Να πουμε βέβαια ότι οσα συζητάμε είναι "ερμηνεία" της τροπολογίας Πέτσα. Δηλαδή το ακριβές κείμενο σύμφωνα με την τροπολογία, λέει ότι "το πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών δύναται να μεταδίδεται σε τυπική ευκρίνεια (SD) ανά περιοχές απονομής» και μετά την 1.1.2022.
Κατ αρχήν το "δύναται" σημαίνει ότι μπορεί και να μη γίνει ή ότι αφορά περιφερειακούς σταθμούς σε κάποιες "περιοχές κατανομής" ή ότι αφορά την ΕΡΤ. Επίσης η αναφορά στα SD δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει το DVB-T2 και το HD. Αυτα είναι επικίνδυνα στο λάθος συμπεράσματα και όχι η ίδια η τροπολογία. Για το ότι είναι γενικολογη η τροπολογία και δεν εξηγεί ακριβώς, μπορώ να συμμετάσχω στην κριτική.
Πάντως επί της ουσίας και σε ότι αφορα τα πανελλαδικά καναλια, είναι νομίζω λογικό η έλευση του DVB-T2 να συνδυαστεί με την παράλληλη παρουσία του DVB-T για ενα σημαντικό χρονικό διάστημα (ακόμα κι αν αυτο το DVB-T είναι σε SD) ωστε ο τηλεθεατής να μην εχει μαυρο στα καναλια που θα αναβαθμιστεί ο πομπός τους και ετσι κληθει να πάρει αποκωδικοποιητή. Κι αυτό είναι κάτι που το είχαμε προβλέψει εδώ στο φόρουμ.
Για να είμαι πιο σαφής μπορεί, μετά την τροπολογία αυτή, η Digea να βγάλει από 1.1.2022 για τα πανελλαδικά της (ας κάνω κι εγω την ερμηνεία μου) :
α) Δύο πολυπλεξίες (ή μία) με HD σε DVB-T2/HEVC.
β) Μία πολυπλεξία DVB-T με την απερχόμενη τεχνολογια SD και ολα τα κανάλια μέσα.
Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η αγορά νέου τυπου τηλεόρασης ή δέκτη (για καλύτερη ευκρίνεια) αλλά δεν χανει καναλια κανένας.