Η αλήθεια είναι ότι η ιστοσελίδα ασχολείται κυρίως με τους πομπούς σε Βουλγαρία και Βαρντάρσκα αλλά φαίνεται πως τα δεδομένα είναι ακριβή μόνο για αυτές τις δύο χώρες!
Δεν περίμενα να έχει αναφορές και για την Ελλάδα,και το σίγουρο είναι ότι εάν έπαιρναν πληροφορίες από τη σωστή πηγή και όχι από αυτές που μας αντιγράφουν τα δεδομένα θα ήταν και ακριβή!
Τώρα όσον αφορά την Τουρκία, θα πω τα εξής:
Η χώρα αυτή τεχνολογικά βρίσκεται παρασάγγας και έτη φωτός πιο μπροστά από τη δική μας αλλά και πολλές άλλες! Και αυτό γιατί έχει - εν αντιθέσει με το καρεκλοκρατόν και αδηφάγο ΕΣΡ - μία ρυθμιστική αρχή που μπορεί να πρόκειται για ένα άκρως φασιστικό εκτελεστικό κυβερνητικό όργανο (μη ξεχνάμε πως η Τουρκία ήταν ανέκαθεν και παραμένει ένα φασιστικό κράτος), αλλά ταυτόχρονα την ίδια αυστηρότητα δείχνει και σε άλλους τομείς, εννοώντας βέβαια τη ρύθμιση των ραδιοτηλεοπτικών.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν η Τουρκία έχει
-Κανάλια τηλεοπτικά παντουρκικής εμβέλειας
-Ραδιοφωνικούς σταθμούς παντουρκικής εμβέλειας
-Τ/Σ & Ρ/Τ τοπικής εμβάλειας
-Δορυφορικές εκπομπές
-Ψηφιακή επίγεια τηλεόραση
-Καλωδιακά δίκτυα
Για τις παραπάνω κατηγορίες υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα σε κρατικούς και ιδιωτικούς! Για τους δεύτερους ισχύουν αυστηρότερα μέτρα και περιορισμοί, για τους πρώτους τα μέτρα είναι πιο χαλαρά
Συγκεκριμένα:
1. Όλοι οι Ρ/Σ παντουρκικής εμβέλειας είναι υποχρεωμένοι να εκπέμπουν όπου αυτό είναι δυνατόν στην ίδια συχνότητα από κάθε κέντρο εκπομπής τους! Π.χ ο Alem FM εκπέμπει παντού στους 89,3 και ο Metro FM στους 97,2.
2. Όλοι οι κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δύνανται να εκπέμπουν σε κεντρικές συχνότητες (91.0, 93.0, 103.0 κλπ), όπου είναι δυνατόν! Εδώ δεν ισχύει ο περιορισμός τους σε συγκεκριμένη συχνότητα, αν και αυτό προτιμάται στην πράξη ειδικά στις μεγάλες πόλεις, αλλιώς ρυθμίζεται μέσω RDS.
3. Για όλους τους παραπάνω (εννοείται πως ο περιορισμός αυτός είναι αυτονόητος για τους ιδιωτικούς) είναι υποχρεωτική η εκπομπή από μία και μόνο συχνότητα ανά κέντρο εκπομπής.
4. Για τους Τ/Σ παντουρκικής εμβέλειας, αν και πάλι προτιμάται η χρήση συγκεκριμένου διαύλου, εντούτοις λόγω της παρουσίας τοπικών σταθμών μπορούν να εκπέμπουν σε πολλές συχνότητες ανά επικράτεια αλλά πάλι σε μία και μόνο ανά κέντρο εκπομπής!
5. Επιτρέπεται για λόγους οικονομίας φάσματος η χρήση και των VHF σε ιδιωτικούς σταθμούς όπου υπάρχει ανάγκη!
6. Αυτή τη στιγμή προχωρά με γοργούς ρυθμούς η ψηφιακή κάλυψη της χώρας
7. Όλοι οι Τ/Σ και Ρ/Σ μπορούν να εκπέμπουν δορυφορικά ανεξάρτητα από την επίγειά τους ιδιότητα. εφόσον λάβουν ειδική άδεια (εδώ εννοείται πως η εκπομπή αφορά τους Turksat κατά κύριο λόγο).
Σκεφτείτε λοιπόν πως αν στην Ελλάδα ίσχυαν τα μισά από τα παραπάνω, πολλά από τα προβλήματα θα είχαν λυθεί. Μπορεί λοιπόν το ραδιοτηλεοπτικό τους συμβούλιο να φιμώνει εκπομπές και κανάλια για πλάκα, αλλά δεν μπορώ να μη σκέφτομαι ότι και η πολλή δημοκρατία αρκετές φορές οδηγεί σε κακή χρήση της ελευθερίας!