Δεν διατίθεται ισότιμα το φάσμα στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Η ΕΕΤΤ δεν απαντά επί της ουσίας, μεταθέτοντας τις ευθύνες της.Ένα νέο, μεγάλο, ζήτημα για την κυβέρνηση φέρνει η στάση της ΕΕΤΤ. Οι περιφερειακοί σταθμοί της Αττικής χρεώνονται ισότιμα ολόκληρο το φάσμα των συχνοτήτων, αλλά τους διατίθεται μόνο μέρος αυτού. Από τη στιγμή που η Αρχή δεν μπορεί να βρει τρόπο ώστε όλοι να έχουν το ίδιο μερίδιο του φάσματος, οι περιφερειακοί σταθμοί δεν θα έπρεπε να χρεώνονται για αυτό. Το καθεστώς αυτό, που προκύπτει από την αδυναμία της Ρυθμιστικής Αρχής, προκαλεί ζημία στο Δημόσιο και στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις.
«Δεν έχω καμία καταγγελία από περιφερειακό κανάλι για τη μη μετάδοση του σήματός του σε υψηλή ευκρίνεια από τον πάροχο δικτύου της Digea», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Κυριάκο Βελόπουλο. Ο πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής απαντά, αντί του αρμόδιου υπουργού, ότι οι περιφερειακοί σταθμοί, ειδικά της Αττικής, πληρώνουν υψηλότερο ενοίκιο στην Digea για την υπηρεσία μεταφοράς του ψηφιακού σήματος και σε υψηλή ευκρίνεια, αλλά η εταιρεία μεταδίδει το σήμα τους μόνο σε τυπική ευκρίνεια. Ο λόγος είναι προφανής, δεν επαρκούν οι ψηφιακές συχνότητες, ενώ το κράτος μεταθέτει διαρκώς την υποχρεωτική, για την Digea, ημερομηνία μετάβασης ψηφιακής τηλεόρασης στο πρότυπο DVB-T2, το οποίο θα επιφέρει αύξηση της χωρητικότητας το 2026.
Τα παραπάνω περιγράφει και ο Κωνσταντίνος Μασσέλος, ο οποίος στη μακροσκελή παράθεση των γεγονότων χορήγησης του ψηφιακού φάσματος από το 2014 στην Digea σημειώνει πως δεν υπάρχει απαγορευτική διάταξη για την αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του ψηφιακού σήματος (η απόφαση ορίζει κατώτατα όρια 6Mbs για τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια και 1,5Mbs για τα περιφερειακά). Αλλά, όπως αναφέρει, αν συμβεί αυτό, θα αλλάξει και το μοντέλο τιμολόγησης, κάτι που σημαίνει ότι τα περιφερειακά κανάλια θα πρέπει να πληρώνουν πολύ υψηλότερο ενοίκιο!
Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, βάσει της ανάλυσης που κάνει για την ανώτατη τιμή (ΑΟΤ) παρεχόμενης ψηφιακής υπηρεσίας, καταλήγει ότι είναι «αβάσιμη η αναφορά περί δυσανάλογης επιβάρυνσης των καναλιών». Ο τύπος που καθορίζει το ενοίκιο ΑΟΤ για τα περιφερειακά κανάλια είναι διαφορετικός. Εκτός από τον ρυθμό μετάδοσης, τα Mbps δηλαδή, λαμβάνει υπόψη του και τον πληθυσμό κάθε περιφέρειας, σε αντίθεση με τα πανελλαδικά κανάλια, για τα οποία λαμβάνεται υπόψη μόνο ο ρυθμός μετάδοσης.
Υποστηρίζει επίσης πως στην ΕΕΤΤ δεν κατατέθηκε καμιά καταγγελία για το παραπάνω θέμα και ότι, εφόσον υπάρχει ζήτημα, τα κανάλια έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια!
Πηγή: Τυπολογίες
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε