Μεγάλο θέμα ανοίγουμε και δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο.
Θα πρέπει όμως να δώσουμε εδώ κάποιες διευκρινίσεις :
1. Η συνολική
δική μου τοποθέτηση αφορά την ανάπτυξη του δικτύου της ψηφιακής επίγειας και όχι την ΕΡΤ συνολικά ή τη γενικότερη δομή και τα δρώμενα στο Ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας μας.
Ασπάζομαι και εγώ πολλές από τις απόψεις που κατέθεσαν οι φίλοι στα προηγούμενα ποστ, αλλά αυτές δεν αναφέρονται στην ανάπτυξη του δικτύου της ψηφιακής επίγειας, αλλά στη γενικότερη κατάσταση.
Πιστεύω λοιπόν ότι δεν είναι εδώ ο χώρος να το συζητήσουμε (Ψηφιακή επίγεια λήψη - Πότε θα έρθει στην Κρήτη???), αλλά ίσως ένα νέο τοπικ (στην Αναλογική επίγεια λήψη
) ...
Όποιος θέλει το ανοίγει και γράφουμε εκεί για την ΕΡΤ γενικά.
2. Για αυτό το περιορισμένο λοιπόν θέμα όπως συζητείται εδώ (ανάπτυξη του δικτύου της ψηφιακής επίγειας), εγώ έχω την εικόνα ότι η ΕΡΤ πάει καλά, λαμβάνοντας υπ' όψη, όλους τους περιορισμούς που υφίστανται και τις ειδικές διαδικασίες που είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει. Ας μην ξεχνάμε τους υποχρεωτικούς δημόσιους διαγωνισμούς, την υποχρέωσης αυστηρής τήρησης των προδιαγραφών, κλπ.
3. Σε συνέχεια με το παραπάνω, θα πω στον
nrg_tv, ότι εγώ στήνω ένα αναμεταδότη επίγειας ψηφιακής σε μερικά λεπτά, αντί για ένα την ημέρα - αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.
Η ΕΡΤ θέλουμε δεν θέλουμε, είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει άλλους ρυθμούς.
Αρχικά οι πομποί που χρησιμοποιούν αυτοί, έχουν άλλη υποδομή και άλλα χαρακτηριστικά. Πρέπει να γίνει πρόνοια για να εκπέμψουν πολλοί πομποί από το ίδιο σύστημα ακτινοβολίας (μιλάω για πολύπλεξη στις εξόδους RF).
Πρέπει να έχουν συγκεκριμένο & σύνθετο διάγραμμα ακτινοβολίας που θα εξυπηρετεί της ανάγκες κάλυψης κάθε περιοχής, χωρίς να ενοχλεί κάποιες άλλες. Στον παρόντα χρόνο της συνύπαρξης με την αναλογική τηλεόραση, χρειάζεται σοβαρότατη μελέτη στην επιλογή των συχνοτήτων για να μην υπάρξουν αλληλεπιδράσεις με την αναλογική τηλεόραση ή/και με την ψηφιακή στην ίδια περιοχή ή στην ευρύτερη περιοχή.
Η ΕΡΤ χρησιμοποιεί κιλοβατικά μηχανήματα και στη επίγεια ψηφιακή. Έχει δοκιμάσει κανείς να δει την εμβέλεια του ψηφιακού σήματος με τέτοια ισχύ? Έχει δοκιμάσει να βάλει στο χάρτη την περιοχή κανονικής κάλυψης ΚΑΙ την περιοχή μέγιστης εμβέλειας, για να δει την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος?
Προσπάθησε κάποιος από εδώ, να βάλει στο χαρτί ένα πλάνο ανά περιοχή, όπου θα εξυπηρετούνται όλες οι νέες συχνότητες που έχουν εγκριθεί για την ψηφιακή τηλεόραση (18 για την Αττική, 13 για Πάτρα & Θεσσαλονίκη, από 8 έως 12 για όλες τις άλλες περιοχές), ενώ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ θα υφίστανται και οι αναλογικές εκπομπές?
Δεν θα επεκταθώ περισσότερο - θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά μάλλον έγραψα ήδη πολλά.
Είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί και δεν πρέπει να βάζει ένα κέντρο εκπομπής την ημέρα ...4. Ας δούμε και άλλο ένα ζήτημα - αυτό των διαγωνισμών ...
Θα φέρω ένα παράδειγμα :
Τον περασμένο Ιούλιο έμαθα για ένα διαγωνισμό που είχε δημοσιευτεί από την ΕΡΤ για την προμήθεια των επαγγελματικών ψηφιακών δορυφορικών δεκτών που θα τοποθετηθούν στα κέντρα εκπομπής. Πήρα τα τεύχη του διαγωνισμού, αλλά τελικά για δικούς μου λόγους δεν συμμετείχα.
Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε τον Αύγουστο και ανέφερε ότι τα μηχανήματα θα έπρεπε να παραδοθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
ΔΗΛΑΔΗ, έχουμε ένα διαγωνισμό ο οποίος φαντάζομαι ότι τον συζήτησαν τα αρμόδια όργανα της ΕΡΤ την άνοιξη, συντάχθηκε Μάιο ή Ιούνιο, δημοσιεύτηκε Ιούλιο, έγινε τον Αύγουστο και αν δεν υπάρχει καθυστέρηση από τον προμηθευτή, θα παραδοθούν (όχι θα τοποθετηθούν ...) τα μηχανήματα τέλος Δεκεμβρίου.
Πολλοί θα πουν ότι ο χρόνος είναι πολύ μεγάλος. Αυτοί που έχουν εμπειρία από διαγωνισμούς του Δημοσίου, θα πουν ότι είναι απίστευτα γρήγορη διαδικασία (για Δημόσιο).
Δεν αναφέρομαι στις διαδικασίες προμήθειας του εξοπλισμού των πομπών, από τα παραπάνω όμως είναι σαφές ότι
δεν θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε νέους πομπούς στα κέντρα εκπομπής πριν από τον ερχόμενο Μάρτιο ... Απαντώντας στο ερώτημα α είναι μεγάλος ο χρόνος για την ΕΡΤ, πιστεύω ότι είναι λογικός χρόνος αν πάρουμε υπ' όψη μας τα παραπάνω.
Το παραπάνω
απαντάει και σε όλα τα
ερωτήματα σχετικά με την κάλυψη διάφορων περιοχών.
5. Το ουσιαστικό πρόβλημα για την γρήγορη εξάπλωση του δικτύου της ψηφιακής επίγειας και με τα ελεύθερα ιδιωτικά & τοπικά κανάλια, είναι το πρόβλημα του Θεσμικού Πλαισίου.
Το έχω γράψει και πριν :
- Γιατί δεν κινούνται οι ιδιωτικοί σταθμοί?
- Τι γίνεται με το θεσμικό πλαίσιο για την DTT στην Ελλάδα?
- Ο σχετικός νόμος? Έστω ένα νομοσχέδιο ΟΕΟ Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό?
Πότε θα το καταλάβουν οι αρμόδιοι για να ξυπνήσουν
φιλικά