε όλα τα σεμινάρια και όπου αλλού μου δίνεται η δυνατότητα.
Το ψηφιακό σήμα μας εκπλήτει και θα μας εκπλήξει ακόμα περισσότερο για δυο βασικούς παράγοντες :
Ο πρώτος είναι ότι οι δέκτες έχουν πάρα πολύ καλή ευαισθησία, έτσι μπορούν να αξιοποιήσουν και το ελάχιστο σήμα.
Ο δεύτερος είναι ότι δεν έχουν σημασία οι ανακλάσεις.

Από την άλλη πλευρά θα δούμε δυσκολίες που δεν θα τις περιμένουμε. Θα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου το σήμα θα νομίζουμε ότι θα πηγαίνει "ξεκούραστα" αλλά δεν θα πηγαίνει καθόλου.
Θα πρέπει να μάθουμε να σκεπτόμαστε με ένα διαφορετικό τρόπο απ' ότι μέχρι τώρα και να στηριζόμαστε σε άλλες μετρήσεις (MER, CBER, VBER, κλπ) αντί για την ένταση πεδίου & το C/N που μας ενδιέφερε μέχρι τώρα.

Αλλά πάω πάλι να ξεφύγω και να γράψω κατεβατό ...
Αν υπάρχει ενδιαφέρον, θα τα πούμε σε άλλο άρθρο αυτά.
Θανάσης Κυριακόπουλος
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Αποσυνδεδεμένος Thanassis

 • SatLeo V. I. P.
 • Satleo Maniac
 • ****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2006
 • Τόπος: Αθήνα
 • Μηνύματα: 783
  • http://www.ikusi.gr
Όπως θα ξέρετε οι περισσότεροι, την περασμένη Τρίτη έγινε το συνέδριο της Info-Com Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Επειδή ήμουν ομιλητής στην επιστημονική ενότητα με θέμα "Ψηφιακή τηλεόραση" είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με συναδέλφους και να σχηματίσω μια καλύτερη άποψη για το "τι μέλλει γενέσθαι" της ψηφιακής στην Ελλάδα.

Η εικόνα που σχημάτισα είναι η εξής :
1. Με το θεσμικό πλαίσιο δεν υπάρχει κανένα νέο - άρα δεν ξέρουμε τίποτα ακόμα για ιδιωτικά & τοπικά κανάλια.
2. Μάρτη - Απρίλη βγαίνει στον αέρα και το 2ο πακέτο της ΕΡΤ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πήλιο.
3. Την ίδια εποχή αρχίζει να χτίζεται και το δίκτυο στην υπόλοιπη Ελλάδα, μάλλον και για τα δύο πακέτα ταυτόχρονα.

Επειδή πάρα πολλοί φίλοι ρωτάνε τι γίνεται ανα περιοχή, θέλω να τονίσω τα εξής :
- Εκπομπές θα γίνουν μόνο από τα μεγάλα Κέντρα Εκπομπής. Αναμεταδόσεις από μικρούς αναμεταδότες δεν πρόκειται να γίνουν στο ορατό μέλλον. Ο στόχος είναι να καλυφθεί το συντομότερο δυνατό, όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, από λίγους μεγάλους πομπούς.
- Η προτεραιότητα τοποθέτησης στα Κέντρα Εκπομπής αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα και περιοχές όπου ένας πομπός καλύπτει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Έτσι μπορούμε να υποθέσουμε ότι Πάτρα, Ηράκλειο, Καβάλα, Καλαμάτα και οι άλλες μεγάλες πόλεις, θα έχουν προτεραιότητα και την επόμενη Άνοιξη θα παίζουν.
- Φαίνεται ότι μέσα στο 2007 μάλλον θα έχει ολοκληρωθεί η λειτουργία του δικτύου και για τα δύο πακέτα της ΕΡΤ.

Όποιος θέλει να δει περισσότερα για την εκδήλωση μπορεί να επιλέξει το ακόλουθο link : Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε
Η εισήγηση που έκανα είναι διαθέσιμη για κατέβασμα από την περιοχή των τεχνικών, στην κατηγορία σεμινάρια.
Θανάσης Κυριακόπουλος
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Αποσυνδεδεμένος DiMiS

 • Αρχάριο μέλος
 • Ημερομηνία εγγραφής: Μάι 2006
 • Μηνύματα: 10
Απορία ενος απλού τηλεθεατή...
Τόση ακροαματικότητα έχει το πρώτο μπουκέτο ψηφιακής της ΕΡΤ που θα κάνει και δεύτερο μπουκέτο...????
Εχω δει μερικές φορές τα υπάρχοντα ψηφιακά και δεν έχω δει κάτι συγκλονιστικό!
Θα μου πείτε οτι εγώ έχω και ενα δορυφόρο και βλέπω και κανα άλλο κανάλι και κάνω συγκρίσεις, "ανοίγω" και κανα ξένο πακέτο για εκπαιδευτικούς λόγους για μερικές μέρες και έχω πληθώρα ταινιών, μουσικής και προγραμμάτων... αλλά και πάλι τι θα έχουν να προσφέρουν ΟΛΑ αυτά τα κανάλια της ΕΡΤ ? Αφού ο κοσμάκης βλέπει Πρωινό καφέ, Γρηγόρη, Παρα πέντε, Ριάλιτυ κατα κύριο λόγο...

Αποσυνδεδεμένος Thanassis

 • SatLeo V. I. P.
 • Satleo Maniac
 • ****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2006
 • Τόπος: Αθήνα
 • Μηνύματα: 783
  • http://www.ikusi.gr
Παράθεση από: "DiMiS"
Απορία ενος απλού τηλεθεατή...
Τόση ακροαματικότητα έχει το πρώτο μπουκέτο ψηφιακής της ΕΡΤ που θα κάνει και δεύτερο μπουκέτο...????

Όλα τα αναλογικά θα γίνουν και ψηφιακά, ενώ αργότερα τα αναλογικά θα κλείσουν για να χρησιμοποιηθεί ένα τμήμα της μπάντας για άλλους λόγους.
Η ΕΡΤ το κάνει νωρίτερα από τους άλλους, απλά γιατί σαν κρατική μπορεί να το κάνει.
Για όλους τους υπόλοιπους (ιδιωτικά - τοπικά - συνδρομητικά) είναι υποχρεωτικό να οριστεί πρώτα το θεσμικό πλαίσιο (πάροχος δικτύου - πάροχος περιεχομένου), να γίνουν οι ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις και να δοθούν οι πρώτες άδειες.
Αν δεν γίνουν αυτά ΔΕΝ πρόκειται να δούμε άλλα ψηφιακά πλην αυτών της ΕΡΤ.

Καταλαβαίνεις ότι δεν είναι θέμα τηλεθέασης, αλλά διαδικασία αλλαγής τεχνολογίας, στην οποία η ΕΡΤ αξιοποιεί το πλεονέκτημα που έχει απέναντι στα ιδιωτικά κανάλια.

Ελπίζω να σου κάλυψα την απορία.

φιλικά
Θανάσης Κυριακόπουλος
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Αποσυνδεδεμένος anastazio

 • Διαγραμμένο Μέλος
 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Δεκ 2005
 • Τόπος: Ιωάννινα
 • Μηνύματα: 3060
DimiS ...
"Eτερον ....Εκάτερον "
Αλλο το "περιεχόμενο" και άλλο η εξέλιξη του Project!

Aς δώσουν την τεχνική δυνατότητα να γίνει κάποιος πάροχος περιεχομένου , και τότε σίγουρα θα βρεθούν άνθρωποι που θα επενδύσουν σε τηλεοπτικά κανάλια που προωθούν την τέχνη τον πολιτισμό τον αθλητισμό κ.λ.π !
@ ΤΚ !
Εχω διαβάσει και παλαιότερα άρθρα σας ,και με εντυπωσιάσατε πραγματικά !
Κρίμα που δεν μπόρεσα να έρθω στο συνέδριο να σας ακούσω και απο κοντά !

Αποσυνδεδεμένος satboy

 • Τακτικό Μέλος
 • **
 • Ημερομηνία εγγραφής: Οκτ 2006
 • Μηνύματα: 170
Έχω την εντύπωση ότι το stream αυτό στον Hellas Sat είναι το Vsat (Hellas Sat internet)

Γεια χαρά Θανάσση και σε όλους παιδιά.

Με εκτίμηση
Ζαζόπουλος Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος anastazio

 • Διαγραμμένο Μέλος
 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Δεκ 2005
 • Τόπος: Ιωάννινα
 • Μηνύματα: 3060
:lol:  :lol:
Γειά σου φίλε Γιώργο ! :D
Αναρωτιόμουν γιατί δεν έβλεπα το ονομά σου στο forum  τόσο καιρό...
Που ήσουν , πήγες δεύτερο ταξίδι του μέλιτος ? :lol:

Αναρωτιέσαι ποιός είμαι ε  :lol:  :?:
Σου χρωστάω μερικές φωτογραφίες , που σε δείχνουν να ανεβαίνεις  τα σκαλιά κάποιας εκκλησίας εκει πάνω  :wink: :wink:

Υ.Γ  Sorry για το offtopic , αλλά ήθελα να καλωσωρίσω εναν παλιό καλό φίλο !

Αποσυνδεδεμένος satboy

 • Τακτικό Μέλος
 • **
 • Ημερομηνία εγγραφής: Οκτ 2006
 • Μηνύματα: 170
Γεια σου αρχηγέ μου
ποτέ δεν ξεχνώ (....άσχετα αν ο κουμπάρος μου υποστηρίζει το αντίθετο) , ιδιαίτερα τόσο παλιούς και καλούς "ραδιοφωνικούς" φίλους . Τώρα μάλλον είναι η σειρά μου να έρθω κατά εκεί βόλτα ....
Για να λέμε την αλήθεια  πρέπει να πω ότι σκάλιζα το forum και είδα την συζήτηση με τον πολύ καλό φίλο τον Θανάσση και είπα να μπω στην κουβέντα.

Με εκτίμηση προς όλους.
Ζαζόπουλος Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος Thanassis

 • SatLeo V. I. P.
 • Satleo Maniac
 • ****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2006
 • Τόπος: Αθήνα
 • Μηνύματα: 783
  • http://www.ikusi.gr
Χάθηκες Γιώργο μου, έχω πολύ καιρό να σε ακούσω. Στα βουνά τρέχεις με την κινητή ή κάτι άλλο?
Αν ανέβεις Αθήνα, θέλω να τα πούμε.

Βγήκαμε of topic όλοι μαζί.
Για να βοηθήσω στην επαναφορά, αλλά και γιατί είναι ουσιαστικό, πες μας αν έχεις δει εκει στα μέρη σου κάποιο σήμα από Χορτιάτη ή Πήλιο.
Μην μου πεις ότι είναι μακρυα και δεν θα περνάει - θα σου πω ότι στις κορυφές σίγουρα περνάει, αρκεί να μην έχει τοπικό πομπό στο ίδιο κανάλι.

φιλικά
Θανάσης Κυριακόπουλος
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Αποσυνδεδεμένος OUZ2

 • Αρχάριο μέλος
 • Ημερομηνία εγγραφής: Οκτ 2006
 • Μηνύματα: 1
ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ Η ΕΡΤ ???
OUZ

Αποσυνδεδεμένος Thanassis

 • SatLeo V. I. P.
 • Satleo Maniac
 • ****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2006
 • Τόπος: Αθήνα
 • Μηνύματα: 783
  • http://www.ikusi.gr
OUZ2, θέλω να σε ρωτήσω αν διάβασες αυτά που γράφονται παραπάνω σε αυτό το Post.

φιλικά
Θανάσης Κυριακόπουλος
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Αποσυνδεδεμένος Jos3ph

 • Νέο Μέλος
 • *
 • Ημερομηνία εγγραφής: Δεκ 2005
 • Μηνύματα: 40
πότε με το καλό θα γίνει το νομοσχέδιο;

Αποσυνδεδεμένος satboy

 • Τακτικό Μέλος
 • **
 • Ημερομηνία εγγραφής: Οκτ 2006
 • Μηνύματα: 170
Θανάση καλημέρα
Αλεξανδρούπολη θα δοκιμάσω στα δορυφορικά του Δήμου μία λήψη. Αν και έχω κανάλι 56 εκεί αλλά θα το διακόψω για λίγο .Έχω και εγώ την περιέργεια να δω την διάδοση των ψηφιακών από Χορτιάτη. Τα πράγματα είναι όπως τα ξέρεις …βουνά και πάλι βουνά ….GSM ….UMTS…..UHF . Αν κάποιος «πάρει τα βουνά» δύσκολα ξεφεύγει μετά…..

Με εκτίμηση

Αποσυνδεδεμένος billsat

 • Νέο Μέλος
 • *
 • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2005
 • Μηνύματα: 26
ΜΙΛΟΥΣΑ ΜΕ ΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΛΥΨΙ ΣΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΟΠΤΙΚΙ ΙΝΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΛΥΨΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΣΑΤ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΙ ΓΡΙΓΟΡΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΟΜΠΙΣ ,Ι ΚΟΔΙΚΟΠΟΙΣΙ ΤΟΥ ΣΙΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΒΙΣΣ

Αποσυνδεδεμένος Thanassis

 • SatLeo V. I. P.
 • Satleo Maniac
 • ****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2006
 • Τόπος: Αθήνα
 • Μηνύματα: 783
  • http://www.ikusi.gr
Τι εννοείς "ΒΙΣΣ" φίλε μου?
Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα αυτή η πληροφορία, οπότε αν ξέρεις κάτι θετικό ...

φιλικά
Θανάσης Κυριακόπουλος
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Αποσυνδεδεμένος billsat

 • Νέο Μέλος
 • *
 • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2005
 • Μηνύματα: 26
ΤΟ ΣΙΣΤΙΜΑ ΘΑ ΕΧΙ ΚΟΔΙΚΟΠΟΙΣΙ BISS

Αποσυνδεδεμένος ΕΥΤΥΧΗΣ

 • Satleo Maniac
 • ****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Ιούλ 2006
 • Τόπος: Νυρεμβέργη-Γερμανία
 • Μηνύματα: 718
Εάν η κωδικοποίηση είναι σε σύστημα ΒΙSS πιστευω να δiαρρευσει ο κωδικός και να το παρακολουθουμε μεσω δορυφόρου όπως στις περιπτώσεις των discovery turkey,national geographic ,megasport klp.
Κάτοπτρο:Tecatel 1.1m
Lnb:Inverto Black Ultra
Mοτέρ:Stab Usals HH120
Δέκτης:Yumatu 3602 Full HD Combo
Πεδιόμετρο:Trimax SM 2500

Αποσυνδεδεμένος mcelliot_g

 • Αναλυτής Επίγειων Λήψεων
 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Δεκ 2005
 • Τόπος: ΒΔ Θεσσαλονίκη
 • Μηνύματα: 15719
Ναι και γω αυτό εύχομαι! Γιατί αν γίνει στο αγαπημένο του ΟΤΕ videoguard ή σε powervu... ούτε να το σκεφτόμαστε!
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε
Δέκτες: Mut@nt HD51, Edision OSmio 4K, TBS5925
LNB: Inverto Black Ultra Twin
Κάτοπτρο: MABO 130X144 on Dragonsat DS-3000 motor
Τόξο: 45W - 95E

Αποσυνδεδεμένος Thanassis

 • SatLeo V. I. P.
 • Satleo Maniac
 • ****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2006
 • Τόπος: Αθήνα
 • Μηνύματα: 783
  • http://www.ikusi.gr
Βρε παιδιά, αφού σε λίγους μήνες θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τους επίγειους ψηφιακούς αναμεταδότες και θα είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟ, δεν αξίζει να παιδεύευται κανείς να το σπάσει από τη δορυφορική αναμετάδοση. Επιπλέον, φαίνεται ότι το σύστημα εκπομπής θα είναι 8PSK και όχι 4PSK (QPSK) - άρα μιλάμε για ειδικό (και ακριβό) δέκτη.

Το ζήτημα είναι να βρεθεί τρόπος να γίνεται δορυφορική λήψη στους μκρούς αναμεταδότες (πέρα από τα κέντρα εκπομπής) που θα καλύψουν τις υπόλοιπες περιοχές. Αυτό θα πρέπει να γίνει νόμιμα (με κάρτα από τον παροχο δικτύου), γιατί το σύστημα θα πρέπει να είναι σταθερό.
Δεν παίζουν εδώ λύσεις ανανέωσης kl@!d!ών, γιατί αυτοί οι δέκτες θα είναι σε κάποιο βουνό και όχι στο σαλόνι μας.
Θανάσης Κυριακόπουλος
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Αποσυνδεδεμένος satboy

 • Τακτικό Μέλος
 • **
 • Ημερομηνία εγγραφής: Οκτ 2006
 • Μηνύματα: 170
Καλημέρα παιδία .Θα δοκιμάσω Αλεξανδρούπολη επάνω στο βουνό. Είμαι κάπως αισιόδοξος γιατί πρέπει να πω ότι το 1990 έκανα λήψη του MEGA απο Χορτιάτη στο 24 μέσα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης στην περιοχή του Αστέρα (Grecotel σήμερα) τότε στην παραλία. Θα ρίξω μια ματιά....

Με εκτίμηση
Ζαζόπουλος Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος Thanassis

 • SatLeo V. I. P.
 • Satleo Maniac
 • ****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2006
 • Τόπος: Αθήνα
 • Μηνύματα: 783
  • http://www.ikusi.gr
Μας ξέχασες ....
Πες μας αν βρήκες κάτι Γιώργο.

φιλικά
Θανάσης Κυριακόπουλος
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Αποσυνδεδεμένος Thanassis

 • SatLeo V. I. P.
 • Satleo Maniac
 • ****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2006
 • Τόπος: Αθήνα
 • Μηνύματα: 783
  • http://www.ikusi.gr
Έγιναν μερικές ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις στο τοπικ "ΕΠΙΓΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ: Πότε θα έρθει στην Κρήτη οεο???"
Για να μην χαθούμε και δεδομένου ότι το θέμα είναι γενικό και δεν αφορά μόνο την Κρήτη, θα κάνω μερικές παραθέσεις στο επόμενο ποστ, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση εδώ ...
Θανάσης Κυριακόπουλος
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Αποσυνδεδεμένος Thanassis

 • SatLeo V. I. P.
 • Satleo Maniac
 • ****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2006
 • Τόπος: Αθήνα
 • Μηνύματα: 783
  • http://www.ikusi.gr
Παράθεση από: "YiorgosXania"
ΑΓΝΩΣΤΕ ΟΙ ΒΟΥΛΕ ΤΗΣ ΕΡΤ DIGITAL......ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ....
ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΞΕΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ....
ΑΝ ΜΑΘΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ.....
Παράθεση από: "tk"
Παράθεση από: "YiorgosXania"
ΑΓΝΩΣΤΕ ΟΙ ΒΟΥΛΕ ΤΗΣ ΕΡΤ DIGITAL......ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ....
ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΞΕΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ....
ΑΝ ΜΑΘΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ.....
Τι κάνουν εκεί στα κεντρικά ...
Απραξία της ΕΡΤ ...

χμμμ ...

... βρε παιδιά, μήπως υπερβάλουμε?  :?:

Για να γίνει το αρχικό δίκτυο τις ΕΡΤ, χρειάστηκαν κάποιες δεκαετίες ...
Για τα (χαμηλότερων προδιαγραφών) δίκτυα που έκαναν αργότερα οι ιδιωτικοί σταθμοί, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια ο καθένας ...
Το δίκτυο της ERT Digital θα έπρεπε να έχει γίνει μέσα σε λίγους μήνες ???  :?:  :?:  :?:

Αν και γενικά είμαστε δικαιολογημένοι να έχουμε επιφυλάξεις όσο αφορά τους Δημόσιους Οργανισμούς και την αποδοτικότητα τους, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είμαστε περισσότερο αντικειμενικοί.
Το δίκτυο και οι πομποί της Ψηφιακής Επίγειας, δεν είναι καλαμπόκι να το φυτέψουμε και να περιμένουμε να φυτρώσει.
Ειδικά για την περίπτωση της ΕΡΤ, μάλλον θα πρέπει να τους πούμε μπράβο για αυτά που έχουν κάνει και για το πρόγραμμα που έχει αρχίσει να υλοποιείται.
Θυμίζω :
- Χωρίς την ΕΡΤ, ακόμα θα ρωτάγαμε για να καταλάβουμε τι είναι αυτή η DTT που έχει αναπτυχθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη ... (έχει δει κανένας να κινείται κάποιος άλλος?).
- Η ΕΡΤ έχει ήδη καλύψει περισσότερο από το 70% του πληθυσμού με το 1ο ψηφιακό πακέτο.
- Μέσα στο 2007 θα έχει καλυφθεί πάνω από το 95% του πληθυσμού με το 1ο και με το 2ο ψηφιακό πακέτο.
- Οι διαγωνισμοί πάρει το δρόμο τους και η προβλέψεις αναφέρουν λειτουργία του 2ου ψηφιακού πακέτου και έναρξη της επέκτασης του δικτύου (και για τα δύο πακέτα) μέσα στους 3-4 επόμενους μήνες.

Μήπως θα πρέπει να αναρωτηθούμε :
- Γιατί δεν κινούνται οι ιδιωτικοί σταθμοί?
- Τι γίνεται με το θεσμικό πλαίσιο για την DTT στην Ελλάδα?
- Ο σχετικός νόμος? Έστω ένα νομοσχέδιο ΟΕΟ ???  :?:  :?:  :?:

Δεν θα γράψω εδώ περισσότερα, άλλωστε τα έχω ήδη αναφέρει στο topic :
"Ανάπτυξη του δικτύου της ψηφιακής επίγειας" (Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε).
Αλλά βρε παιδιά, μην τα βάζουμε με την ΕΡΤ και για αυτό το θέμα ...
Είναι η μόνη που κάτι έχει κάνει!!!

Σημείωση : Για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση και για όσους δεν με ξέρουν, δηλώνω ότι δεν έχω κάποια σχέση με την ΕΡΤ, ούτε κάποιο άλλο λόγο για να την υπερασπιστώ.
Γράφω αυτό που νομίζω ότι είναι σωστό και δίκαιο, διότι πάρα πολλές φορές έχω δει (σε αυτό το forum αλλά και αλλού) να κατηγορείται η ΕΡΤ για ... όλα τα δεινά αυτού του τόπου - μαζί και για την ανάπτυξη της DTT.
Γιώργο (YiorgosXania), δεν είναι απάντηση σε σένα αυτά που έγραψα - το κείμενο σου απλά μου έδωσε την αφορμή να πω τις σκέψεις μου.


φιλικά
Παράθεση από: "anastazio"
Μια χαρά τα λές Θανάση!.
Η Ερτ για μένα ,είναι ο "μονόφθαλμος' :wink:  στους "τυφλούς'' του συστήματος δημόσιας διοίκησης στην Ελλαδίτσα μας.
Ισως αν την άφηναν να λειτουργήσει όπως πρέπει , να είχε και τα δυο μάτια της ορθάνοιχτα  :shock: ! :D
Για το νομοσχέδιο που λές, ρώτησα και εγω μήπως πάρουμε κανα προσχέδιο , αλλά δυστηχώς μόνο με πλάγιους  :roll: τρόπους (μου είπαν)!
Παράθεση από: "nrg_tv"
Αγαπητέ κυριε Κυριακόπουλε,

Λυπάμαι που θα σας στενοχωρήσω, αλλά η ΕΡΤ μάλλον ...ουραγός παρα πρωτοπόρος ειναι στις τεχνολογίες Αιχμής.

Προς Θεού, δεν επιθυμω οποιαδήποτε προστριβή ή αντιπαλότητα, αλλα απλά θελω να καταλάβουν όλοι περι τινος ΕΡΤ πρόκειται.


Teletext = Ant1 (1990)(πρόδρομο, δεν υλοποιήθηκε)
MEGA 1996
Στερεο (Α2) >STAR CHannel, 1993

DVB-S = Alpha (Στις 62 ανατόλικά) προ 6ετιας (ΝΟΒΑ εξαιρούμενης, και μην ακουσω οτι παιζει με την αδεια της ΕΡΤ, σε αυτό θα ερθουμε πιο μετα.)

DVB-T = Alpha (Απο παρνηθα στο 63 επι παλαι ποτε alpha digital)

DAB-KISS 909 (οπου και τον εκλεισε η ΕΕΤΤ πανικόβλητη λογω ελλειψης νομικου πλαισίου.Οσο για τα κεντρα εκπομπής και για την ευκολη ή δυσκολη υλοποίηση του δικτύου...

Αν μου την αναθέτανε, θα ειχα στησει 1 κεντρο εκπομπής την μερα, 6 μερες την βδομάδα, καθε μηνα, ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ - και θα είχε ήδη 250 αναμεταδότες το δίκτυο της ψηφιακής.

Οσο για το τι κανουν οι ιδιωτες....


ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΜΑΚΡΙΑ απο το να ανοιξω επιγειο ψηφιακό stream στο Ηράκλειο.

Αλλά το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα προβλέπει "ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΑ", ΜΟΝΟ Η ΕΡΤ μπορει απο τον νομο να ανοιγει και ως εκ τουτου οι πρωτοπόροι ειναι παλι κακουργοι και θα σαπισουν στην φυλακή.
Παράθεση από: "anastazio"
Γιάννη
Είναι άδικο να συγκρίνουμε Ιδιωτική πρωτοβουλία με Δημόσια(ΕΡΤ), ακόμη και για τα δεδομένα της Ελλάδας του 2006-07....ο ιδιώτης πάντα θα πρωτοπορεί και θα ...."σαπίζει" :D  στις φυλακές όπως μεταφορικά λές  :wink:
Για μένα η ΕΡΤ είναι ένας "κοιμώμενος" ΓΙΓΑΝΤΑΣ στην Ελλάδα , και περιμένει το κατάλληλο "viagra" :wink:(αν βρεθεί κανείς να το δώσει)  για να... "ξυπνήσει" !:lol:
Ως τότε ..μπορούμε απλά ...να ελπίζουμε  :roll:
Παράθεση από: "mcelliot_g"
Παιδιά δεν θέλω να το παίξω μαύρο πρόβατο, αλλά το θέμα επίγεια ψηφιακή στην Ελλάδα μου θυμίζει την παροιμία "ήτανε στραβό το κλήμα..."!
Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να ενστερνιστώ ότι είναι αδικία να λέμε ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους ιδιώτες!
Και αυτό γιατί πολύ απλά την πληρώνουμε και μάλιστα αναγκαστικά!
Και βλέπουμε το δημόσιο χαράτσι να σπαταλιέται στους καρεκλοκένταυρους και τη γιουροβίζιον τζούνιορ!
Ο γίγαντας πολύ απλά βολεύεται να κοιμάται γιατί τα έχει όλα στο στόμα! Έσοδα εκατομμυρίων ευρώ, την άδεια να ενεργεί χωρίς κανέναν έλεγχο (κατοχή πολλαπλών συχνοτήτων στις οποίες ανοίγει χωρίς προειδοποίηση, υπενοικίαση αναμεταδοτών και συχνοτήτων σε ιδιώτες, αποκλειστικότητα στα VHF), και πανω απ' όλα ένα απαρχαιωμένο και μονοπωλιακό νομοθετικό πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της!
Και όλα τα φέρνει όπως την βολεύει!
- Καταληκτική ημερομηνία διακοπής των αναλογικών;
- Δηλώνουμε αδύναμία και παίρνουμε παράταση μέχρις εσχάτων, ο τελευταίος πομπός θα στηθεί ανήμερα της ημερομηνίας!
- Πρόστιμο από την ΕΕ για μονοπωλιακές καταστάσεις και κωλυσιεργία;
- Ε και, τα κορόιδα που μας πληρώνουν να' ναι καλά και από νομοσχέδια; Εν μία νυκτί θα περαστούν και κάτω απ' το τραπέζι!


Τι να μου πει λοιπόν κανείς για την ΕΡΤ; Ότι θα αναγκαστεί να κατεβεί από το ροζ συννεφάκι της; Ότι θα αυτομολήσει από το παράλληλο σύμπαν ονόματι "η ευφορία του δημοσίου";

Δεν καταλαβαίνουμε ρε παιδιά τη δύναμή μας ως καταναλωτές! Θα σας έλεγα μετά πως θα ξυπνούσε ο γίγαντας αν ένα εκατομμύριο από εμάς αρνούταν να πληρώσει το χαράτσι και προσφεύγαμε στην ευρωπαϊκή επιτροπή αιτούμενη την πλήρη κατάργησή του; Να τρίζαν λίγο οι καρέκλες! Αλλά όλοι (κι εγώ μαζί) σκεφτόμαστε ατομικά!
Είμαστε άξιοι της μοίρας μας τελικά!
Έχουμε ακριβή ΝΟΒΑ;
Γιατί όχι, αφού είμαστε Έλληνες! Και τον Έλληνα κέρνα τον τα αποκλειστικά του ποδοσφαίρου να βγάζει την κ%&$α του και παρ' του και τα σώβρακα!!

'Οσο για το νομοθετικό πλαίσιο που αναφέρει ο καθηγητής περί κωδικοποιημένης ψηφιακής εκπομπής των ιδιωτών για ποιον λέτε να φτιάχτηκε
Για όσους τους βολεύει είναι η απάντηση!
Γιατί μέχρι και στην κυβέρνηση μυρίστηκαν ότι η επιχείρηση ψηφιακή έχει πολύ χρήμα!!!!
Και οι ιδιωτικοί άλλο που δεν θέλουν να κωδικοποιηθούν και να εκπέμψουν υπό συνδρομητική βάση!
Βλέπετε ο καθένας στην Ελλάδα το παίζει μέγας επιχειρηματίας!

Καλά κάνουν!
Εμείς να δούμε πότε θα ξυπνήσουμε! Γιατί μόνο να ξυπνήσουμε χρειάζεται! Και μετά θα σας πω για πότε αλλάζουν οι νόμοι και οι πολιτικές....
Παράθεση από: "anastazio"
Σήμερα (1,5 χρόνο μετά την εναρξή του ) είναι  και η επίσημη παρουσίαση του ψηφιακού πακέτου της ΕΡΤ.!
"Ταξίδι στο Αγνωστο" ....είπε ο κ.Χουλιάρας(τώρα τον ακούω) .... και έχει εν μέρη δίκιο !

Συμφωνώ απόλυτα με όσα λές Ηλία,(αν θυμάμαι καλά) , αλλά δεν το συνεχίζω γιατί θα πάει πολύ "μακριά η βαλίτσα", και έχει να κάνει με τα γενικότερα προβλήματα-δυσκολίες του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα .
 
Η "αδικία" στην σύγκριση , κατ εμε , έχει να κάνει με τον τομέα της καινοτομίας.Εκεί όπως και να το κάνουμε πάντα θα πρωτοπορεί ο ιδιωτικός τομέας για .....ευνόητους  :wink:  λόγους !
Θανάσης Κυριακόπουλος
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Αποσυνδεδεμένος Thanassis

 • SatLeo V. I. P.
 • Satleo Maniac
 • ****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Απρ 2006
 • Τόπος: Αθήνα
 • Μηνύματα: 783
  • http://www.ikusi.gr
Μεγάλο θέμα ανοίγουμε και δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο.
Θα πρέπει όμως να δώσουμε εδώ κάποιες διευκρινίσεις :

1. Η συνολική δική μου τοποθέτηση αφορά την ανάπτυξη του δικτύου της ψηφιακής επίγειας και όχι την ΕΡΤ συνολικά ή τη γενικότερη δομή και τα δρώμενα στο Ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας μας.
Ασπάζομαι και εγώ πολλές από τις απόψεις που κατέθεσαν οι φίλοι στα προηγούμενα ποστ, αλλά αυτές δεν αναφέρονται στην ανάπτυξη του δικτύου της ψηφιακής επίγειας, αλλά στη γενικότερη κατάσταση.
Πιστεύω λοιπόν ότι δεν είναι εδώ ο χώρος να το συζητήσουμε (Ψηφιακή επίγεια λήψη - Πότε θα έρθει στην Κρήτη???), αλλά ίσως ένα νέο τοπικ (στην Αναλογική επίγεια λήψη ???) ...
Όποιος θέλει το ανοίγει και γράφουμε εκεί για την ΕΡΤ γενικά.  

2. Για αυτό το περιορισμένο λοιπόν θέμα όπως συζητείται εδώ (ανάπτυξη του δικτύου της ψηφιακής επίγειας), εγώ έχω την εικόνα ότι η ΕΡΤ πάει καλά, λαμβάνοντας υπ' όψη, όλους τους περιορισμούς που υφίστανται και τις ειδικές διαδικασίες που είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει. Ας μην ξεχνάμε τους υποχρεωτικούς δημόσιους διαγωνισμούς, την υποχρέωσης αυστηρής τήρησης των προδιαγραφών, κλπ.

3. Σε συνέχεια με το παραπάνω, θα πω στον nrg_tv, ότι εγώ στήνω ένα αναμεταδότη επίγειας ψηφιακής σε μερικά λεπτά, αντί για ένα την ημέρα - αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.
Η ΕΡΤ θέλουμε δεν θέλουμε, είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει άλλους ρυθμούς.
Αρχικά οι πομποί που χρησιμοποιούν αυτοί, έχουν άλλη υποδομή και άλλα χαρακτηριστικά. Πρέπει να γίνει πρόνοια για να εκπέμψουν πολλοί πομποί από το ίδιο σύστημα ακτινοβολίας (μιλάω για πολύπλεξη στις εξόδους RF).
Πρέπει να έχουν συγκεκριμένο & σύνθετο διάγραμμα ακτινοβολίας που θα εξυπηρετεί της ανάγκες κάλυψης κάθε περιοχής, χωρίς να ενοχλεί κάποιες άλλες. Στον παρόντα χρόνο της συνύπαρξης με την αναλογική τηλεόραση, χρειάζεται σοβαρότατη μελέτη στην επιλογή των συχνοτήτων για να μην υπάρξουν αλληλεπιδράσεις με την αναλογική τηλεόραση ή/και με την ψηφιακή στην ίδια περιοχή ή στην ευρύτερη περιοχή.
Η ΕΡΤ χρησιμοποιεί κιλοβατικά μηχανήματα και στη επίγεια ψηφιακή. Έχει δοκιμάσει κανείς να δει την εμβέλεια του ψηφιακού σήματος με τέτοια ισχύ? Έχει δοκιμάσει να βάλει στο χάρτη την περιοχή κανονικής κάλυψης ΚΑΙ την περιοχή μέγιστης εμβέλειας, για να δει την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος?
Προσπάθησε κάποιος από εδώ, να βάλει στο χαρτί ένα πλάνο ανά περιοχή, όπου θα εξυπηρετούνται όλες οι νέες συχνότητες που έχουν εγκριθεί για την ψηφιακή τηλεόραση (18 για την Αττική, 13 για Πάτρα & Θεσσαλονίκη, από 8 έως 12 για όλες τις άλλες περιοχές), ενώ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ θα υφίστανται και οι αναλογικές εκπομπές?
Δεν θα επεκταθώ περισσότερο - θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά μάλλον έγραψα ήδη πολλά.
Είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί και δεν πρέπει να βάζει ένα κέντρο εκπομπής την ημέρα ...

4. Ας δούμε και άλλο ένα ζήτημα - αυτό των διαγωνισμών ...
Θα φέρω ένα παράδειγμα :
Τον περασμένο Ιούλιο έμαθα για ένα διαγωνισμό που είχε δημοσιευτεί από την ΕΡΤ για την προμήθεια των επαγγελματικών ψηφιακών δορυφορικών δεκτών που θα τοποθετηθούν στα κέντρα εκπομπής. Πήρα τα τεύχη του διαγωνισμού, αλλά τελικά για δικούς μου λόγους δεν συμμετείχα.
Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε τον Αύγουστο και ανέφερε ότι τα μηχανήματα θα έπρεπε να παραδοθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
ΔΗΛΑΔΗ, έχουμε ένα διαγωνισμό ο οποίος φαντάζομαι ότι τον συζήτησαν τα αρμόδια όργανα της ΕΡΤ την άνοιξη, συντάχθηκε Μάιο ή Ιούνιο, δημοσιεύτηκε Ιούλιο, έγινε τον Αύγουστο και αν δεν υπάρχει καθυστέρηση από τον προμηθευτή, θα παραδοθούν (όχι θα τοποθετηθούν ...) τα μηχανήματα τέλος Δεκεμβρίου.
Πολλοί θα πουν ότι ο χρόνος είναι πολύ μεγάλος. Αυτοί που έχουν εμπειρία από διαγωνισμούς του Δημοσίου, θα πουν ότι είναι απίστευτα γρήγορη διαδικασία (για Δημόσιο).

Δεν αναφέρομαι στις διαδικασίες προμήθειας του εξοπλισμού των πομπών, από τα παραπάνω όμως είναι σαφές ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε νέους πομπούς στα κέντρα εκπομπής πριν από τον ερχόμενο Μάρτιο ...
Απαντώντας στο ερώτημα α είναι μεγάλος ο χρόνος για την ΕΡΤ, πιστεύω ότι είναι λογικός χρόνος αν πάρουμε υπ' όψη μας τα παραπάνω.

Το παραπάνω απαντάει και σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με την κάλυψη διάφορων περιοχών.

5. Το ουσιαστικό πρόβλημα για την γρήγορη εξάπλωση του δικτύου της ψηφιακής επίγειας και με τα ελεύθερα ιδιωτικά & τοπικά κανάλια, είναι το πρόβλημα του Θεσμικού Πλαισίου.
Το έχω γράψει και πριν :
- Γιατί δεν κινούνται οι ιδιωτικοί σταθμοί?
- Τι γίνεται με το θεσμικό πλαίσιο για την DTT στην Ελλάδα?
- Ο σχετικός νόμος? Έστω ένα νομοσχέδιο ΟΕΟ ???     :?:  :?:  :?:

Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό?
Πότε θα το καταλάβουν οι αρμόδιοι για να ξυπνήσουν ???

φιλικά
Θανάσης Κυριακόπουλος
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες. Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε

Αποσυνδεδεμένος Olorin

 • M.T
 • SatLeo Legend
 • *****
 • Ημερομηνία εγγραφής: Ιούν 2006
 • Μηνύματα: 2911
:D
Παράθεση
θα πω στον nrg_tv, ότι εγώ στήνω ένα αναμεταδότη επίγειας ψηφιακής σε μερικά λεπτά, αντί για ένα την ημέρα - αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.


εγω εβαλα και την μετάφορά απο την διανομή στο κεντρο εκπομπης και την επιστροφή, φιλε μου Θαναση!   :D  :D  :D

Θα σε παρω καποια στιγμή τηλ στο μαγαζι να σε ρωτήσω καποια πραγματα.

Τελος παντων, δεν θα πιστεψω ποτε οτι προσπαθουν αρκετα, και μονο γιατί θα επρεπε να ειχαν ξεκινήσει προ πολλού να δημιουργουν το δικτυο.

Οσσ για τις μελετες, καθως το carrier to noise ratio που απαιτείται ειναι σαφως μικρότερο απο αυτο της αναλογικής εκπομπής, δεν καταλαβαίνω γιατί να πατάνε τετοιας ισχύος μηχανήματα.

6db margin ειναι αρκετό για να υπερκαλυφθεί παρεμβολή απο αναλογικές πηγες, οι καλύψεις του εκάστοτε κέντρου εκπομπής λογικά υπάρχουν στο αρχείο και ο υπολογισμός δεσμων με βάση προηγούμενες εγκαταστάσεις θα ειναι σαφεστερα απλούστερος με τοσα δεδομενα που με σωστή μελετη (...ερχεται υπερσυντέλικος...) ΘΑ ειχαν συγκεντρώσει.

και ετσι, θα μπορούσαν να υλοποιησουν πραγματικά γρηγορα το δικτυο.

αλλα... εχω και μια απορια.

Οταν δηλωνανε συχνότητες προς χρηση στην ITU, δεν εκαναν την μελετη? η τις δηλώσανε στα κουτουρου?!?
 
και αυτό γιατι στο Ηράκλειο στην Ρογδιά ο πομπός ανοιξε για τα plus στην συχνότητα... του mega απο κεντρο εκπομπής με 43% αλλήλοκάλυψη (Γιούχτας)!

Επίσης για τα ιδιωτικά είπαμε: με το παρόν νομικό πλαίσιο είναι πραγματικά μια απαγορευμένη ονείρωξη η ψηφιακή.

Στην παρούσα φαση η αναλογική μετα απο χρόνια προσπάθειας εχει την προβλεπόμενη πληρότητα καλυψης, και ισα που την εχουν αποσβέσει.

Πως να την εγκαταλείψουν και να περάσουν στην ζημιογόνα ψηφιακή?

Σε σχεση με την ΕΡΤ που εχει... κονδύλι απο τον προυπολογισμό του κράτους, οι ιδιωτες πρεπει

>να κυνηγησουν την θεσπιση πλαισίου

>να το κερδίσουν, και να μπουν οι κανονες του παιχνιδιού.

>να ερθουν σε συμφωνία μεταξύ τους για την δημιουργια του mux.

>Να εγκριθούν οι ζευξεις απο την ΕΕΤΤ και να υλοποιηθούν.

>να συμφωνηθεί το οικονομικό πλαισιο για τον διαμοιρασμό του κοστους του mux

>να βρεθούν οι συχνότητες που θα ανοιξουν τα DVB-T

>να ανοιξουν με βαση προδιαγραφες της ΕΡΤ, γιατί πρέπει με κοινά κεντρα εκπομπής να εξυπηρετηθούν ολοι.

(καλα, τρελή ευκαιρία να αλλάξουν κεντρα εκπομπής οπου αυτό απαιτείται απο τις περιστσεις, π.χ. χορτιάτης - φιλιππειο, ρογδιά - κεφάλα, σκλόκα - μαλαξα και τοσα άλλα αμφισβητούμενης χρησιμότητας κεντρα εκπομπης...)

>να σφαχτούν ολίγον με τις ελλείψεις συχνοτήτων που θα παρουσιαστούν.

> να ανοιξουν τηλεπειρατες με 901 απάνω τους νομιζοντας... την συχνότητα κενή :shock:  και να αρχίσει η ΕΕΤΤ το τρέξιμο. :D

>να φαει την ταπα ο τηλεπειρατής και να το δει (ή να νομίζει οτι κάηκε)  :wink:  , να το κλείσει και να γυρίσει απρακτη η ΕΕΤΤ στα headquarters,

>να ξανανοιξει σε συχνότητα του κρατικού και να επαναληφθει η ιστορία...

πόσα πληκτρολόγια παλι θα χαλασουμε γράφοντας........
 :lol:  :lol:

υ.γ. ελεος, μην παραθέτουμε ολο το φορουμ προκειμένου να απαντήσουμε, απλά η απάντηση αρκεί!  :D
.
"Arguing with an engineer is like wrestling with a pig in the mud;
after a while you realize you are muddy and the pig is enjoying it."


 


* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΚΕΡΚΥΡΑ  Μέλος: thanost Φόρουμ: Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο 23/01/2021 (23:12)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στα ΑΜ  Μέλος: Chris_S Φόρουμ: Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο 23/01/2021 (22:59)
* Απ: GREEK EPG  Μέλος: komhsgr Φόρουμ: IPTV Γενικά 23/01/2021 (22:03)
* Απ: GREEK EPG  Μέλος: demos.tryphonos Φόρουμ: IPTV Γενικά 23/01/2021 (21:43)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στα ΑΜ  Μέλος: air1979 Φόρουμ: Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο 23/01/2021 (21:30)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: savvas70 Φόρουμ: COSMOTE TV 23/01/2021 (20:23)
* Απ: Η Ε.ΡΑ. στην Ελλάδα (αναφορές - προβλήματα)  Μέλος: ntakas Φόρουμ: Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο 23/01/2021 (20:15)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: nikmen69 Φόρουμ: COSMOTE TV 23/01/2021 (20:03)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΚΕΡΚΥΡΑ  Μέλος: babis3g Φόρουμ: Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο 23/01/2021 (16:50)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στη ΛΕΥΚΑΔΑ  Μέλος: babis3g Φόρουμ: Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο 23/01/2021 (16:28)
* Απ: Τα τραγούδια που αγαπάτε  Μέλος: tasos.cz Φόρουμ: Ό,τι δεν χωράει στις άλλες κατηγορίες! 23/01/2021 (15:08)
* Απ: Η ψηφιακή τηλεόραση σε ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΣΠΟΡΑΔΕΣ & ΒΑ ΕΥΒΟΙΑ [ΠΖ 07]  Μέλος: giannis 6 Φόρουμ: Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) 23/01/2021 (14:45)
* Απ: Η ψηφιακή τηλεόραση σε ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΣΠΟΡΑΔΕΣ & ΒΑ ΕΥΒΟΙΑ [ΠΖ 07]  Μέλος: mcelliot_g Φόρουμ: Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) 23/01/2021 (14:07)
* Απ: Η ψηφιακή τηλεόραση σε ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΣΠΟΡΑΔΕΣ & ΒΑ ΕΥΒΟΙΑ [ΠΖ 07]  Μέλος: vasilisp Φόρουμ: Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) 23/01/2021 (13:55)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: johnpapad24 Φόρουμ: COSMOTE TV 23/01/2021 (13:40)
* Απ: Η ψηφιακή τηλεόραση σε ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΣΠΟΡΑΔΕΣ & ΒΑ ΕΥΒΟΙΑ [ΠΖ 07]  Μέλος: lyricmyth19 Φόρουμ: Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) 23/01/2021 (13:34)
* Απ: Η Ε.Ρ.Τ. σε ψηφιακή μετάδοση  Μέλος: emmsarris Φόρουμ: Ψηφιακή λήψη - Τηλεόραση γενικά (DVB-T/T2) 23/01/2021 (13:27)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: sat-user Φόρουμ: COSMOTE TV 23/01/2021 (13:08)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: johnpapad24 Φόρουμ: COSMOTE TV 23/01/2021 (12:08)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: bill82 Φόρουμ: Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο 23/01/2021 (11:41)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: a66fm Φόρουμ: Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο 23/01/2021 (11:33)
* Απ: Η ψηφιακή τηλεόραση σε ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΣΠΟΡΑΔΕΣ & ΒΑ ΕΥΒΟΙΑ [ΠΖ 07]  Μέλος: vasilisp Φόρουμ: Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) 23/01/2021 (10:25)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: savvas70 Φόρουμ: COSMOTE TV 23/01/2021 (10:02)
* Απ: Η ψηφιακή τηλεόραση σε ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΣΠΟΡΑΔΕΣ & ΒΑ ΕΥΒΟΙΑ [ΠΖ 07]  Μέλος: arva Φόρουμ: Ψηφιακή Τηλεόραση ανά Περιφερειακή Ζώνη (ΠΖ) 23/01/2021 (09:59)
* Απ: Αθλητικές μεταδόσεις ΣΗΜΕΡΑ  Μέλος: maarinos Φόρουμ: Αθλητικές Μεταδόσεις 23/01/2021 (09:25)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: giannis 6 Φόρουμ: COSMOTE TV 23/01/2021 (09:06)
* Απ: COSMΟΤΕ TV Επίσημα στις 9 Ανατολικά!  Μέλος: gewrgios Φόρουμ: COSMOTE TV 23/01/2021 (08:12)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στην ΑΤΤΙΚΗ  Μέλος: bill82 Φόρουμ: Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο 23/01/2021 (06:26)
* Απ: Ραδιοφωνικό τοπίο στη ΛΕΥΚΑΔΑ  Μέλος: nektarios 1451 Φόρουμ: Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο 23/01/2021 (04:19)
* Απ: Ανάπτυξη δικτύων ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης  Μέλος: ANDREASSAT Φόρουμ: Ψηφιακή λήψη - Τηλεόραση γενικά (DVB-T/T2) 23/01/2021 (02:08)