Παρακολουθώ εδώ και μέρες τα λεγόμενα στο forum σχετικά με το πρότυπο μετάδοσης και το μόνο που αναφέρεται είναι οι συχνότητες και η χωρητικότητα των mux με DVB-T2. Είναι η ανάλυση από πλευράς των θεατών!!! κανένας όμως δεν προσδιορίζει το σύστημα από πλευράς της παραγωγής και της μετάδοσης. Αναλυτικά λόγω του διαθέσιμου bitrate για να επιτευχθεί ισορροπία στο SFN πρέπει οι αποστάσεις συγχρονισμού των πομπών να μειωθούν, γενικά από τα 32km της Digea και τα περισσότερα της ΕΡΤ στα μόλις 18χμ - 22χμ, αυτό σημαίνει διπλασιασμό των σημείων εκπομπής και μάλιστα σημεία που είναι εκτός και από τα 1100 σημεία των αναλογικών α/δ. Όταν η ΕΕΤΤ για ένα νέο σημείο της ΕΡΤ έκανε 6 μήνες για να περάσει την μελέτη (η Digea έκανε 12 μήνες για σημεία που είχε ήδη τοποθετήσει) και η ΔΕΗ 3 μήνες για επαύξηση ισχύος,κάτι τέτοιο στη τωρινή φάση είναι αδιανόητο, γιατί θα καλυφθούν πάλι οι μεγάλες πόλεις και ο paksat, o nektarios 1451 και οι άλλοι της επαρχίας (μέσα σε αυτούς και εγώ) θα δούμε ψηφιακή ξανά το 2020 ίσως!!!
Το DVB-T2 προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το DVB-T. Αν το DVBT-2 δεν ήταν έτοιμο, μπορεί να λεγόταν DVB-T2 beta..
Το DVB-T2 είναι πολύ καλύτερο στα SFN συστήματα μεγάλων αποστάσεων, αλλά και μικρών !
Μπορεί δηλαδή να υπάρξει ραδιοκάλυψη ακόμα και 4 allotments σε ένα μονο SFN ! Αυτό με το DVB-T δεν μπορεί να γίνει.
Με 32κ mode, guard interval 1/8 καί όχι 1/4, μπορεί να υπάρξει πολύ μεγάλη συγχρονισμένη ραδιοκάλυψη και να καλυφθεί π.χ. ολόκληρο το allotment των Κυκλάδων, και όλα τα κέντρα να παίζουν σε SFN στις ίδιες συχνότητες..
Επίσης η τεχνική MIMO των WiFi για πολλαπλές κεραίες εκπομπής-λήψης, εφαρμόζεται και στο DVB-T2 (λίγο διαφορετικά) με την τεχνική MISO, και έτσι με δυο κεραίες εκπομπής και έναν αλγόριθμο alamouti, τα δεδομένα εκπέμπονται τροποποιημένα στην μία κεραία και απο την άλλη σε κανονική μετάδοση, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια καλύτερη συγχρονισμένη μετάδοση στα SFN δίκτυα..
Τα πλεονεκτήματα του DVBT-2 (256 QAM, HEVC, FEC, κτλ..) σε σχέση με το παλιό DVB-T είναι πάρα πολλά, και η τεχνολογία αυτή τη στιγμή που θέλει τα πάντα να είναι HD (ήδη στο youtube είναι πλέον ρουτίνα το HD) τότε χρειαζόμαστε εξελίξεις και στα τηλεοπτικά συστήματα, και η καλύτερη επένδυση για το μέλλον λέγεται: DVB-T2