Να σας πω κι εγώ την εμπειρία μου, μια και μένω στην περιοχή ενδιαφέροντος, τη δυτική Ελλάδα, και θα μιλήσω ως απλός πολίτης και όχι ως χομπίστας λήψεων... Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα είναι συνδυασμός χαμηλής ισχύος από την πλευρά της Ελλάδας, όσο και από σχεδιασμό κεραιοσυστημάτων από την πλευρά της Ιταλίας... Η κεραία μου στοχεύει στον Αίνο, που βρίσκεται ακριβώς στην ίδια ευθεία με την περιοχή της Καλαβρίας στην Ιταλία... Ωστόσο, τα τελευταία 4,5 χρόνια που λειτουργεί η ψηφιακή τηλεόραση στον Αίνο, ο μόνος δίαυλος που έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη διάδοση είναι ο 36 της ΕΡΤ με τα δορυφορικά! Οι υπόλοιποι δίαυλοι από Αίνο δεν είχαν ποτέ πρόβλημα από τους Ιταλούς...
Η κατάσταση όμως που είναι αδικαιολόγητη είναι με το τοπικό Κ.Ε Φραγκοπηδήματος, δεν γίνεται να απέχω μόλις 10 χιλιόμετρα από τις κεραίες και σε κάθε δυνατή διάδοση να χάνεται η ΕΡΤ στο 26 και η Digea στο 30!!! Από τη μία θα μπορούσε η κεραία να γυρίσει προς το τοπικό Κ.Ε (μιλάμε για ελάχιστες μοίρες διαφορά σε σχέση με τον Αίνο) για να περιοριστούν σημαντικά οι παρεμβολές, αλλά αν το βρίσκετε λογικό να απέχει κάποιος 10 χιλιόμετρα από ένα Κ.Ε και με τέλεια οπτική επαφή μάλιστα, και να υπάρχουν θέματα ακόμα και με την κεραία να κοιτάει προς Αίνο, δεν έχω λόγια...
Η κατάσταση επίσης δεν μπορεί να διορθωθεί και για μερικά κέντρα εκπομπής της Ιταλίας.. Ας πάρουμε για παράδειγμα το πασίγνωστο Κ.Ε Monte Lauro στη Σικελία... Επειδή είναι κύριο κέντρο εκπομπής για την πόλη των Συρακουσών, αναγκαστικά πρέπει οι κεραίες να στοχεύουν ανατολικά, και από "σπόντα" θα στοχεύουν και τη δυτική Ελλάδα αναγκαστικά.. Επειδή τα κρατικά και ορισμένα περιφερειακά πακέτα έχουν μεγάλη ισχύ, παραπάνω από 600W που αναφέρει ο teletkv για τον Αίνο, η πρόκληση παρεμβολών στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα μπουκέτα μικρής ισχύος που εκπέμπονται από Ιταλία, ή δεν τα έχω πιάσει ποτέ, ή τα έχω πιάσει πολύ σπάνια, σε μέρες με μεγάλη διάδοση! Συνεπώς η λύση από την πλευρά της Ιταλίας θα ήταν να περιορίσουν το λοβό εκπομπής προς την Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανέφικτο καθώς είναι ο λοβός που καλύπτει κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο! Και από την πλευρά της Ελλάδας θα μπορούσε να γίνει σημαντική αύξηση ισχύος στα κέντρα εκπομπής που βρίσκονται σε περιοχές που "πλήττονται" περισσότερο από τη διάδοση...