Η απόσταση Πτολεμαϊδας-Χορτιάτη είναι 121.250 m.
Η απώλεια διάδοσης σε ελεύθερο πεδίο είναι ~130 db για μια μεσαία UHF συχνότητα.
Αυτό σημαίνει ότι αν είχες ελεύθερο πεδίο, η λήψη σου θα ήταν εξαιρετικά εύκολη με μια απλή κεραία, χωρίς ενισχυτή.
Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν έχεις ελεύθερο πεδίο και μάλιστα έχεις μεγάλο εμπόδιο κοντά στην Πτολεμαϊδα.
Η παρακάτω μηκοτομή σου δίνει μια συνολική εικόνα του εμποδίου:
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
ΣυνδεθείτεΔηλαδή:
Με υψόμετρο στο κέντρο της Πτολεμαϊδας γύρω στα 605 μέτρα και υψόμετρο των κεραιών στο Χορτιάτη γύρω στα 1.050 μέτρα μαζί με τον ιστό, έχεις ένα εμπόδιο ύψους 1.480 μ στα 17,5 Km από την Πτολεμαϊδα και άλλο ένα λίγο ψηλότερο ύψους 1.506 μ στα 25,8 Km από την Πτολεμαϊδα (με κλικ στην εικόνα, ανοίγει σε μεγαλύτερη ανάλυση).
Δηλαδή το εμπόδιο εκτείνεται πέρα από την 1η ζώνη Fresnel του ελλειψοειδούς εκ περιστροφής που ορίζει τον λεγόμενο σημαντικό όγκο ραδιοεκπομπής.
Με απλά λόγια: θεωρητικά θα έπρεπε να σου πούμε να μην ασχοληθείς.
Παρ΄όλα αυτά και επειδή έχω αρκετές φορές δει να υπάρχει ικανοποιητική λήψη ψηφιακής τηλεοράσης εκεί που δεν θα περιμέναμε κάτι τέτοιο, αν έχεις την όρεξη και το μεράκι να κάνεις τη δοκιμή, προχώρησε και πες μας τα αποτελέσματα.
Μια σημείωση:
Όλες οι καλές κεραίες των γνωστών εταιρειών, θα σου δώσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα λήψης σε σχέση με την απολαβή.
Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να αποφύγεις, είναι κεραία με ενσωματωμένο ενισχυτή στο δίπολο.
Ο ενισχυτής αυτών των κεραιών διαθέτει AGC, πράγμα που γενικά δεν βολεύει στα ελληνικά δεδομένα και στη δική σου περίπτωση που ψάχνεις για οριακά σήματα, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σου δώσει τα αποτελέσματα που θα ήθελες.
Ο λόγος είναι απλός: το AGC που υπάρχει στον ενσωματωμένο μέσα στο δίπολο ενισχυτή, θα διεγερθεί από κάποια ισχυρή τοπική αναλογική εκπομπή και θα μειώσει αυτόματα την απολαβή του για να μην ενδοδιαμορφώσει από τα αναλογικά σήματα. Η άμεση συνέπεια θα είναι η σοβαρή επιδείνωση του θορύβου (C/N) σε όλο το φάσμα, η οποία θα επιβαρύνει ουσιαστικά και το MER της πιθανής ψηφιακής λήψης, με αποτέλεσμα να μην δεις εικόνα ακόμα και αν στην περιοχή σου υπάρχει αξιοποιήσημο σήμα.
Επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια καλή κεραία χωρίς ενισχυτή στο δίπολο και ένα καλό εξωτερικό ενισχυτή με τεχνολογία interstage, πολύ χαμηλό συντελεστή θορύβου (<2 db), μεγάλη απολαβή (35-40 db) και μεγάλη στάθμη εξόδου (>105 dbμV).
Αν θέλεις να σχηματίσεις μια πληρέστερη εικόνα για το πως θα πρέπει να διαλέξεις τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για τον ενισχυτή που θα χρησιμοποιήσεις, ρίξε μια ματιά στην ενότητα Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε της Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε της ιστοσελίδας μου και ειδικότερα το άρθρο μου με τίτλο:
που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Δορυφορικά Νέα.