Παιδια καλημερα!
Δεν ξερω αν γραφω στο σωστο νημα, αν κανω λαθος ας μεταφερθει καπου αλλου αυτη η αναρτηση.
Λοιπον, εχω δυο τηλεορασεις στο σπιτι, η μια στο σαλονι και η αλλη στο δωματιο μου. Η ληψη γινεται νε κεντρικη κεραια πολυκατοικιας απο Υμηττο. Στην τηλεοραση του δωματιου μου, καποιες φορες οι συχνοτητες 21 , 30 και 40 κανουν τρελα σπασιματα. Αυτο γνωριζω οτι οφειλεται στο οτι η εκπομπη τους γινεται σε συστημα QAM 64 που ειναι πολυ πιο ευαισθητο απο το QAM 16 που εκπεμπουν οι αλλες συχνοτητες. Και συγκεκριμενα το ξερω πως ειναι θεμα του δεκτη μιας και μολις κουνησω λιγο το καλωδιο της κεραιας πισω απο την τηλεοραση, αμεσως διορθωνονται ολα. Οποτε πολυ απλα εχω βαλει στην πρωτη δεκαδα τα SD καναλια της Digea και στην τελικη δεν με νοιαζει μιας και δεν βλεπω σχεδον καθολου τηλεοραση.
Στην αλλη τηλεοραση που εχω στο σαλονι, ποτε δεν ειχα κανενα θεμα. Τα καναλια εθνικης εμβελειας ερχονται στο 100% ενω τα περιφερειακα στο 90κατι.
Αυτες τις μερες ομως ηρθε η μητερα μου στο σπιτι η οποια βλεπει τηλεοραση. Και μου ειπε πως στο Alpha και στο Open στην τηλεοραση του σαλονιου, στιγμαια μαυριζει η εικονα για ενα δευτερολεπτο και μετα επανερχεται κανονικα. Αμεσως καταλαβα οτι το θεμα το εχει η συχνοτητα 40 uhf μιας και στην πρωτη δεκαδα στο σαλονι εχω βαλει τα HD και αυτα εβλεπε η μητερα μου.
Παρακολουθησα λιγο να δω τι παιζει και οντως στιγμαια η εικονα μαυριζε, χωρις ωστοσο να χανεται ο ηχος.
Εκτος των αλλων εχω ακουσει και απο αλλους ενοικους της πολυκατοικιας να εχουν ψιλοθεματακια στην τηλεοραση. Καποια γειτονισσα νομιζε οτι φταιει ο ασυρματος VHF που εχω (!) , ενω μια αλλη οτι κανει παρεμβολες το αρμονιο μου (!!!!).
Το μονο λοιπον που μπορω να σκεφτω ειναι οτι ισως το gain του κεντρικου ενισχυτη της πολυκατοικιας να ειναι πολυ ψηλα για την ψηφιακη εκπομπη και μαλλον θελει λιγο κατεβασμα ωστε να φυγουν αυτα τα μπουκωματα.
Ειναι σωστη η σκεψη μου; Χρειαζεται μηπως κατι αλλο; Σκεφτηκα λοιπον ν' ανεβω ταρατσα και να κατεβαζω σιγα σιγα το gain και η μητερα μου να μου λεει απο το σπιτι ποσο σημα ερχεται σε μια δυνατη συχνοτητα π.χ. την 40 uhf. Μολις φυγει απο το 100 % η ενδειξη και πεσει λιγο, τοτε θα ξανανεβασω ωστε να βρω το σημειο που ισα ισα θα χτυπαει 100 %. Οποτε τα εθνικης εμβελειας θα εχουν και παλι 100 % σημα με λιγοτερο gain ομως, ενω τα περιφερειακα ακομα κι αν πεσουν στο 80κατι, θα εχουν ετσι κι αλλιως καλη εικονα.
Το θεμα ειναι οτι εγω ειμαι ψηλα στο 6ο οροφο. Αν το κανω αυτο, οι ενοικοι στους χαμηλοτερους οροφους θα εξακολοθουν να εχουν καλη εικονα, ή υπαρχει περιπτωση να τους κανω ζημια και να με κραζουνε !!!;
Περιμενω τις απαντησεις σας. Σας ευχαριστω πολυ!!!