Χμ, πού άκουσα ότι ο Σφαίρα θα παίξει από άλλη συχνότητα στη Θεσσαλόνικη (η μνήμη μου κάνει πουλάκια σήμερα).
Δεν ξέρω αν επιτρέπεται να προσθέσω κάποια πράγματα στην ιστορία των κέντρων εκπομπής Άγιος Αθανάσιος-Χορτιάτης, αλλά ήμουν εκτός διαδικτύου τον Ιούλιο:
(α) Σαν παιδί πρόλαβα την εκπομπή των ΕΡΑ1,2 και 3 από Άγιο Αθανάσιο. Το σήμα τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια ήταν πάρα πολύ ασθενές, στην περιοχή μου στην Άνω Τούμπα με ένα συμβατικό ραδιόφωνο δεν έβγαζες σχεδόν τίποτα από τα τρία αυτά προγράμματα. Νομίζω αργότερα, πριν τους Ολυμπιακούς έπεσε όντως χρήμα και το Μάιο του 2002 ξεκίνησε να λειτουργεί ενιαίος πομπός με όλα τα προγράμματα σε combiner, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της ΕΡΑ Σπορ.
(β) Εκτιμώ ότι ο λόγος που εξέπεμπαν χωριστά τα μισά ραδιοφωνικά προγράμματα ήταν ότι όντως ΕΙΡΤ και ΥΕΝΕΔ ήταν δύο τελείως ξεχωριστοί φορείς με απολύτως καμία συνεργασία στο θέμα των αναμεταδοτών. Εξελίχθηκαν μετέπειτα σε ΕΡΤ1 (ΕΡΑ1,2,3 ΡΣ Μακεδονίας 1044) και ΕΡΤ2 (ΕΡΑ4, 102FM 1179) και η απολύτως καμία συνεργασία εξελίχθηκε σε ένα... διοικητικό τείχος. Στα μέσα της δεκαετίας του 90 παρότι όλη η ραδιοφωνία στην Αθήνα είχε ήδη κάπως συμμαζευτεί, τα δημόσια ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης απέκτισαν ένα άλλο ιδιότυπο διοικητικό τείχος με τα της Αθήνας, αφού ο Βενιζέλος έδωσε οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια στην ΕΡΤ3.
(γ) ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την ιστορία του Χορτιάτη, που ήταν κατεξοχήν κέντρο εκπομπής της ΥΕΝΕΔ, πιθανότατα λόγω και του ότι ήταν στρατιωτική περιοχή, με το ραντάρ της αεροπορίας στην επόμενη κορυφή μέχρι και σήμερα. Τον ασκό του Αιόλου για τη χρήση του Χορτιάτη άνοιξε ο Κούβελας που ξεκίνησε το FM100, το TV100 και τα δορυφορικά. Τότε ανέβηκε στο Χορτιάτη στις εγκαταστάσεις της ΥΕΝΕΔ/ΕΡΤ2 και το ραδιόφωνο 102 της ΕΡΤ2 που μέχρι τότε έπαιζε μόνο στους 1179 στα μεσαία, ως ανάγκη κρατικής απάντησης στον FM100 του αντιπολιτευόμενου Κούβελα.