Θαναση συμφωνω με οσα λες. Το ερωτημα για μενα ειναι γιατι η ΕΡΤ δεν εκανε χρηση του 48 στις αναμεταδοσεις Πηλιο/Θεσσαλονικη και επελεξε αλλες συχνοτητες, ενω ειναι δυνατο κατι τετοιο. Ετσι κι αλλιως δεν κανει χρηση καποιου link ή αναμεταδοσης απο κορυφη σε κορυφη αλλα προφανως απο δορυφορο. Αρα τεχνικα κολληματα στην αναμεταδοση δεν υπαρχουν. Αυτο δεν το καταλαβα ποτε μου...εκτος αν μου ξεφευγει κατι.... τεχνικο....που το κανει αδυνατο. Ετσι κι αλλιως η ΕΡΤ ειναι ο κυριαρχος του αερα.....
Να σου πω papasd.
Το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά στο πρόσφατο συνέδριο της
Info-Com και ο εκ των ομιλητών
Τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ μας έλυσε κάποιες απορίες.
Αρχικά, η επιλογή συχνότητας έγινε με βάση το τι ήταν ελεύθερο σε κάθε περιοχή, αλλά γενικότερα το σύστημα που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, δεν θα είναι SFN για όλη τη χώρα, αλλά MFN για την επικράτεια και μερικά τοπικά SFN όπου χρειάζεται.
Με αυτή τη λογική, δεν υπήρχε λόγος να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το 48 παντού, άλλωστε το SFN λειτουργεί αθροιστικά (μέχρι και 12 db) όταν οι πομποί είναι σχετικά κοντά μεταξύ τους και καλύπτουν συμπληρωματικά κάποιες περιοχές. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης και του Πηλίου, δεν υπήρχε τέτοια θέμα (ωφέλεια από αλληλοεπικάλυψη).
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να πούμε εδώ ότι
η κατασκευή SFN δικτύου δεν είναι καθόλου εύκολη και μάλιστα έχει σημαντικούς περιορισμούς.
Να αναφέρω ότι η απόσταση Αίγινας – Πάρνηθας είναι από τις μεγαλύτερες που έχει εφαρμοστεί SFN, ενώ και αυτός είναι ο λόγος που στη διάρκεια των ρυθμίσεων είδαμε ότι το
διάστημα φύλαξης (GI – Guard Interval) μειώθηκε από την τιμή 1/16 στην σημερινή τιμή 1/8. Αν δεν κάνω λάθος οι υπόλοιποι πομποί (Πήλιο & Χορτιάτης) εξακολουθούν να παίζουν με διάστημα φύλαξης 1/16.
Επίσης, αυτός είναι και ο λόγος που το
bit rate παίζει στα
16 Mbps. – Εάν είχαμε MFN στην Αθήνα, η τιμή αυτή θα μπορούσε να είναι και διπλάσια, με προφανή πλεονεκτήματα στην ποιότητα της εικόνας.
Στο ζήτημα της μετάδοσης του σήματος μέσω
Hellas Sat, Θέλω να σου πω ότι και εγώ αυτή την εντύπωση είχα, έμαθα όμως θετικά ότι δεν είναι έτσι.
Όταν στηθεί το δίκτυο συνολικά, έτσι θα γίνεται η τροφοδοσία των αναμεταδοτών,
προς το παρόν όμως το σήμα πηγαίνει στους πομπούς με
οπτική ίνα και όχι μέσω Hellas Sat.
Αυτά που βλέπουμε στη συχνότητα 10984 V με SR:6597 & FEC:3/4, είναι ίσως οι δοκιμές για την επικείμενη αναμετάδοση σε 8PSK, σήμερα όμως η μεταφορά του σήματος γίνεται με άλλο τρόπο …