Παιδιά, καλησπέρα κι από μένα!!!
Οι λήψεις που θα αναφέρω έχουν γίνει με τον σταθερό δεκτη Pioneer Χ-CM32BT στην περιοχή του Νέου Κόσμου μ' ένα απλό μικρό καλώδιο κεραιας TV για κεραια (το καλώδιο έχει συνδεθεί μόνο στο δεκτη με τον Κονέκτορα του όπως κάνουμε και στις τηλεοράσεις και δεν καταλήγει σε κάποια κεραια λήψης).
Ο συγκεκριμένος δέκτης έχει γενικά καλή ευαισθησία δεν είναι όμως υπερευαισθητος όπως κάποιοι φορητοί. Γι' αυτο και κάνω τις λήψεις μου με αυτόν στο δωμάτιο μου, και όχι με κάποιο φορητό ή αυτοκινήτου, διότι θέλω να είμαι αντικειμενικος μιας και οι περισσότεροι δεκτες είναι περίπου έτσι. Ξεκινάω λοιπον:
Όσον αφορα τον Bluespace 107,2 το έχω παρατηρήσει και το επιβεβαιώνω κι εγώ, πρέπει να έχει όντως χαμηλή ισχυ εδώ και κάποιο καιρό. Το καταλαβαίνω γιατί πλέον τον λαμβανω καλα μεν αλλά ακούγεται ταυτόχρονα και ένα κάποιο ξύσιμο από τους διπλανους. Ενώ παλαιότερα δεν χαμπάριαζε καν, κι ας παίζανε όλοι σε απόσταση 0,2 mhz.
Ο Ηχοραμα 108, πρέπει επίσης να έχει πάρα πολύ χαμηλή ισχυ (αν και η συχνοτητα του ειναι πεντακάθαρη γενικά και δεν τρώει ξύσιμο από τον Star FM), κάποιες φορες έρχεται μέσα στο φύσημα (άλλες φορές λίγο η σχεδόν καθόλου, άλλες όμως αρκετο). Ο Star 107,8 μου έχει λίγο φυσηματακι, o 107,4 ερχεται πεντακαθαρα και δυνατα όπως και ο Κόσμος 107.
Όσον αφορά τον Κρητικό στους 91,4, στους 91,4 ακριβώς τρώει λίγο ξύσιμο από την Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 , αν όμως πάω στους 91,45 καθαρίζει εντελώς (τον έχω περάσει στη μνήμη στους 91,45). Εν τω μεταξύ πολύ συχνά έχει αδιαμόρφωτο τις τελευταίες μέρες αυτός.
Το ίδιο έχω κάνει και για τον Free FM (τον ακούω σχεδόν καθημερινα), τον έχω περάσει στη μνήμη στους 98,05, καθώς στους 98,1 κάποιες φορές τον ξύνει ο Αθήνα 98,3 (οχι πάντα ομως). Το ίδιο συμβαίνει και στους 103,1, τρώει λίγο ξύσιμο από τους 103,3 οπότε αν πάω 103,05 καθαρίζει. Το ίδιο και με τον 93,4 (ξύσιμο από Ελληνικό 93,2 ακριβώς στη συχνότητα του, καθαρίζει στους 93,45).
Οι δύο κοντινοί που δεν "ξυνονται" καθόλου μεταξύ τους και ακούγονται πεντακάθαρα στις συχνοτητες τους ακριβώς είναι οι 90,4 και 90,6.
Ο 88,3 πριν λίγες μέρες, είχε βάλει για λίγο καιρό μάλλον Stereo με αποτέλεσμα, να μου φέρνει ένα ανεπαίσθητο φύσημα (οχι ενοχλητικό, εγώ όμως το καταλαβαινα). Τώρα ξαναγύρισε στο μονοφωνικο έφυγε το φυσημα και έχει έρθει έρθει πάλι στα ίσα του.
Ο Κρήτη FM 87,5 αν και ακούγεται με καλό σήμα και κλειδώνει στην αναζήτηση, τρώει αρκετό ξύσιμο από τον διπλανό του Εν Λευκώ το οποίο του κάνει αρκετη ζημιά. Αν ο δέκτης μπορούσε να πάει στους 87,45 θα καθαρίζε κι αυτός, αλλά είχε την ατυχία να βρίσκεται στην αρχή της μπάντας.
Τώρα οσον αφορά τους ερασιτεχνικόυς, εδώ λαμβάνονται οι εξης (συνήθως βραδυνές ώρες οι περισσοτεροι).
100,1 FM : Energy (πεντακαθαρα παντα) , Music Galaxy (καθαρά γενικά (οχι πάντα ομως), ίσως με λίγο φύσημα στο Stereo κάποιες φορες , Ράδιο Epsilon (κάποιες φορές καθαρά, κάποιες οχι). Τις περισσότερες φορές τους ακούω καλά ακριβώς στη συχνότητα 100,1. Αν πάω 100,05 αρκετες φορές τους ξύνει λίγο η ΕΡΑ Γεράνειων (!!!). Γενικα ο Epsilon βγαινει καλύτερα αν πάω στους 100,05 ενω οι άλλοι δύο στους 100,1 ακριβως. Επισης στους 100,1 από όσο ξέρω βγαίνει και κάποιος από τα παιδιά με τις συνομιλίες, δεν ξέρω κατά πόσο φτάνει εδω βέβαια γιατί συνήθως τον τυπώνουν οι άλλοι. Γενικα πάντως στο αυτοκινητο Εν κινήσει, εχω ακούσει αρκετές φορες στη συχνοτητα αυτή 2 σταθμούς μαζί να πέφτει ο ένας πάνω στον άλλο.
96 FM : Έρχεται καλά, ο Techno Deep Melodic με λίγο φύσημα βέβαια καποιες φορες (από το stereo ισως;) αλλά κάποια βραδιά παιζει κι ένας άλλος εκεί με ξένα (όταν παίζουν κι οι δυο μαζί, συνήθως επικρατεί βαβούρα στη συχνότητα στο σταθερό δεκτη). Κάποιες φορές πρωινά που δεν παίζουν οι άλλοι, έχω ακούσει πολύ ανεπαίσθητα κάποιον με λαϊκά, ίσα που βγαίνει όμως. Εχω την εντύπωση (χωρίς να είμαι σίγουρος) ότι την περασμένη Παρασκευή βγήκε στους 96 ο Κώστας ο Crazy, όπου και κάλυψε πλήρως τον σταθμό με τα Techno (με τον φορητό τον άκουγα μόνο σε ένα σημείο, στα υπόλοιπα έβγαινε ο Crazy μονο).
107,6 FM : Αυτή τη στιγμή ακούω τον Δία, με ένα κάποιο φύσημα (το οποίο κάποιες φορές είναι λίγο κάποιες πολυ) και με κάποιο ξύσιμο απο τον 107,4 ( το οποίο επίσης άλλοτε είναι λίγο και αλλοτε αρκετο) Μέτριο σημα γενικοτερα ο συγκεκριμένος. Αυτός τελευταία παίζει μάλλον λίγες ώρες πρωί μεσημέρι και κλείνει μετά. Κατά τ' αλλα κάποιες φορές έχω ακούσει τον Βινύλιο FM πεντακαθαρα, ενώ κάποια βραδιά βγαίνει κάποιος με ξένα (που το σημα του κυμαίνεται από χαμηλό έως μέτριο έως ψιλοκαλο αναλογα με τις μερες, αλλά ποτε τέλειο). Παρασκευή βράδυ άκουγα τα παιδιά με τις συνομιλίες με γενικα καλό σήμα, αλλά με λίγο ξύσιμο από τον Μύθο κάποιες στιγμες.
101,1 FM : Ακούω τα βραδιά κάποιον αν πάω 101,05 αλλά με αρκετό ξύσιμο από τον Δίεση 101,3 (οχι από την ΕΡΑ) και κάποιες φορές με καποιο φυσημα. Ψιλομέτριο σημα γενικά, που ενώ αν δεν υπήρχε το ξύσιμο ίσως να ακουγοταν κάπως, το ξύσιμο του Δίεση το κάνει να μην είναι ακροασιμο, οποτε μάλλον δεν βολεύει η συχνοτητα γενικά. Κοινώς αν π.χ. ο συγκεκριμένος πήγαινε (λέμε τωρα) καπου αλλού όπως 95,8, θα μπορούσε φανταζομαι λογικά να ακουστεί καλά ενώ τώρα οχι. Στους 101,1 ακριβώς πάλι βγαίνουν μόνο οι πλευρικες του Δίεση και τίποτε άλλο δεν επιβιώνει εκεί.
93,8 FM : Καποια βραδιά ανοίγει τελευταία κάποιος με disco (πολύ καλή μουσική, βάζω και τον ακούω ευχάριστα τα βραδια) , κάποιες φορές τον ακούω μια χαρά στους 93,8 ακριβώς, κάποιες φορές του ρίχνει λίγο ξύσιμο ο Επικοινωνία οπότε πάω 93,75 και καθαρίζει εκεί.
Υπάρχουν κι ερασιτεχνικοι σταθμοί που βγαίνουν ενίοτε στους 95,4 (η 95,45) με ξένα, 102 (disco) , 106 (El greco). Ο 95,45 ακούγεται όμως ανεπαίσθητα εως καθόλου μέσα στο ξύσιμο από τον DJ, οι άλλοι δύο πάλι καθόλου μιας και υπάρχει στρίμωγμα εκεί (0,2 mhz δεξιά και αριστερά από σταθμούς Υμηττου).
Στους 91,8 έβγαινε πάλια Παρασκευές βραδιά ο Κώστας ο Crazy πεντακαθαρα, την Περασμένη Παρασκευή είχε βγει εκεί κάποιος από τα παιδιά με τις συνομιλίες, ωστόσο ακουγοταν πολύ ανεπαίσθητα στους 91,75 μέσα στο όλο φύσημα και γενικά δεν ήταν ακροασιμο σημα. Πριν μερικούς μήνες που ειχε τεχνικό θέμα ο.Galaxy 92 και είχε βγει off, εβγαινε κάπως στους 91,8 ο σταθμός με τα λαϊκά που παίζει από απόγευμα και μετά, με ανοιχτό το Galaxy ομως δεν βγαίνει καν.
Στους 95,8 την περασμένη Παρασκευη κάτι ακουγοταν μέτρια προς ψιλοκαλα με λίγο φύσημα , όμως είχε χαμηλή διαμόρφωση άρα δεν μπορούσα να καταλάβω πολλά. Ο συγκεκριμένος στους 95,8 ακριβώς είχε λίγο ξύσιμο από τους ερασιτεχνικους δίπλα του, αν πήγαινα 95,75 καθαριζε.
Από Δαρδιτσα τώρα : Ο Paradise 101,6 στη συχνότητα ακριβώς τρώει κάποιο ξύσιμο από την ΕΡΑ Σπορ. Αν πάω 101,55 καθαρίζει, αν και κάποιες φορές έχει πολύ λίγο φύσημα (στον συγκεκριμένο ωστόσο δεν μου αρέσει ο ήχος του, βέβαια πρέπει να πάω στη Γλυφάδα για να δω τι γίνεται αντικειμενικά που εκεί σκάει δυνατά, εδώ ίσως η όλη απόσταση ν' αλλοιωνει και την ποιότητα του ήχου του, δεν ξερω).
Στους 102,75 ίσα που ακούγεται ο Παλμος 102,7 αλλά μέσα στο φύσημα και στο ξύσιμο από την διπλανή ΕΡΑ. Κάποιες φορές έχει ακουστεί λίγο καλύτερα αλλά όχι πάντα.
Ο Αργοσαρωνικος 106,4 δεν φτάνει καν (λογικο βεβαια).
Στους 95,8 μέσα στο φύσημα ακούγεται λίγο ο Info Radio από Σοφικο. Ο Αναμνηση 103,5 εδώ δεν βγαίνει στο σταθερό, όμως έχουν υπάρξει 1-2 φορές που τον έχω ακούσει μέ τους διπλανους ανοιχτους (θαύμα!!).
Γενικη συμβουλή προς ερασιτέχνες (ή και σταθμούς που παίζουν από βουνά πλην Υμηττου). : Το stereo στις μακρινές περιοχές φέρνει φύσημα (άλλοτε λίγο, άλλοτε πολυ) οπότε ίσως είναι καλύτερο να βγαίνετε μονοφωνικα έτσι ώστε ν' ακούγεστε καλά και μακριά.
Γενικη συμβουλή προς ακροατές: ΣΕ περίπτωση που ακούτε ερασιτεχνικους (η γενικά μικρούς σταθμους) ίσως βοηθήσει να πηγαίνετε 0,05 mhz πιο δεξιά ή αριστερά αναλόγως για να καθαρίσουν από τα ξυσιματα μεγάλων σταθμών. Όπως τα παραδείγματα που αναφέρω παραπάνω.
Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά!!