Θέλω να θέσω ένα προβληματισμό…
Δεν απορείτε που από όλη την Digea μόνο ο ΣΚΑΙ αντέδρασε, και που αποσκοπεί που αντέδρασε έτσι και όχι συνολικά σαν Digea?
Βασικά μην ξεχνάμε ότι ο ΣΚΑΙ είναι το μόνο κανάλι που παράγει πρωτογενώς HD σήμα. Έχει τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και πραγματικά η υπόθεση ΣΚΑΙ HD ήταν και είναι ένα θέμα απλού « γυρίσματος διακόπτη».
Το πρόβλημα με τον ΣΚΑΙ είναι ότι μπήκε στην Digea και εφόσον στην Digea υπάρχουν και άλλα κανάλια σίγουρα «είπαν» στον ΣΚΑΙ εμείς δεν θέλουμε τώρα HD γιατί δεν είμαστε έτοιμοι. Για τον ΣΚΑΙ φυσικά και θα ήταν προτέρημα αυτό ακόμα και πριν από 1.5 χρόνο, άλλα δεν τον άφησαν.
Αν δείτε όμως τώρα είναι αυτός που αντιδρά, και εδώ έρχεται ο προβληματισμός μου. Μήπως τελικά η κίνηση αυτή του ΣΚΑΙ είναι απλά για να ρίξει στάχτη στα ματιά των άλλων τις DIGEA, δηλαδή να αντιδράσει εντονότατα τώρα και στο τέλος να πει «οκ τώρα που η ΕΡΤ πήγε σε HD, θέλω να με αφήσετε και έμενα να πάω σε HD. Εγώ από την πλευρά μου έκανα ότι ‘μπορούσα’ για να τους εμποδίσω αλλά δεν θα μείνω πίσω για εσάς επειδή δεν θέλετε να σας ανταγωνιστώ».
Έτσι στην ουσία ο ΣΚΑΙ πιστεύω ότι θα απαιτήσει να πάει και αυτός στο ΣΚΑΙ HD και πολύ σύντομα μάλιστα.
Επίσης, νομίζω ότι έχουν και ένα δίκιο από την μεριά τους, γιατί η Digea επέλεξε Mpeg-4 λόγω του ότι έβλεπε το HD μπροστά της γιατί μην ξεχνάμε Mpeg-2 και HD σημαίνει ότι θέλει μισή ή ολόκληρη συχνότητα ανά κανάλι. Πράγμα που παραβαίνει τον νόμο και τη μεταβατική περίοδο. Η ΕΡΤ δεν το είδε ποτέ αυτό και πήγε σε Mpeg-2 δημιουργώντας όλα τα προβλήματα που ξέρουμε ήδη.
Ακόμα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ΕΡΤ αυτήν την στιγμή εκπέμπει όπου «γουστάρει» και όχι συμφώνα με τον νόμο και τον χάρτη που εχει συνταχτεί με κάποιο σκεπτικό. Δηλαδή το να μην γίνει και πάλι μπάχαλο η κατάσταση όπως με την αναλογική μετάδοση. Μπορεί εμάς να μας αρέσει αυτό τώρα γιατί έρχεται πιο γρήγορα το σήμα σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά πρέπει να κοιτάμε μπροστά.
Ένα άλλο θέμα είναι την στιγμή δεν έχει οριοθετηθεί επίσημα καμιά προδιαγραφή για HD σήμα Mpeg-4. Έτσι οι παράμετροι του μπαίνουν όπως γουστάρει ο καθένας και τον βολεύει. Αυτό έχει ως συνέπεια μερικές τηλεοράσεις που δουλεύουν τώρα με HD, στο μέλλον να μην μπορούν να καταλάβουν τις παραμέτρους. Έτσι θα υπάρξει το φαινόμενο της αγοράς να πουλιούνται μοντέλα δήθεν ως HD και αργότερα να μην μπορούν να δουλεύουν γιατί θα θέλουν upgrade στο firmware. Είναι περίεργα τα πράγματα αυτά όπως έγινε ακριβώς και με το Mpeg-2. Μην ξεχνάμε ότι οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες εφόσον υπάρχουν προδιαγραφές επίσημες, να τις καλύπτουν για τα μοντέλα που πουλιούνται στην Ελληνική αγορά, τώρα όμως όχι έτσι πουλάνε ότι θέλουν και το υποστηρίζουν όποτε θέλουν.
Και τέλος, η ΕΡΤ πάλι πράγματι αυθαίρετα έβαλε ψηφιακό ραδιόφωνο, ενώ δεν υπάρχει επίσης καμιά προδιαγραφή για αυτό. Μπορεί αργότερα όταν αλλάξουν οι προδιαγραφές κάποια player που πιθανόν να πουληθούν τώρα να μην δουλεύουν σωστά στο μέλλον. Φυσικά ακόμα δεν είδαμε τέτοια φαινόμενα αλλά δεν αποκλείονται κιόλας.
Βλέπετε ότι όλα δεν είναι «άσπρο» ή «μαύρο», παίζονται πολλά παιχνίδια και πάνω από όλα πριν βγάλουμε τα συμπεράσματα «με βάση τα γούστα μας», και τι θέλουμε να ισχύσει επειδή «μας βολεύει» πρέπει να γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους πρώτα.
Ευχαριστώ και ελπίζω να μην σας κούρασα.