Ωραίο το θέμα που ξεκινήσατε παιδιά, εγώ θα σας αναφέρω πριν περίπου 3 χρόνια είμουνα διευθυντής προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κατερίνης και μας έιχε ερθει ένα γράμμα στο οποίο περιεχότανε και μια κασσέτα απο μία πόλη της Σουηδίας, κάπου λίγο πιο κάτω απο την Στοχόλμη στο Vaxjo, η κασσέτα ήτανε απο ένα φανατικό Dxer, ο οποίος κατόρθωσε για περίπου 15 λεπτά να κάνει λήψη το ραδιόφωνο μας, και απλά ζητούσε την επιβαιβέωση απο εμάς. Το ίδιο ακριβώς συνέβηκε μετά απο ένα χρόνο με ένα ακόμη Dxer αυτή την φορά απο την Φιλανδία.
Είναι γνωστές περιπτώσεις οι τύποι στη Σκανδιναβία. Διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό και βοηθάει το γεγονός ότι οι μπάντες είναι άδειες εκεί, και οι τοπικοί σταθμοί εκπέμπουν με πολύ χαμηλή ισχύ. Θυμάμαι ότι είχα μιλήσει με ιδιοκτήτη ελληνικού site για τα media, ο οποίος είχε λάβει μια τέτοια κασέτα από κάποιον Σκανδιναβό, με σήματα ραδιοσταθμών. Ο Σκανδιναβός φυσικά ζητούσε από τον Έλληνα να αναγνωρίσει τους ραδιοσταθμούς, για να μπορέσει στη συνέχεια να απευθυνθεί στους ίδιους και να πάρει επιβεβαίωση. Είχα ακούσει την κασέτα και είχα κρατήσει ηλεκτρονικό αντίγραφο, το οποίο είναι χαμένο κάπου στους δίσκους μου (αν υπάρχει ακόμη). Θυμάμαι σταθμούς από Κατερίνη (το ράδιο Όλυμπος 101.5 χαρακτηριστικά), αρκετούς από Δυτική Ελλάδα κλπ.
Για να επανέλθω στα δικά μου κατορθώματα των FM, θα αναφέρω απλώς δυο πολύ γνωστές περιπτώσεις, φαντάζομαι
(α) Το Makedonsko Radio (Σκόπια) καλύπτει με τεράστια άνεση το κέντρο της Θεσσαλονίκης όταν είναι σβηστός ο Χορτιάτης. Συχνότητες: 92.3 και 102.3 . Στο Νομό Πέλλας και Κοζάνης πιάνει με τεράστια άνεση έτσι κι αλλιώς. Η απόσταση είναι περί τα 100km, αλλά ο πομπός αυτός είναι από τους καλύτερους των Βαλκανίων, έχει εγκατασταθεί επί κομμουνιστικού καθεστώτος και πρέπει να είναι ο ίδιος πομπός από τον οποίο πιάναμε "Σερβία" στα 4UHF, μέχρι και το 1990, οπότε και άρχισε το μπατιρντί από το Χορτιάτη.
(β) Τα τουρκικά TRT 1 και 2, σαρώνουν ολόκληρο το Αιγαίο, προφανώς. Ωστόσο έχουν παρατηρηθεί λήψεις με απόσταση 200km στην Χαλκιδική (Πολύχρονο και Ποσείδι) στη Σαντορίνη και στα περισσότερα πλοία που πλέουν στα ανοιχτά.
Τέλος, στην τηλεόραση, πέρα από το παράδειγμα της "Σερβίας", έχω ακούσει την περίπτωση, από εξακριβωμένη πηγή, όπου πριν ακόμη αρχίσουν οι τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα (ίσως και στα Βαλκάνια) ήταν εφικτή η λήψη Ισπανικού τηλεοπτικού καναλιού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όποιος ξέρει λεπτομέρειες (χρονολογία κλπ) ας αναφέρει