Καλησπέρα σας.
Τί μου θυμίσατε, τώρα...
Ακόμη έχω τέτοια κεραία στο πατρικό μου (για την συχνότητα 4 VHF).
Όντως, έπιανα αναλογικά και σταθερά το πρώτο κρατικό των Σκοπίων με καλώδιο... τύπου πλακέ (στο εσωτερικό του είχε δύο πολύκλωνους αγωγούς-ψιλά συρματάκια).
Θυμάμαι ότι η εικόνα του τις ηλιόλουστες ημέρες, ήταν θολή και όποτε έβρεχε ήταν σχεδόν τέλεια και κάτι επίσης παράδοξο που είχα παρατηρήσει, ήταν πως για κάποια χρόνια, η εικόνα του βελτιονώταν θεαματικά κάθε... Μεγάλη Παρασκευή, ακόμη και με αίθριο καιρό!!!
Αν δεν έχω κάνει μακρινές αναλογικές λήψεις!!!
Πρώτα, γι' αρκετές ημέρες του έτους (που... σηματοδοτούσε την έναρξη της σεζόν, κυρίως από τον Απρίλιο εως τον Οκτώβριο),
πρώτα "μου 'ρχόταν" από δυσμάς, το πρώτο κρατικό της Ισπανίας (tve1) ενώ εξ ανατολών και ανάλογα φυσικά με τον άνεμο που επικρατούσε, ένα κανάλι από την Συρία, καθώς και ένα κανάλι επίσης από εκεί νομίζω το Sahar 1.
Βέβαια, η εικόνα των καναλιών, δεν ήταν ιδιαίτερα σταθερή, όμως κρατούσαν αρκετές ώρες την ημέρα και συνήθως τις θερμές ώρες.
Άλλα κανάλια που θυμάμαι, ήταν τα κρατικά (πρώτα της κάθε χώρας) από την Ιταλία, την Ελβετία (νομίζω το ιταλόφωνο), το Das Erste, κανάλι από την Ρωσία και από την Ουκρανία, νομίζω, καθώς και το DR TV1 (Δανία).
Αυτή την στιγμή, το καλώδιο έχει κοπεί από την κεραία.
Έχω δοκιμάσει με ομοαξονικό καλώδιο για καλύτερο αποτέλεσμα, όμως δεν είχα αποτέλεσμα, καθότι απ' ό, τι έμαθα από άλλη τεχνολογική κοινότητα, σ' αυτή την μπάντα, το καλώδιο πρέπει να έχει ωμική αντίσταση (αν δεν κάνω λάθος) 50Ω, αντί για 75Ω που έχουν τα καλώδια που χρησιμοποιούνται στις υπόλοιπες περιοχές των συχνοτήτων.