Σιγά μην έκαναν μετρήσεις Ηλία - από χάρτες έβγαλαν τα διαγράμματα κάλυψης. Υπολόγισαν ισοϋψείς καμπύλες, συν την καμπυλότητα της γής και τα δημοσίευσαν ...
Πάντως για τις δοκιμές παρεμβολών αναλογικού - ψηφιακού και ψηφιακού - ψηφιακού που κάναμε σε ελεγχόμενο περιβάλον, δεν χρησιμοποιήσαμε MPEG4 στο σεμινάριο της Λάρισας, γιατί ... δεν είχαμε MPEG4.
Την προηγούμενη στη Θεσσαλονίκη όμως στο αντίστοιχο σεμινάριο, είχα ρίξει μια ματιά και στη συμπεριφορά του MPEG4, η οποία σε γενικές γραμμές ήταν ανάλογη με αυτή στο MPEG2.
Για να καταλάβουν και όσοι δεν γνωρίζουν το ιστορικό, το σήμα MPEG4 της δοκιμής προερχόταν από την εκπομπή της Digea, είχε περάσει όμως από regenarator (αναγεννητή) ψηφιακού σήματος, δηλαδή COFDM σε ASI και μετά ξανά σε COFDM. Για αυτό το λόγο το MER ήταν πάντα πολύ καλό (34 db).
Το αντίστοιχο σήμα σε MPEG2, προερχόταν από τοπική πολύπλεξη/διαμόρφωση και φυσικά είχε και πάλι πολύ ψηλό MER (34 db).
Το γενικό σημπέρασμα όσο αφορά τις παρεμβολές μεταξύ όλων των συνδιασμών, είναι ότι όλοι οι παράμετροι της διαμόρφωσης (guard interval, code rate, κλπ) παίζουν ρόλο κατά πόσο "σκληρό" γίνεται ένα σήμα στις παρεμβολές, όμως τον σημαντικότερο ρόλο τον παίζει το constellation.
Όσο μικρότερο το constellation τόσο καλύτερα, με το 64QAM να δείχνει πολύ αδύναμο.
Γενικά πάντως, το 16QAM που χρησιμοποιείται στις υφιστάμενες εκπομπές, είναι αρκετά ανθεκτικό σε παρεμβολές από άλλο ψηφιακό ίδιου constellation και πάρα πολύ ανθεκτικό σε παρεμβολές από αναλογικό κανάλι.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε παραπάνω ο Ηλίας: Το ψηφιακό άνοιγε κανονικά και χωρίς παγώματα, ακόμα και με το αναλογικό λίγο ισχυρότερο!!!