Υπάρχει πάντα και το τίμημα της λογικής, ούτε 0 ούτε τίμημα εξωπραγματικό και εξόντωσης που ξεπερνά τα όποια πιθανά και απίθανα έσοδα. Αυτή τη στιγμή το μάξιμουμ των δυνατών εσόδων ενός πανελλαδικού καναλιού δεν μπορουν να ξεπεράσουν και στην καλύτερη χρονιά τους το 1.500.000 € ετησίως. Υπόψη ότι τα πιο πολλά έχουν ζημίες. ειδικά αν παρέχουν ακριβό πρόγραμμα.
Το πιο νορμάλ ποσό και σε σχέση με τα δυνατά σενάρια εσόδων είναι:
Ετήσιο τίμημα 500.000-600.000 €, (κατ αναλογία με την Κύπρο), έκδοση αδειών στο όριο των δυνατοτήτων του φάσματος, κι όσοι πιστοί προσέλθετε. Μπορεί να μην καλυφθουν άμεσα όλες οι θέσεις, αλλά θα βρίσκονται στο "τραπέζι" για όποιον ενδιαφερθεί μελλοντικά. Ετσι δεν καλύπτεις -δεν προστατεύεις κανέναν με διαπλοκή.
Ο αριθμός των 4 δεν περιλαμβανεται στο Νόμο Παππά, το 4 ήρθε πολύ μετά με τροπολογία αν δεν κάνω λάθος και αφού προηγήθηκε τον Φλεβάρη του 2016 η μελέτη της Φλωρεντίας. Στη δε πολιτική συμφωνία των κομμάτων για τη συγκρότηση ΕΣΡ δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ότι θα εκδόσει παραπάνω απο 4 άδειες, και αφησε να εννοηθεί ότι δεν θα είναι 5. Δηλαδη θα ναι τουλάχιστον 6.
Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει και τα προσχήματα ότι δεν αλλάζει η ίδια γνώμη για το 4 κλπ, χθες άκουσα τον Κρέτσο να λέει ότι εκείνος θα ήθελε 4. Αλλα η ουσία δεν είναι τι θα 'θελε ο καθένας, αλλά ο αριθμός που θα δοθεί τελικά προς πλήρωση.
Πάντα με προσωπική μου άποψη, καλύτερα θα ήταν να καθοριζε το ΕΣΡ και τον αριθμό και να μην εμπλέκεται η πολιτική εξουσία τόσο η τωρινή όσο και οι επόμενες (αυτο υποκρύπτει πολιτικούς λόγους και πικρίες ή εκδικητικότητα κλπ). Αρκεί ο νόμος που υπάρχει και συνθέτει τη μορφή των υπό αδειοδότηση καναλιών και τις προδιαγραφές τους.
Το ΕΣΡ μπορει να διαβουλευτεί με τους συναρμόδιους φορεις (ΕΕΤΤ π.χ.) αλλά και με τα κόμματα και να καταλήξει στον αριθμό.