Πωλείται η NOVA; Τι θα γίνει με τους συνδρομητέςΟ παγκόσμιος κολοσσός United Group που ελέγχει την εταιρεία τηλεπικοινωνιών NOVA πωλείται προς 2 δις ευρώ. Για όσους δεν το γνωρίζουν, στην Ελλάδα ελέγχει την εταιρεία τηλεπικοινωνιών NOVA, που με την σειρά της είχε εξαγοράσει πρόσφατα την WIND.
Να υπογραμμισθεί πως αν δεν βρεθεί υποψήφιος αγοραστής, τότε θα εξεταστεί η πώληση των επιμέρους στοιχείων της, όπως δηλαδή η Nova στην χώρα μας.
Στο πλαίσιο της συναλλαγής αυτής το μερίδιό του στην εταιρεία αναμένεται ενδεχομένως να διαθέσει και ο Σέρβος μέτοχος της United Group, Ντράγκαν Σόλακ.
Το mandate της αναζήτησης κατάλληλου αγοραστή έχει ανατεθεί στην JP Morgan και τη Morgan Stanley«Η διαδικασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και αναμένεται να διαρκέσει μήνες», εξηγούν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «δεν έχει κατατεθεί ακόμα οποιαδήποτε προσφορά». Ωστόσο, αν και οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο, «έχει ήδη εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς στρατηγικούς επενδυτές και funds που εστιάζουν στις τηλεπικοινωνίες και στα media», αναφέρουν πηγές της BC Partners.
Ορισμένοι από τους στρατηγικούς «παίκτες» που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τη United Group και τη Nova είναι η Etisalat και η Saudi Telecom, η οποία εξαγόρασε τους πύργους τηλεπικοινωνιών (mobile towers) της United Group πέρυσι.
Η BC Partners, επικεφαλής της οποίας είναι ο Έλληνας fund manager Νίκος Σταθόπουλος, εξαγόρασε τη United Group το 2019 και πριν ολοκληρωθεί πενταετία και έπειτα από σημαντικές επενδύσεις, η εταιρεία δηλώνει ότι κατάφερε να τετραπλασιάσει τόσο τις πωλήσεις, όσο και τα κέρδη EBITDA, τα οποία σήμερα φτάνουν στο 1 δισ. ευρώ.
Η διαδικασία που ακολουθεί η BC Partners περιλαμβάνει δύο παράλληλους δρόμουςΟ πρώτος (Plan A) αφορά την πώληση της United Group και ο δεύτερος (Plan B) την ενδεχόμενη πώληση περιουσιακών στοιχείων της United Group ξεχωριστά, με κυριότερο την ελληνική Nova.
Στο σενάριο της μεμονωμένης πώλησης το τίμημα που αναμένεται να αξιώσει για τη Nova υπολογίζεται στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ, μιας και οι αποτιμήσεις στον κλάδο διεθνώς κυμαίνονται σε επίπεδο 7-8 φορές τα EBITDA, εξηγούν τραπεζικές πηγές. Το 2023 το EBITDA της Nova έφτασε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα 268 εκατ. ευρώ. «Με βάση αυτό το δεδομένο μια αποτίμηση στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ θεωρείται απολύτως δικαιολογημένη αν αξιολογήσει κανείς τα δεδομένα από τις πιο πρόσφατες διεθνείς συναλλαγές στον κλάδο (Etisalat – PPF, 4iG – Vodafone Hungary, Iliad – Play, Apax και Warburg Pincus – T-Mobile NL και Cinven, KKR, Providence – Masmovil) και τους πολλαπλασιαστές των αποτιμήσεων που κινούνται από 7 έως 8,5 φορές τα κέρδη EBITDA», εκτιμούν στην BC Partners. Υπενθυμίζεται ότι η BC Partners οικοδόμησε τη Nova εξαγοράζοντας τη Forthnet έναντι 45 εκατ., τη Wind έναντι 900 εκατ., ενώ επένδυσε περί τα 100 εκατ. επιπλέον στον πρώτο κύκλο.
Η ΔΕΗ διαψεύδει το σενάριο εξαγοράς της NovaΤη φημολογία της εξαγοράς της Nova διέψευσε, η ΔΕΗ σημειώνοντας πως «δεν έχει εισέλθει σε καμία σχετική συζήτηση ή συμφωνία». Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον των τηλεπικοινωνιών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας (Ultra-Fast Broadband). Στην κατεύθυνση αυτή, η ΔΕΗ συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου της για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου οπτικών ινών, μέσω της υφιστάμενης υποδομής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους της, ανέφερε η εταιρεία.
Ο διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), που ελέγχει η ΔΕΗ με 51%, διαθέτει δίκτυο 242.000 χιλιομέτρων γραμμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, διασυνδέσεων και υποσταθμών επί του οποίου θα τοποθετήσει εναέρια οπτική ίνα και όχι υπόγεια, όπως αρχικά σχεδιαζόταν.
Σύμφωνα με τη διοίκησή της, η ΔΕΗ επιδιώκει να αποκτήσει ηγετική θέση στην παροχή υπηρεσιών χονδρικής, θέτοντας τον πήχη για 1 εκατομμύριο πελάτες μέχρι το 2030, για έσοδα 130 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 100 εκατ. ευρώ από τη δραστηριότητα των τηλεπικοινωνιών. Με τα δεδομένα αυτά, όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας, για τη ΔΕΗ δεν παρουσιάζει στρατηγικό ενδιαφέρον η δραστηριότητα στη λιανική και κατ’ επέκταση η παραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου. Πάντως, κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός πως ενδεχόμενη εξαγορά της Nova θα επέτρεπε στη ΔΕΗ να αποκτήσει ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή του fund CVC Capital στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας –ελέγχει το 10% της ΔΕΗ– θα επέτρεπε την εξασφάλιση της χρηματοδότησης που απαιτείται για το εγχείρημα, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε η κυβέρνηση να ανάψει το «πράσινο φως». Όσον αφορά την πορεία της Nova, που συμπληρώνει, μετά την εξαγορά της Wind, ένα χρόνο ως καθετοποιημένος πάροχος σταθερής, κινητής τηλεφωνίας, Διαδικτύου και συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαρτάται από τα σχέδια του BC Partners και την ενδεχόμενη αποχώρησή της από τη United Group, που ελέγχει με 55%, με το υπόλοιπο ποσοστό να ανήκει στον Dragan Solak. Ο όμιλος United, που δραστηριοποιείται σε τηλεπικοινωνίες και μέσα ενημέρωσης εκτός από την Ελλάδα, σε Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία και Σλοβενία, εμφάνισε στο εννεάμηνο του 2023 λειτουργικά κέρδη μετά από μισθώσεις (EBITDAal) 751,2 εκατ., ενώ στα τέλη Ιανουαρίου ολοκλήρωσε κύκλο χρηματοδότησης 1,73 δισ. ευρώ, που θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή υφιστάμενων ομολόγων.
Ποιοι ενδιαφέρονται για Nova/WindΣτις πληροφορίες που διαρρέουν από παράγοντες του τομέα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και από τραπεζικά στελέχη “φωτογραφίζονται” τουλάχιστον τρεις εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι για το συγκρότημα της Nova. Όμως κανένας τους δεν ενδιαφέρεται για ολόκληρο το πακέτο Nova/Wind, το οποίο ο Νίκος Σταθόπουλος (ο επικεφαλής της μητρικής BCP/United) ελπίζει ότι θα μπορέσει να το πουλήσει γύρω στο 1,7 δισ. ευρώ.
Και οι τρεις θέλουν να αγοράσουν τμήματα του νεοπαγούς σχήματος, που δένουν με τις τωρινές δραστηριότητες ή με τους επεκτατικούς σχεδιασμούς τους:
Ο ένας θέλει το κομμάτι των τηλεπικοινωνιών – δηλαδή την παλιά Wind, προσβλέποντας στην επίτευξη μεγάλης κλίμακας συνεργειών και στην περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της, που θα φέρουν μελλοντικά κέρδη.
Για τον βραχίονα της συνδρομητικής τηλεόρασης – την “παλιά” Nova πριν συγχωνευθεί με την Wind – ενδιαφέρονται οι άλλοι δύο υποψήφιοι αγοραστές/επενδυτές, οι οποίοι έχουν ήδη παρουσία στον κλάδο και στο συγκεκριμένο project πρόκειται να συνεργαστούν με διεθνείς ομίλους.
Πάντως η BCP δεν συζητά το ενδεχόμενο να “σπάσει” την εταιρεία και να πουλήσει το ένα κομμάτι της – τις τηλεπικοινωνίες ή την συνδρομητική τηλεόραση. Θα προχωρήσει στην κατάτμηση της μόνον αν καταλήξει σε συμφωνία και με τους δύο υποψήφιους αγοραστές, ώστε να ολοκληρώσει την αποεπένδυση της και να κλείσει το κεφάλαιο Wind/Forthnet/Nova.
onlinepress.gr
Οι παραπομπές δεν είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες.
Εγγραφείτε ή
Συνδεθείτε