ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΓΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
1. Από πού μπορώ να αγοράσω τον αποκωδικοποιητή;
Από οποιοδήποτε μεγάλο κατάστημα ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών ειδών. Σε λίγο καιρό είναι βέβαιο ότι οι εφημερίδες και τα περιοδικά θα κατακλυστούν από διαφημίσεις και... ανταγωνιστικές προσφορές.
2. Από πού μπορώ να προμηθευτώ δωρεάν αποκωδικοποιητή; (ΑΜΕΑ)
Ο οργανισμός που έχει αναλάβει τη διάθεση δωρεάν αποκωδικοποιητών είναι το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι το 210-3211.761, 210-3250.524-9. Δωρεάν αποκωδικοποιητές προβλέπεται να παραλάβουν ’τομα Με Ειδικές Ανάγκες. Όλοι, όμως, μπορούν να αποκτήσουν τον αποκωδικοποιητή που επιθυμούν από την ελεύθερη αγορά.
3. Πόσο κοστίζουν οι αποκωδικοποιητές;
Το κόστος, σήμερα, κυμαίνεται από περίπου 60 έως 200 ευρώ, ανάλογα με τις δυνατότητες που παρέχουν. Πάντως, για την ώρα κάποιες εξεζητημένες δυνατότητες ίσως δεν είναι απαραίτητες και γι αυτό δεν χρειάζεται να προμηθευτούμε ό,τι ακριβότερο μας προσφέρεται.
4. Τι διαφορά έχει ένας φτηνός από έναν ακριβό αποκωδικοποιητή;
Και οι δύο αυτές συσκευές δημιουργούν πρόσβαση στα ψηφιακά κανάλια με τη διαφορά ότι τα ακριβά μοντέλα θα μπορούν να εισάγουν τον χρήστη στις διαδραστικές υπηρεσίες που δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα αρχίσουν να προσφέρονται στους Έλληνες τηλεθεατές.
5. Είναι συμβατός ο αποκωδικοποιητής με όλες τις τηλεοράσεις;
Φυσικά, ο αποκωδικοποιητής μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε τηλεόραση. Ασφαλώς εννοούμε τις έγχρωμες τηλεοράσεις και εκείνες που έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με εξωτερική κεραία.
6. Χρειάζεται ειδικός τεχνικός για την σύνδεση του αποκωδικοποιητή;
Η σύνδεση είναι τόσο απλή που μπορούμε να την κάνουμε μόνοι μας, ακολουθώντας τις οδηγίες του τεχνικού φυλλαδίουπου συνοδεύει τη συσκευή που θα επιλέξουμε. Πρόκειται για απλούστερη διαδικασία από αυτήν της σύνδεσης μιας συσκευής video και κάτι ανάλογο με τη σύνδεση συσκευής DVD.
7. Παρέχεται εγγύηση με τους αποκωδικοποιητές;
Και βέβαια παρέχεται εγγύηση που διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια, όπως συμβαίνει με κάθε ηλεκτρονική συσκευή που πωλείται στα καταστήματα κάθε χώρας - μέλους της Ε.Ε.
8. Τι θα πρέπει να κάνω με το video ή το dvd; Δημιουργούν πρόβλημα στην ψηφιακή τηλεόραση;
Οι συσκευές που ήδη έχετε εγκαταστήσει, δεν επηρεάζουν τα ψηφιακά προγράμματα και δεν χρειάζεται να κάνετε καμία αλλαγή.
9. Πότε θα εκπέμψει η ψηφιακή τηλεόραση σε όλη την Ελλάδα;
Η επέκταση του σήματος της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης γίνεται σταδιακά. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2006 το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα ψηφιακά προγράμματα της ΕΡΤ. Εκείνο που προκαλεί τη δυσκολία άμεσης διάδοσης του σήματος είναι η εξαιρετικά πλούσια μορφολογία του ελληνικού εδάφους που επιβάλλει τοποθέτηση επίγειων αναμεταδοτών σε πάρα πολλάσημεία προκειμένου να είναι δυνατή παντού η μεταφορά του ψηφιακού σήματος, χωρίς ποιοτικές απώλειες.
10. Έχει σχέση η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση με τη NOVA ή το FILMNET;
Όχι. Η πλατφόρμα της Νova αφορά δορυφορικά κανάλια, όπως το Filmnet. Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση δεν χρειάζεται ούτε περίπλοκο εξοπλισμό ούτε πιάτο δορυφορικής λήψης. Το σήμα το λαμβάνει από επίγεια συχνότητα και με τη βοήθεια αποκωδικοποιητή το μετατρέπει σε αναλογικό προκειμένου να βλέπουν τα ψηφιακά κανάλια όλοι οι τηλεοπτικοί δέκτες.
11. Υπάρχουν τηλεοράσεις που δεν χρειάζονται αποκωδικοποιητή;
Ναι. Αρκετά από τα νέα μοντέλα τηλεοράσεων και ειδικά οι δέκτες plasma υψηλής ευκρίνειας διαθέτουν ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή. Για τους κατόχους τέτοιων συσκευών δεν χρειάζεται συμπληρωματικός εξοπλισμός. Ακόμη, υπάρχουν κάποια μοντέλα τηλεοράσεων που δέχονται αποκωδικοποιητή σε πλακέτα.
12. Η ψηφιακή τηλεόραση θα εκπέμπει στο εξωτερικό;
Δεν είναι δυνατό να εκπέμπει στο εξωτερικό, αφού το σήμα θα φτάνει επίγεια μέσω των πομπών που θα τοποθετηθούν σε όλη την Ελλάδα.
13. Θα πληρώνουμε για την ψηφιακή; Θα αυξηθούν τα τέλη στη ΔΕΗ και στον ΟΤΕ εξαιτίας της ψηφιακής τηλεόρασης;
Όχι βέβαια. Η ψηφιακή τηλεόραση παρέχεται δωρεάν από την ΕΡΤ, ως νέα συμπληρωματική υπηρεσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης προς όλους τους πολίτες.
14. Μπορώ να έχω πρόσβαση στα ψηφιακά κανάλια μέσω του υπολογιστή;
Ναι. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μέσω ειδικής κάρτας που μπορείτε να προμηθευτείτε από εξειδικευμένα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών. Ωστόσο, θα πρέπει ο υπολογιστής σας να βρίσκεται εντός εμβέλειας εκπομπής του ψηφιακού σήματος.
15. Θα γίνουν τα ψηφιακά κανάλια συνδρομητικά στο μέλλον;
Όχι. Δεν προβλέπεται χρέωση καμιάς συνδρομής. Τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ είναι ελεύθερα και θα συνεχίσουν να είναι ελεύθερης λήψης και στο μέλλον.
16. Τι κερδίζει η ΕΡΤ από την εκπομπή των νέων ψηφιακών προγραμμάτων;
Στο πλαίσιο του κοινωφελούς χαρακτήρα της, η ΕΡΤ προσφέρει τη δυνατότητα στον Έλληνα πολίτη να παρακολουθεί ψηφιακή τηλεόραση αρκετάχρόνια νωρίτερα από την υποχρεωτική προσαρμογή των δημόσιων τηλεοράσεων της Ε.Ε. στην ψηφιακή εκπομπή. Το κέρδος είναι πως αυτή η πρώιμη περίοδος παρέχει τη δυνατότητα σταδιακής ανάπτυξης πολλών παραγωγών και μελέτης πολλών νέων υπηρεσιών που υπόσχεται η ψηφιακή τεχνολογία.
17. Ποια η διαφορά ψηφιακής και αναλογικής τηλεόρασης;
Η ψηφιακή τηλεόραση σε σχέση με την αναλογική προσφέρει καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου καθώς και δυνατότητα παροχής διαδραστικών υπηρεσιών.
18. Τι είναι οι διαδραστικές υπηρεσίες;
Με τον όρο διαδραστικότητα εννοούμε τη δυνατότητα να επηρεάζουμε το πρόγραμμα εκπομπής. Πρακτικά, όταν αναπτυχθούν και ενεργοποιηθούν τέτοιες υπηρεσίες στην Ελλάδα, θα μπορούμε, μέσω τηλεφωνικής γραμμής, να δίνουμε εντολές διαχείρισης του τηλεοπτικού προγράμματος ή λήψης παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως λ.χ. το ηλεκτρονικό εμπόριο. Διαδραστικές υπηρεσίες, προς το παρόν, παρέχονται μόνο μέσω του διαδικτύου (Internet) και δεν μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε πόσο γρήγορα θα κάνουν την εμφάνισή τους και στους τηλεοπτικούς δέκτες μας.
19. Σε ποια συχνότητα (ΜΗΖ) εκπέμπεται το σήμα της ψηφιακής σε μεγακύκλους;
Το σήμα εκπέμπεται από τη συχνότητα των 690 ΜΗΖ.
20. Θα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής σε βίντεο από την ψηφιακή τηλεόραση;
Βεβαίως, αν και υπάρχουν κάποιοι τεχνικοί περιορισμοί. Θα πρέπει, κατ αρχάς, ο αποκωδικοποιητής να είναι σωστά συντονισμένος και να έχει δύο εξόδους τύπου scart: μια έξοδο TV SCART και μία έξοδο VCR SCART. Έτσι θα μπορείτε να γράψετε κάποιο πρόγραμμα ενώ παρακολουθείτε κάποιο άλλο.
21. Χρειάζεται να εγκατασταθεί πιάτο προκειμένου να έχω πρόσβαση στα νέα ψηφιακά κανάλια;
Όχι. Μόνον η σύνδεση με αποκωδικοποιητή είναι απαραίτητη. Δεν χρειάζεται καμία άλλη εγκατάσταση.
22. Πόσα είναι τα νέα κανάλια της ψηφιακής τηλεόρασης και τι ακριβώς προτείνουν;
Η ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ ξεκινά με τρία νέα κανάλια: Το Πρίσμα+, που θα είναι πολυσυλλεκτικό κανάλι με προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρίες. Το Σινέ+, που θα περιλαμβάνει ταινίες, ντοκιμαντέρ και σίριαλ, και το Σπορ+, που θα μεταδίδει αθλητικές εκπομπές, μουσικάπρογράμματα, ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές.
23. Θα προστεθούν κι άλλα κανάλια στην ψηφιακή τηλεόραση;
Αρχικά θα μεταδίδονται μόνο τα κανάλια Πρίσμα+, Σινέ+, Σπορ+ και το κυπριακό ΡΙΚ Sat.
24. Μέχρι το 2008 θα φτάνει το σήμα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης σ όλη την Ελλάδα;
Αμέσως μετά τον πομπό του Υμηττού θα εγκατασταθούν κι άλλοι στην Πάρνηθα, στην Αίγινα, στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία. Στη συνέχεια υπάρχει προγραμματισμός για όλη την Ελλάδα, οπότε είναι πιθανό μέχρι τότε να έχει πρόσβαση ολόκληρη η επικράτεια στα νέα ψηφιακά κανάλια.
25. Όταν η πρόσβαση στα κανάλια της ΕΡΤ γίνεται μόνο μέσω δορυφόρου, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης μέσω του αποκωδικοποιητή στα νέα ψηφιακά κανάλια;
Όχι. Αφού, προς το παρόν, πρόκειται για επίγεια μετάδοση της ψηφιακής τηλεόρασης.
26. Πότε ξεκινάει η εκπομπή των νέων ψηφιακών καναλιών;
Η εκπομπή των προγραμμάτων θα γίνει σταδιακά. Τον Μάρτιο ξεκινά το Πρίσμα+, τον Απρίλιο το Σινέ+ και τον Μάιο το Σπορ+.27. Το Mundial θα μεταδοθεί από την ψηφιακή τηλεόραση;
Δεν υπάρχει ακόμα το ακριβές πρόγραμμα, αλλά το συγκεκριμένο γεγονός θα μεταδοθεί σίγουρα από την αναλογική τηλεόραση της ΕΡΤ, χωρίς να αποκλείεται η επιλογή μετάδοσης κάποιων αγώνων και από την ψηφιακή συχνότητα του Σπορ+.
28. Πόσα ντεσιμπέλ θα είναι ο ήχος των προγραμμάτων που θα προβάλλονται από την ψηφιακή τηλεόραση;
Τα ντεσιμπέλ του ήχου (db) εξαρτώνται από την τηλεοπτική συσκευή που διαθέτει ο καθένας. Πάντως, όσοι διαθέτουν συστήματα home cinema θα έχουν την ευχέρεια να απολαύσουν τον κρυστάλλινο ήχο της ψηφιακής συχνότητας και την αίσθηση ότι βρίσκονται σε κινηματογραφική αίθουσα.
29. Η ψηφιακή τηλεόραση θα εκπέμπει σε φόρμα 16:9 ή 4:3;
Θα εκπέμπει και με τους δύο τρόπους, ανάλογα με το πρόγραμμα.
30. Για να έχουμε πρόσβαση στα νέα ψηφιακά προγράμματα, χρειάζεται πρόσθετη κεραία;
Όχι, δεν χρειάζεται καμία άλλη εγκατάσταση. Ωστόσο, όσο καλύτερη κεραία διαθέτουμε τόσο ισχυρότερο θα είναι και το σήμα λήψης όλων των καναλιών.31. Πού θα δημοσιεύεται το πρόγραμμα της ψηφιακής τηλεόρασης;
Το βέβαιο είναι ότι θα δημοσιεύεται από το περιοδικό ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, χωρίς να αποκλείουμε τη δημοσίευση από όλες τις τηλεοπτικές στήλες των άλλων ΜΜΕ.
32. Σε ποιο κανάλι εκπέμπεται το σήμα της ψηφιακής τηλεόρασης;
Στην Αττική στο κανάλι 48 UHF και από τους πομπούς Υμηττού, Πάρνηθας και Αίγινας. Στη Θεσσαλονίκη στο κανάλι 56 UHF (Χορτιάτης) και στη Θεσσαλία στο κανάλι 53 UHF (Πήλιο).
33. Θα είναι ευάλωτη η ψηφιακή τηλεόραση στις κακές καιρικές συνθήκες;
Οι πομποί που εκπέμπουν το σήμα της ψηφιακής τηλεόρασης επηρεάζονται από τα καιρικά φαινόμενα μόνο σε περίπτωση ακραίων καταστάσεων. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με τα αναλογικά σήματα όλων των τηλεοπτικών σταθμών.
34. Ποιο θα είναι το όφελος για την ελληνική οικονομία, από την ψηφιακή τηλεόραση; Θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας;
Ασφαλώς, αφού δημιουργείται μια νέα αγορά με σταδιακή επέκταση σε εμπορικές δραστηριότητες, ειδικά με την ανάπτυξη των διαδραστικών προγραμμάτων.Γενικότερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεοπτική παραγωγή αυξάνεται με ρυθμό 45% ετησίως, τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτούν επενδύσεις που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες.
35. Θα σταματήσει η εκπομπή της αναλογικής τηλεόρασης;
Σύμφωνα με οδηγία της Ένωσης, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων μέχρι το τέλος του 2012.