Πιστεύω ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις επιθυμίες των καναλαρχών. Αν π.χ. οι Μαρινάκης, Αλαφούζος, Κουρής, Γιαννακόπουλος, Παναγιωτάκης κλπ. θέλουν πραγματικά να βγάλουν κάποιο ελεύθερο πανελλαδικό θεματικό κανάλι μέσω Digea, μάλλον η σχετική αδειοδότηση θα προχωρήσει γρήγορα με το «νoμοσχέδιο Λιβάνιου». Το θέμα είναι στο τι εννοούν όλοι αυτοί λέγοντας «θεματικό» κανάλι κι αν συμφωνούν μεταξύ τους. Το «θεματικό» κανάλι μπορεί να είναι ειδησεογραφικό και να έχει πολιτική παρέμβαση ή να είναι μόνο ψυχαγωγικό, εκπαιδευτικό, εκκλησιαστικό κλπ;
Αν υποθέσουμε ότι κανονίζονται τα παραπάνω, οι καναλάρχες (και φυσικά η Digea) δεν θα έχουν κάποιο ιδιαίτερο λόγο για τη συνέχιση εκπομπής των SD καναλιών πέρα από την 1/1/2022. Από τεχνικής πλευράς, με χρήση DVB-T/MPEG-4 (για να μην ξοδευόμαστε), οι 3 πανελλαδικοί πολυπλέκτες της Digea μπορούν συνολικά να φιλοξενήσουν 3 x 4 = 12 κανάλια HD. Αν αφαιρέσουμε δηλαδή τα 6 αδειοδοτημένα γενικά κανάλια HD, απομένει χώρος για 6 θεματικά (περιλαμβανομένου και του m.). Μετά το τέλος της δεύτερης ψηφιακής μετάβασης (30/9/2021), οι HD πολυπλεξίες της Digea μπορούν σταδιακά να ανεβαίνουν στον Eutelsat 3B…
Σε περίπτωση που οι καναλάρχες δεν τα βρουν μεταξύ τους ή δεν δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θεματικά κανάλια, προβλέπω το πολύ 2 τέτοια κανάλια στο mux 2 HD (το m. και κάποιο άλλο). Μήπως, όμως, οι καναλάρχες δείξουν ενδιαφέρον για συνδρομητικά HD κανάλια στο mux 3 SD με χρήση αποκωδικοποιητών DVB-T2/HEVC; Ίσως μας το δείξει σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο Λιβάνιου…