Πλέον κανεις δεν βάζει RDS διότι το RDS ηταν τρόπος μετάδοσης κειμένου σε "σοβαρές περιπτώσεις".
Ποτέ δεν υλοποιήθηκε σωστά στην Ευρώπη (ενώ το RBDS στην αμερική ενεργοποιουσε τους δέκτες στα αυτοκίνητα σε περίπτωση μετάδοσης κυκλοφοριακών μηνυμάτων, σε περιπτωση τυφώνων - τροπικών καταιγίδων, και τέτοια.)
Πλέον στην Αμερική (και την ιαπωνία) για την μετάδοση πληροφοριών εκτάκτων αναγκών αποστέλλονται στα κινητά που βρίσκονται εντός της εκτειθέμενης ζώνης μηνύματα με προειδοποιητικό περιεχόμενο*.
Ειναι και σημαντικό να καταλάβουμε οτι πλέον οι δυτικοι ακουνε ραδιόφωνο μόνο στο αυτοκίνητο, οπου μπορεί να διατίθενται απο το RDS πληροφορίες κίνησης ακόμα,
αλλά στον δρόμο π.χ. το πιό πιθανό σενάριο ειναι το smartphone σε mp3 player mode και σε 2η φάση ραδιοφωνο στο smartphone.
Ποιός όμως θα κάθεται να κοιτάει την οθόνη του smartphone; Μόνο για να μάθει τι τραγουδι παίζει και να το "κατεβάσει" απο το youtube. Εκεί το rds μάλλον κακό κάνει στο ραδιόφωνο.
Ισως στο μυαλό σας να εχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον τέλειο σταθμό, με κρυστάλλινο ήχο, εγκαιρες ειδήσεις, τα πιό φρέσκα τραγουδια, εξυπνα μικρόφωνα, και ως κερασάκι ενα πλήρως ενημερωμένο και λειτουργικό RDS με τα τραγουδια που παιζουνε, με κίνηση στους δρόμους και TA, με εναλλαγές του Genre ανάλογα με το τί παίζει και τέτοια. Ομως, ακόμα και τα Genre οπως ειναι στο standard ειναι ασύμβατα με τα σημερινά, οι ραδιοφωνιάδες ξέρουν πως άπαξ και προσφέρουν μιά υπηρεσία μετά ειναι εξαιρετικά δύσκολο να την κόψουν (κακομαθαίνει ο ακροατής) και αν το κάνουν τον χάνουνε στα σίγουρα (δεν σας πηραν τηλέφωνο να βγάλετε τα "χρόνια πολλα" το πάσχα και να ξαναφορτώσετε το script με το now on air, να τρέχετε 30 χιλιόμετρα να δειτε την γλύκα!)
Το youtube εχει κάνει και αυτό το κακό, ο ακροατής απαιτεί να μαθει Τ Ω Ρ Α ποιό κομμάτι παίζει στον αέρα και μαυρο φίδι που σε έφαγε αν δεν του το πείς. Αν όμως του το πείς, τον έχασες, θα το ακουει κατα βουληση. Αν του το έλεγες και πιά δεν του το λές, τον έχασες. Θα ψάξει να βρει άλλον να του το λέει. Τζίφος συνολικά.
"καλλιά να τους το κόψεις" λένε οι ραδιοφωνιάδες, θα πονέσει λίγο στην αρχή αλλά μετά θα συνηθίσουν. Και δεν θα απαιτουν ενημερώσεις και τέτοια, δεν θα "γκρινιάζει η ερτ (ποιά ερτ;)", και δεν θα σκορπίζει το πλάτος δεξιά και αριστερά (καλά μα κανεις δεν τους είπε οτι το modulation index του RDS ειναι μόλις 6%;)
Γενικά η χρηση του RDS οπως και γενικά του ραδιοφώνου εκλείπει και πάει. Ζουμε στην ψηφιακή εποχή και αυτό το ξέρουν ήδη οσοι πουλάνε διαφήμιση για ραδιοφωνικους σταθμους. Και οι ιντερνετικοι σταθμοι μεσω του "now on air" παραθύρου javascript στέλνουν αυτή την πληροφορία ουτως ή άλλως.
Το μόνο σενάριο που επιβιώνει για το ραδιοφωνο στον φορητό χρήστη ειναι να εχει βαρεθει τα τραγουδια και να μην εχει 3G να κατεβάσει νέα...
*(το 2011 που έγινε ο σεισμός στο Tohoku/ Fukushima στην Ιαπωνία, τα κινητά λάμβαναν μηνύματα σχετικά με την άφιξη του και την υπολογιζόμενη ισχύ, στο Τοκυο, 40 δευτερόλεπτα πρίν αυτός φτάσει εκεί! Ετσι έβγαλαν οι ιαπωνες του τόκιο τα κινητά με τις κάμερες και... κατέγραψαν τα κτίρια να κουνάνε!!!)