Τηλεοπτικές άδειες σε όσους …εκπέμπουν ήδη στην Αττική θέλει να δώσει η Κυβέρνηση
Σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το σχέδιο αυτό προβλέπει πως θα επιτρέπει στους σταθμούς να εκπέμπουν σε τυπική και σε υψηλή ευκρίνεια και μετά την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Αν παραμείνει η σκέψη αυτή, θα συνεχιστεί η σπατάλη του φάσματος των συχνοτήτων, μέχρι και την εφαρμογή της τεχνολογίας DVB-Τ2 από το 2026, που θα επιτρέψει τη μετάδοση μεγαλύτερου αριθμού τηλεοπτικών σταθμών από μία ψηφιακή συχνότητα. Οι διατάξεις έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχο να επιτρέψουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους όσοι σταθμοί σήμερα εκπέμπουν χωρίς άδειες, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για όσους ενδεχομένως θέλουν να μπουν στην αγορά. Αν, για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας θέλει να διεκδικήσει περιφερειακή άδεια, στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται υπό επεξεργασία δεν υπάρχουν επαρκείς διατάξεις για το δικαίωμα αυτό που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.
Υπάρχει, με άλλα λόγια, ο κίνδυνος να παραβιαστεί η απόφαση του ΣτΕ του 2010, ύστερα από προσφυγή του πρώην Αθήνα TV, που επιβάλλει εδώ και 14 χρόνια την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, αναγνωρίζοντας σε όσους δεν κατέλαβαν συχνότητες το δικαίωμα να διεκδικήσουν άδειες από την Ελληνική Πολιτεία.
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή Συνδεθείτε
«Μποναμά» για τα περιφερειακά κανάλια ετοιμάζει η κυβέρνηση – Διαμορφώνεται πρόταση νόμου για την αδειοδότησή τουςΕφόσον θεσπιστεί η πρόταση, τη διαδικασία χορήγησης των αδειών θα αναλάβει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κατά τα προβλεπόμενα. Δεν προβλέπεται πλειοδοτική διαγωνιστική διαδικασία στην νέα πρόταση. Θα οριστεί όμως αμοιβή υπέρ του δημοσίου, την οποία θα κληθούν να καταβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι σταθμοί. Κατά κυβερνητικούς κύκλους θα υπάρχουν τέσσερεις κλίμακες ποσών για τα περιφερειακά κανάλια, ανάλογα με τον πληθυσμό που καλύπτουν:
1) Κανάλια που θα εκπέμπουν στην Περιφερειακή ζώνη της Αττικής -με εμβέλεια στην Αττική και στην Εύβοια- που θα κληθούν να καταβάλλουν το υψηλότερο τίμημα,
2) Κανάλια που θα εκπέμπουν στην Περιφερειακή ζώνη της Θεσσαλονίκης -με εμβέλεια στην Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα και Πιερία- τα οποία θα καταβάλλουν την αμέσως επόμενη κλίμακα αμοιβής,
3) Κανάλια που εκπέμπουν στην υπόλοιπη χώρα
4) Κανάλια που εκπέμπουν σε ακριτικές περιοχές, για τα οποία θα προβλεφθεί ακόμη χαμηλότερο τίμημα.
Κατά τους ίδιους κύκλους η έκδοση αδειών θα γίνει βάσει κριτηρίων – μίνιμουμ προδιαγραφών, τα οποία θα πρέπει να πληρούνται, ώστε οι σταθμοί να έχουν δικαίωμα αδειοδότησης. Για κάθε μια από τις τέσσερις κατηγορίες, θα προβλέπεται ως προϋπόθεση ελάχιστος αριθμός προσωπικού, συγκεκριμένο ύψος επένδυσης, εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ.
Στην πράξη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, όλα τα κανάλια τα οποία λειτουργούν σήμερα, θα πάρουν άδεια λειτουργίας.
Υπάρχει, δηλαδή, μέριμνα για τις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν χωρίς άδεια, αλλά δεν προβλέπεται, κατά πληροφορίες, κάτι προς το παρόν, για επιχειρηματικά σχήματα που ενδεχομένως θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στην υπό ρύθμιση αγορά (των περιφερειακών σταθμών).
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι -από ό,τι λέγεται- να ολοκληρωθεί η σύνταξη του νομοσχεδίου άμεσα ώστε να περάσει από το υπουργικό Συμβούλιο εντός του Νοεμβρίου και στη συνέχεια να βγει στη διαβούλευση. Στη βουλή αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση περί τα τέλη του έτους ή στην αρχή του επόμενου.
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε