Οι τρεις γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΡ
Τρεις γόρδιους δεσμούς καλείται να λύσει και μάλιστα συντομα το ΕΣΡ σε ότι αφορα τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών μιας και το διάστημα των διαβουλευσεων και συσκεψεων με τους εμπλεκόμενους έχει εξαντληθεί, ενώ καθημερινά πληθαίνουν οι διαστάσεις απόψεων με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Ένα θέμα που μοιάζει να έχει λήξει είναι το αν θα γινει τωρα διαγωνισμός (όταν λέμε τωρα εννοούμε από Σεπτέμβρη) για την αδειοδότηση. Ομως τα αγκάθια για όλα τα άλλα παραμένουν και δεν αποκλείεται αυτές οι διαστάσεις απόψεων να επιφέρουν και ματαίωση του διαγωνισμού ή παραπομπής του σε επόμενο χρόνο όταν οριστικοποιηθούν οι συχνότητες.
α) Ο αριθμός των αδειών.
Είναι ο πρώτος κόμπος. Το Υπουργείο έχει κάνει δημόσια την πρότασή του φτάνοντας στις 6 άδειες, πλην όμως ο αδειοδοτημένος πάροχος δικτύου τοποθετείται τεχνικά στην πρότασή του ότι μπορεί σήμερα να βγάλει περισσοτερα HD προγράμματα και σε παράλληλη μετάδοση με SD και ο μαγικός αριθμός είναι το 9. Επίσης και η ΕΙΤΗΣΕΕ η ένωση των καναλιών δηλαδη, ζητάει να πάει ο αριθμός στο όριο των δυνατοτήτων του φάσματος .
Στο ίδιο το ΕΣΡ υπάρχουν δύο τάσεις. Η μία δέχεται τις 6 άδειες του Υπουργείου και υποστηρίζεται από 3 μέλη, και η άλλη ασπάζεται τις απόψεις της Digea και της ΕΙΤΗΣΕΕ αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θέλει τις περισσοτερες, αυτή η τάση υποστηρίζεται από 4 μέλη. Επειδη τα μέλη σε συνολο είναι 9, όποια τάση πάρει 5 μέλη εχει την πλειοψηφία στην εσωτερική ψηφοφορία που θα γίνει. Είναι λοιπόν λίγο πιο κοντά η άποψη των περισσοτερων αδειών από τις έξι. Ομως για να υπάρξει πρόοδος για το διαγωνισμό θα πρέπει να προυπάρξει συμφωνία με το Υπουργείο.
Μια άποψη που ενστερνίζονται αρκετοι στο ΕΣΡ ειναι εκτός από γενικές να δοθούν και θεματικές άδειες μη ενημερωτικές ή μόνο ενημερωτικές, (οπότε να μεγαλώσει ο αριθμός από τις 6 γενικές χωρίς να εμφανιστεί και ηττημένο το Υπουργείο σε ότι αφορά τις γενικές).
β) Το τίμημα
Ο Κ. Θεοτόκης όταν έγραφε μυθιστόρημα για την τιμή της αγάπης δεν φανταζόταν ότι θα έπεφταν κορμιά μετά από εκατό χρόνια για την τιμή των αδειών τηλεόρασης. Το Υπουργείο μέσα από δηλώσεις κορυφαιων στελεχων του αναζητεί το ποσο των 240εκατ. € για δεκαετη άδεια, ποσό που προέκυψε από τον (ακυρωμένο) διαγωνισμό και μπροστα στο απειλούμενο κλείσιμο, πλην όμως επ αυτου υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις στο κατά πόσο ισχύει αυτή η συλλογιστική. Αυτά τα οικονομικά μεγέθη αλλάζουν γεωμετρικά όσο μειώνεται ο αριθμός, συνεπώς δεν θα μπορούσε να γίνει αναλογικός επιμερισμός των 240εκατ. στις περισσότερες άδειες.
Στο ΕΣΡ γνωρίζουν καλά ότι ο αριθμός των αδειών σχετίζεται και με το τίμημα, συνεπώς ένας μεγάλος αριθμός διαθέσιμων αδειών θα κατεβάσει το τίμημα σε περισσότερο λογικές και ανάλογες με την Ευρώπη τιμές. Μέχρι στιγμής όμως το ΕΣΡ και σε μεγαλύτερο βαθμό από τον αριθμό των καναλιών, εχει κρατήσει κλειστα τα χαρτιά του για το τίμημα.
γ) Το τίμημα για τις προσωρινές ετήσιες άδειες.
Το Υπουργείο επισημαίνει συνεχώς ότι από το 2015 τα κανάλια λειτουργουν χωρίς καν προσωρινή άδεια και ζητά από το ΕΣΡ να βγάλει ετήσιο τίμημα τουλάχιστον για το 2015 και 2016 σε όσα εκπέμπουν τώρα. Επειδη κι εδω επιχειρεί να χρησιμοποιήσει σαν βαση τα 240εκατ. του άκυρου διαγωνισμού, (άρα 24 εκατ. ετησίως) διαφαίνεται επίσης ενδεχόμενη διαφορά με το ΕΣΡ που δεν έχει τοποθετηθεί.
Τρεις γόρδιοι δεσμοί που αν λυθούν άμεσα από το ΕΣΡ θα έχουμε πρόοδο και διαγωνιστική διαδικασία.