Εκκληση για επιτάχυνση των διαδικασιών για την ψηφιακή, αλλά και δριμύ κατηγορώ στο ΕΣΡ για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης και ειδικότερα στην τηλεόραση, απηύθυνε χθες η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (με τη νέα της σύνθεση), η οποία δέχθηκε τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής.
Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ι. Λασκαρίδης, ζήτησε διεύρυνση αρμοδιοτήτων, αύξηση των κονδυλίων και προσωπικού και υποστήριξη για να συνεχίσει το έργο του.
Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, το ΕΣΡ βρέθηκε σχεδόν «κατηγορούμενο» ενώ αρκετές ήταν οι φορές που κλήθηκε να απολογηθεί όχι μόνο για πράγματα που όντως έχει την αποκλειστική ευθύνη, αλλά και για καταστάσεις για τις οποίες ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η ίδια η πολιτεία. Αυτό βέβαια εκτιμάται ότι συνέβη λόγω άγνοιας αρκετών εκ των συμμετεχόντων για τα θέματα και τους νόμους που ρυθμίζουν το χώρο. Πάντως διευκρινίστηκε ότι το ΕΣΡ είναι αρμόδιο και για το ίντερνετ, εξέλιξη η οποία εκτιμάται ότι θα συζητηθεί αρκετά στο προσεχές διάστημα. Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών ετέθη επί τάπητος σχεδόν το σύνολο των θεμάτων του ραδιοτηλεοπτικού χώρου, από την αδειοδότηση και τα πρόστιμα, μέχρι την κρατική διαφήμιση, το περιεχόμενο των δελτίων ειδήσεων και των προγραμμάτων, αλλά και την πολυφωνία, την κρατική διαφήμιση, έως και τη… μέτρηση τηλεθέασης.
Αδειοδοτήσεις
Στις αδειοδοτήσεις, αρμοδιότητα της ραδιοτηλεοπτικής αρχής, ζητήθηκε από τα μέλη της Επιτροπής να καταθέσουν προτάσεις τόσο για το πώς όσο και για το πότε πρέπει να γίνει εν όψει της μετάβασης στις ψηφιακές εκπομπές. Εύλογα τέθηκαν για μια ακόμη φορά τα ερωτήματα: «ποιοι έχουν άδεια λειτουργίας» και «πόσα κανάλια αντέχει η αγορά». Ο πρόεδρος του ΕΣΡ απάντησε ότι μόνο οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας έχουν άδεια, ενώ στα περί βιωσιμότητας, δεν εδόθη απάντηση. Διευκρινίστηκε πάντως, για μια ακόμη φορά, ότι γίνεται έλεγχος στα μετοχολόγια των σταθμών μέχρι φυσικού προσώπου. Σε ό,τι αφορά την πολυφωνία δόθηκαν εξηγήσεις για τον τρόπο μετρήσεων, ενώ ζητήθηκε από το ΕΣΡ, κονδύλι για να καταστεί δυνατή η διεύρυνση της λειτουργίας του Πανόπτη (του συστήματος που καταγράφει το πρόγραμμα των καναλιών) και στην περιφέρεια. Το ΕΣΡ ζήτησε διεύρυνση αρμοδιοτήτων, αύξηση των κονδυλίων που του αναλογούν, αύξηση προσωπικού και υποστήριξη για να συνεχίσει το έργο του.
Λειτουργία της αγοράς
Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι αρκετά από τα μέλη της Επιτροπής, φάνηκε να μη γνωρίζουν τα ισχύοντα στη ραδιοτηλεοπτική αγορά, ενώ δεν έλειψαν ακόμα και ακραίες τοποθετήσεις σχετικά με τις μετρήσεις τηλεθέασης. Συγκεκριμένα ακούστηκε η πρόταση «η τηλεθέαση (ένας εμπορικός δείκτης, που αφορά μόνο τους διαφημιστές και όχι τους πολίτες) να μετράται όχι από ιδιωτική εταιρεία, αλλά από φορέα που τοποθετεί το κράτος»...
Επίσης από τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις τους, φάνηκε ότι υπάρχουν βουλευτές, οι οποίοι σημειωτέων έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο της ανεξάρτητης αρχής, που δεν γνωρίζουν ότι τα πρόστιμα στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς εισπράττονται, μόνον εφόσον τελεσιδικήσουν (στο ΕΣΡ, αλλά και στο ΣτΕ εάν υπάρχει προσφυγή εκεί) από τις αρμόδιες ΔΟΥ. Επίσης είναι αν μη τι άλλο παράδοξο να υπάρχει άγνοια σχετικά με τη μοιρασιά της κρατικής διαφήμισης. Το μεν πρώτο είναι υπό τη στενή εποπτεία και αποκλειστική ευθύνη του κράτους, το δε δεύτερο, είναι θέμα που σε καμιά περίπτωση δεν απασχολεί τις ρυθμιστικές ραδιοτηλεοπτικές αρχές διεθνώς. Εν συνεχεία, τουλάχιστον «εντύπωση» αλλά και απορία προκάλεσε η συζήτηση περί… «ελέγχου ποιότητας προγραμμάτων». Κάτι τέτοιο, προληπτικά -προτού δηλαδή να μεταδοθεί το όποιο πρόγραμμα-, τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες, δεν νοείται αφού ισοδυναμεί με λογοκρισία. Αν αυτό πάλι γίνει στη συνέχεια, μετά δηλαδή την προβολή του προγράμματος, είναι ευρέως γνωστό, ότι «μέτρο ποιότητας» στο δυτικό κόσμο δεν υφίσταται. Επισημαίνεται δε, ότι θέμα ετέθη και για τα δελτία ειδήσεων, για τα οποία επίσης ζητήθηκε η παρέμβαση του ΕΣΡ.
Από: Ναυτεμπορική, Στέλιος Ιωάννου