Αν και το περισσοτερο αρθρο το παρακατω λεει για τις προτιμησεις των αγοραστων περισσοτερο,ομως εχει ενα σημειο που δειχνει τι χαλαστρα εκανε η αναβολη σε καταστηματα ηλεκτρονικων ειδων.Κανω σε bold το επιμαχο σημειο.
ΠΩΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΟΙ «ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΙ» ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ
Αποκωδικοποιητή στο σαλόνι, TV στην... κρεβατοκάμαρα*«Μας αναστατώνει η αναβολή του Switch Off» δηλώνει, μεταξύ άλλων, στην «Ε» ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης ΚαζάναςΜε αποκωδικοποιητή για το σαλόνι και τηλεόραση για την... κρεβατοκάμαρα φαίνεται πως θα μεταβούν στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης οι Λαρισαίοι που έως τώρα παρακολουθούσαν τους τηλεοπτικούς τους δέκτες με το αναλογικό σήμα. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η αγοραστική κίνηση που μετά και τη νέα αναβολή του «Switch Off» (21 Νοεμβρίου) θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη έρευνα αγοράς από το κοινό για λόγους τόσο τεχνολογικούς όσο και οικονομικούς.
«Στο σαλόνι συνήθως η τηλεόραση είναι μεγάλη και προτιμούν να αποφύγουν τα έξοδα αγοράζοντας απλά έναν αποκωδικοποιητή για να μετατρέψουν το σήμα τους. Ωστόσο για την κρεβατοκάμαρα συνήθως οι ίντσες είναι λιγότερες και ως εκ τούτου συμφέρει να αγοράσει κάποιος μια μικρή τηλεόραση και να του μείνει, παρά να πάρει κάποιον αποκωδικοποιητή».
Κάπως έτσι μεταφράζει την κίνηση του τελευταίου διαστήματος ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Καζάνας που βλέπει πως το 50% των πελατών που επισκέπτονται το κατάστημά του για το ψηφιακό σήμα, να φεύγει με τηλεόραση ενώ το υπόλοιπο μισό με αποκωδικοποιητή.
Όσον αφορά τις τιμές τώρα «ένας αποκωδικοποιητής στοιχίζει 17 με 35 ευρώ, όσον αφορά στο κατάστημά μας, ενώ την ίδια ώρα μια μικρή τηλεόραση 14’’ για παράδειγμα στοιχίζει 99 ευρώ. Αυτό και μόνο κάνει τον επίδοξο αγοραστή να προτιμήσει μια καινούρια τηλεόραση για την κρεβατοκάμαρά του ή για το παιδικό».
Σχολιάζοντας την κίνηση το τελευταίο διάστημα και την απόφαση για την αναβολή παύσης του αναλογικού σήματος είπε: «Είναι χαρακτηριστικό πως το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που μπαίνουν στο κατάστημα για να ψωνίσουν το κάνουν για το ψηφιακό σήμα αυτό το διάστημα. Όμως η αναβολή που ανακοινώθηκε μας φέρνει μεγάλη αναστάτωση καθώς είχαμε προγραμματίσει έξτρα προσωπικό γι αυτές τις ημέρες και μας βγάζει εκτός προγραμματισμού».Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση επί της ουσίας είναι μια εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας που παρέχει μεγαλύτερο αριθμό καναλιών και καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου μέσω μιας συμβατικής κεραίας αντί μιας δορυφορικής σύνδεσης.
Για παράδειγμα, στο ίδιο κανάλι UHF μπορούν να εκπέμπουν μέχρι και 4 κανάλια με συμβατική ποιότητα εικόνας, ή ένα κανάλι με εικόνα υψηλής ευκρίνειας. Η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία είναι η ATSC στη Βόρεια Αμερική, η ISDB-T στην Ιαπωνία, και η DVB-T στην Ευρώπη και την Αυστραλία (στον υπόλοιπο κόσμο δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις). Το ISDB-T είναι παρόμοιο με το DVB-T και μπορεί να γίνει χρήση των ίδιων δεκτών και αποδιαμορφωτών.
Στην Ελλάδα η επίγεια ψηφιακή μετάδοση ξεκίνησε από το ΤΕΙ Κρήτης από το εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών συστημάτων PASIPHAE το Σεπτέμβριο του 2001 με δοκιμαστική εκπομπή σε όλο το Ηράκλειο Κρήτης και ακολούθησε η ΕΡΤ στις 6 Ιανουαρίου 2006 με δοκιμαστική εκπομπή. Μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2006 έγινε η σταδιακή έναρξη εκπομπής των τριών βασικών καναλιών που αποτέλεσαν την πιλοτική πλατφόρμα εκπομπής της ΕΡΤ, την ΕΡΤ Ψηφιακή.
Μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού 2009 η ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα περιοριζόταν στη πλατφόρμα της ΕΡΤ που αποτελούταν από: Το σινέ+, το σπορ+, και το πρίσμα+Στις 24 Ιουνίου 2009 παρουσιάστηκε η εταιρία Digea A.E., νομικό πρόσωπο που συστήθηκε από κοινού από τα κανάλια Alpha, Alter, Antenna, Makedonia TV, Mega, Σκάι και Star και η οποία «έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τόσο των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας καθώς και όποιων άλλων σταθμών προτιμήσουν τις υπηρεσίες της».
Σύμφωνα πλέον με την προχθεσινή απόφαση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύου το αναλογικό σήμα έχει ακόμα 3 εβδομάδες «ζωής» στη Λάρισα.
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε