Η πιο ουσιαστική αλλαγη που έφερε η τροπολογία είναι η ετησια καταβολή 3,5 εκατ. για μια δεκαετία κάτι που εξορθολογεί το τίμημα όσον αφορά τις δοσεις βέβαια και όχι το συνολικό ποσό που παραμένει στα 245εκατ. Επίσης δίνεται εξάμηνη παράταση από την ημέρα της άδειας για εξοπλισμους και τεχνικές προδιαγραφές ενός στούντιο HD καναλιού και μπαίνει φρένο στα τηλεμαρκετάδικα κανάλια.
Από το μέτωπο των καναλαρχών και των υποψηφίων δεν υπάρχουν νέα επίσημα. Πληροφορίες κυκλοφόρησαν (στα Παραπολιτικά) που βασίζονται σε κυβερνητικές πηγές οτι τρεις καναλάρχες εχουν δεχθεί το 3,5 Χ10 και άλλοι δύο ψάχνουν συνεργασίες με νέους υποψηφίους στο χώρο. Η οικονομική εφημερίδα axianews σημερα εχει πρωτοσέλιδη πληροφορία για ντηλ μεταξύ κυβέρνησης και 4 μεγαλοκαναλαρχών (Τζίγγερ-Αλαφούζο-Κοντομηνά-Κυριακού) με αντάλλαγμα μεταξύ άλλων τη μείωση στο μισό του φόρου διαφημίσεων από το 20 στο 10%. (ο φόρος διαφημίσεων είναι διαφορετικός από το φόρο χρήσης συχνοτήτων παρότι και οι δύο επιβάλλονται πάνω στις διαφημίσεις).
Μπορεί κάποιος να κάνει πρόχειρα μια αναγωγή σε ένα ποσό π.χ. 35.000.000 € από ετήσια εσοδα διαφημίσεων που έχει ένα κανάλι από τα μεγαλομεσαία για να δει ότι τα ποσά που θα κερδίσουν-εξοικονομήσουν αυτα τα κανάλια (με τη μείωση στο μισό του φορου διαφημίσεων) είναι ακριβώς το ίδιο ποσό που θα δίνουν ετησίως για την άδεια.
Γι αυτό δικαιολογημένη η συζητηση από το μέρος τους εφόσον πάει προς τα εκεί η συμφωνία. Αντίθετα κανάλια με μικρους τζιρους και προϋπολογισμούς είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν στο τίμημα και ή θα κλείσουν είτε θα πουληθούν με σκοπό να γίνουν μεγάλα. Π.χ ενα σαν το Ε είναι αδυνατον να βγει με τζιρο 9-10 εκατ. ετησίως καθώς το τίμημα της άδειας είναι στάνταρ ποσό για όλους. Επίσης θετικό για τους μεγάλους είναι ότι δεν έχουν περιθώρια ανάπτυξης κανάλια -τηλεμάρκετιγκ.
Συγχώνευση: Κυρ 6 Αυγ 2017, 13:19
Σημερα το Πρωτο Θεμα τοποθετεί τη μείωση του φορου διαφημίσεων που συζητείται από το 20% στο 15%, Δηλαδη ενα μεγάλο κανάλι με τζιρο 50εκατ. θα εχει οφελος 2,5 εκατ. Τα κανάλια δεν εχουν αποφασίσει ακόμα τι θα κάνουν προσφυγή ή αποχή, ανάλογα με τις τελικές κινήσεις του υπουργείου θα κινηθούν,
Είναι φανερό όμως ότι το παρόν σχέδιο που προωθείται ευνοεί, συγκριτικά με το προηγούμενο, τα μεγάλα κανάλια και όχι τους νέους υποψήφιους που ειναι λογικό να ξεκινήσουν από μικρά νούμερα τηλεθέασης άρα από μικρό τζίρο. Ο κίνδυνος να μη συμμετάσχει κανείς στο διαγωνισμό υπάρχει εντονος γι αυτο και το αρμόδιο υπουργείο κοιτάζει σοβαρά τη μείωση της ειδικής φορολογίας των τηλεοπτικών σταθμών προκειμένου να γίνει πιο δελεαστική η συμμετοχή σε αυτόν.
Κατ εμένα είναι λάθος η πρακτική αυτή που ακολουθήθηκε (βάζω ψηλό τίμημα αδείας-μειώνω τη φορολογία), καθώς κόβει τα πόδια σε κάποιο κανάλι από τα κανουργια μικρά που ίσως βλέπαμε και αναγκάζει τους καναλάρχες να μπουν θέλοντας και μη στο κυνηγι της μεγάλης τηλεθέασης (ότι αγαπά το κοινό του το προσφέρουμε) ριχνοντας -ακόμα περισσοτερο- τη σοβαρότητά τους. Πλέον με μεγάλους τζιρους μόνο μπορεί κάποιος να βγει να πληρώνει τα φιξ μεγάλα τιμηματα άδειας.
Είναι πιθανο αν γινει ο διαγωνισμός, να γίνει με 5 ή το πολύ 6 συμμετέχοντες παρότι ο αριθμός των διαθέσιμων αδειών είναι 7 καθώς κρίνεται εξαρχής θνησιγενής η επένδυση για πολλούς. Βεβαίως μέσα στις συμμετοχές δεν αποκλείεται να δουμε και συνεργασίες.
Οι υπόλοιπες άδειες που δεν διατεθούν θα μπορουσαν να δοθουν σαν δευτερες αδειες (για δεύτερη εκπομπή προγραμμάτων δηλαδή) σε ήδη αδειοδοτημενους με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές αλλά χωρίς απαίτηση ελάχιστου αριθμού εργαζομένων. Και γι αυτο χρειάζεται τροπολογία και αν προκύψει θα γινει μετά το διαγωνισμό και ανάλογα με τις συμμετοχές.
Για τις θεματικές άδειες θα πρέπει να γίνει νέα και σοβαρή συζητηση και να συμπεριλαμβάνονται και αυτές στο αρχικο πλάνο π.χ. ενα μουσικό ή ενα ενημερωτικό κανάλι με εκ των προτέρων γνωστό ότι θα εχει μικρο τζίρο, δεν μπορει να του επιζητουν τεράστιο τιμημα άδειας.
Εννοείται το ίδιο ισχύει και για τα περιφερειακά κανάλια που όμως εχουν το ατου ότι τα συγκεκριμένα δεν φορολογουνται καθολου με το 20% του φόρου διαφημίσεων. Ομως ένα τσιμπημένο τιμημα αδείας θα ήταν καταστροφικό γιια την συνέχιση της λειτουργίας τους.