@NIKOSP. Για το Χλωμό, δυστυχώς τα μηχανήματα τα έχω δίπλα μου και κάθονται, γιατί ακόμη υπάρχει το πρόβλημα του Filmnet, που άλλαξε τεχνική ηγεσία και πάλι από την αρχή ξεκινούν οι συνεννοήσεις μας, για να αλλάξουν συχνότητα, αφού το ίδιο το Κράτος που νομοθετεί δεν φροντίζει να εφαρμοστούν οι νόμοι του. Κανονικά, ασχέτως αν έχει αρχίσει ή όχι η ψηφιακή εκπομπή από το Χλωμό, το Filmnet έπρεπε από το Φθινόπωρο του 2008 να έχει αλλάξει συχνότητα και να πάει στο κανάλι 25, η δε ΝΕΤ που εκπέμπει στο 25, να μετακινηθεί αλλού. Ενέργειες που δεν έχουν γίνει με την ανοχή του Κράτους.
Τώρα ως προς το θέμα της κωδικοποίησης που γίνεται στο βουνό, και η μεταφορά που δεν γίνεται με οπτικές ίνες, όπως ανέφερε ο sagabeat, που νομίζω ότι είναι ο Γιάννης, ο τεχνικός της Νέα TV, έχω να πω τα ακόλουθα: Η Digea μπορεί να κάνει την κωδικοποίησή της στην Αθήνα, όπου είναι μαζεμένα όλα τα σήματα των καναλιών που την απoτελούν και από την Αθήνα να μεταφέρει το ήδη κωδικοποιημένο σήμα της σε όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η μεταφορά είναι ομοιόμορφη και η δαπάνη παντού μοιράζεται δια του 7 (ή 8 εφ' όσον μπει στο πακέττο και ο 902).
Σε εμάς δεν μπορεί να γίνει αυτό, γιατί τα σήματα των εκάστοτε 4 σταθμών, που διαμορφώνουν το κάθε transpoder δεν φεύγουν από το ίδιο σημείο, αλλά από διαφορετικές κατευθύνσεις / πόλεις προς το εκάστοτε Κέντρο Εκπομπής. Οπότε αναγκαστικά το κοινό σημείο στο οποίο συναντώνται όλα τα σήματα είναι το εκάστοτε Κέντρο Εκπομπής της εκάστοτε περιοχής και γιαυτό η κωδικοποίηση γίνεται εκεί επί τόπου, στο βουνό δηλαδή.
Π.Χ. Στην Ρογδιά του Ηρακλείου, φθάνουν σήματα από Χανιά, Ηράκλειο Ιεράπετρα. Δεν φεύγουν όλα από μία πόλη, π.χ. τα Χανιά, για να κωδικοποιηθούν στην πόλη και να μεταφερθούν όλα μαζί ψηφιακά προς την Ρογδιά. Αν τυχόν υπάρξει ψηφιακή μεταφορά με link ή οπτική ίνα ή δορυφόρο, τότε αυτή θα γίνει αναγκαστικά από τον κάθε σταθμό ξεχωριστά και αυτό σημαίνει τεράστια δαπάνη, ενώ αν έφευγαν από το ίδιο σημείο/πόλη και οι τέσσερεις σταθμοί, η δαπάνη θα μοιραζόταν δια του 4. 'Οπως π.χ. επίσης στην Αρόη της Πάτρας τα τέσσερα σήματα των σταθμών που θέλουν να τα εκπέμψει η Digital Union έρχονται από Καλαμάτα, Ζάκυνθο, Πύργο και Ναύπακτο. Που μπορούν να συναντηθούν όλα αυτά για να μεταφερθούν ψηφιακά στην Αρόη? Μόνο στην Αρόη. Έτσι αναγκαστικά θα φθάσει εκεί ο κάθε σταθμός με το δικό του μέσον και με κάθε πρόσφορο τρόπο μεταφοράς, που ο πλέον προσιτός είναι το αναλογικό μικροκυματικό link.
Αυτή βέβαια η κωδικοποίηση στο βουνό έχει και τα πλεονεκτήματά της, δεδομένου ότι το κάθε γκρουπ σταθμών, μπορεί ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες, να επιλέξει τύπο κωδικοποίησης, π.χ. MPEG2 ή MPEG4 (H.264).