Προχθές Κυριακή μπήκα στο αυτοκίνητο ενός φίλου, και μου παραπονέθηκε ότι δεν μπορεί να ακούσει τον Κόκκινο 105,5 στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου επειδή κάνει συνέχεια διακοπές. Αντίστοιχο πρόβλημα έχουν αναφέρει και κάποιοι συνάδελφοί του. Το πρόβλημα μάλιστα αφορά μόνο το συγκεκριμένο σταθμό.
Πρώτη μου κίνηση ήταν να το συγκρίνω με το ραδιόφωνο του κινητού μου για να δω αν φταίει ο ίδιος ο πομπός, ωστόσο στο κινητό δεν παρατηρούνταν οι σχετικές διακοπές. Άρα ο επόμενος ύποπτος ήταν το AF. Όταν σταματήσαμε με το αυτοκίνητο μπήκαμε στις ρυθμίσεις RDS και κλείσαμε το AF. Πράγματι, το πρόβλημα σταμάτησε να υφίσταται.
Εξήγησα στον φίλο μου ότι πιθανότατα ένας άλλος σταθμός έχει δηλωμένο τον ίδιο κωδικό ταυτότητας στο PI του RDS, με αποτέλεσμα όταν χάνεται το σήμα του Κόκκινου να αναζητά την εναλλακτική συχνότητα, που είναι ο άσχετος σταθμός. Τότε θυμήθηκε ότι όταν ανέβαινε τις προάλλες με το αυτοκίνητο στο δρόμο του Φιλοπάππου χάθηκε οριστικά το Κόκκινο και ο δέκτης του συντονίστηκε σε έναν κρητικό ραδιοσταθμό.
Άρα ο... ύποπτος που δημιουργεί το πρόβλημα είναι πιθανώς η Κρητική Ραδιοφωνία, που εκπέμπει από διαφορετικό σημείο εκπομπής, που βλέπει ο Φιλοπάππου και όχι από την Υμηττό, που παίζει ο Κόκκινος. Θα μπορούσε να είναι και ο Κρήτη FM, αλλά αυτός παίζει από το ίδιο σημείο με τον Κόκκινο, άρα θεωρητικά χάνονται μαζί όταν κάποιο εμπόδιο κρύβει τον Υμηττό.
Δυστυχώς δεν λειτούργησε το στικάκι μου που μου δείχνει τα PI και η παραμονή μου στην Αθήνα ήταν μικρή. Αν κάποιος ωστόσο μπορεί να ρίξει μια ματιά θα ήταν πολύ ενδιαφέρον.