Ερώτηση: πως θα ακούσω κάτι σε σημείο που δεν φθάνει το σήμα του καθόλου καλά και οι δύο κοντινοί είναι τοπικοί και ο ένας εξ αυτών θερίζει;
Οι δέκτες FM εχουν ένα τεχνικό χαρακτηριστικό που ονομάζεται 'παράγοντας σύλληψης' (capture effect).. Eίναι η ικανότητα ενός δέκτη να «συλλαμβάνει» το ισχυρότερο από δύο σήματα στην ίδια συχνότητα ή κοντά στην ίδια συχνότητα, ενώ καταστέλλει το ασθενέστερο σήμα. Οσο μικροτερος είναι αυτός ο αριθμός σε dB, τοσο καλυτερη η ικανότητα!
Οι παραδοσιακοί αναλογικοί δέκτες FM βασίζονται σε περιορισμούς στο στάδιο ενδιάμεσης συχνότητας (IF) για να το πετύχουν. Τα SDR όμως, όπως και τα ωραία νέα πλακετάκια βασισμένα στο ΤΕF, χρησιμοποιούν τεχνικές DSP για την αποδιαμόρφωση, και το αποτέλεσμα είναι ακόμα ποιοτικότερο (καλύτερη επιλεκτικότητα, καλύτερη ευαισθησία και πολλά πολλά άλλα ωραία).
Συγχώνευση: Σήμερα στις 01:38
Από ότι είδα τον τεφ που ακούτε στον Κιθαιρώνα, αυτόν που δεν δουλεύει τώρα, δεν άκουγε ούτε τον Πόρο 107.50, ούτε το Κεφαλάρι, ούτε τη Λακωνία, παρά το τεράστιο ύψος και την οπτική επαφή. Εκεί τι συμβαίνει;κατεύθυνση κεραίας του προς βόρεια; Άρα παίζει ή δεν παίζει ρόλο η τοποθεσία και η κατεύθυνση;
Καθόσον γνωρίζω, και η κεραία λήψης του TEF Κιθαιρώνα, είναι omni (κυκλικής λήψης).. Ισως όμως λόγω της συγκεκριμένης θέσης της πάνω στο βουνό να δημιουργείται κάποια μικρή κατευθυντικότητα..