Μην επιμένεις. Όλοι οι σταθμοί, βάσει της απόφασης του ΣτΕ που είπες, αλλά και των αποφάσεων του κράτους, λειτουργούν σε ημι-νομιμότητα, για να το θέσω αλλιώς. Δηλαδή, ναι μεν το ΣτΕ έκανε αντισυνταγματικές τις συνεχείς ανανεώσεις των αδειών, αλλά βάσει των αποφάσεων του κράτους, αυτές είναι ακόμα σε ισχύ, έστω και με αυτό το καθεστώς. Δεν μπορεί ας πούμε, η ΕΕΤΤ να πάει στο βουνό για να τους κλείσει ή να τους κυνηγήσει ή να τους κατασχέσει τον εξοπλισμό.
Θα επιμένω όσο θέλω γιατί έχω δίκιο και έχω μελετήσει την όλη κατάσταση για χρόνια, χωρίς να έχω κάποιο "συμφέρον" από τους μεγάλους.
Οι σταθμοί δεν είναι "παράνομοι" αλλά το καθεστώς με το οποίο λειτουργούν είναι καρα-παράνομο και αντισυνταγματικό. Έχει όμως, όπως φαίνεται, και τους υποστηριχτές του... Γενικά νομίζω πολλές φορές πως εδώ στην Ελλάδα πάσχουμε από το Σύνδρομο της Στοκχόλμής. Κριτικάρουμε την κυβέρνηση, την διαφθορά, αλλά μόλις μπούμε σε λεπτομέρειες, όλοι θίγονται.
Αν έγινε όπως έγινε η μοριοδότηση, έτσι όπως λες, πλέον να γίνει τι; Να βγουν μονομιάς 100% παράνομοι όλοι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, και οι εργαζόμενοι μαζί με τους όποιους επιχειρηματίες (από τους αυτοδιαχειριζόμενους ειδικά, ως τον Αλαφούζο) να τραβήξουν ένα ακόμα λούκι; Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
Να γίνει μια σωστή και δίκαιη μοριοδότηση, με ένα σωστό αριθμό αδειών (όχι με ψέμματα περί παρεμβολών στο αεροδρόμιο κλπ.), με ένα νόμιμο και πραγματικά ανεξάρτητο ΕΣΡ όπου οι θητείες των μελών δεν έχουν, και αυτές, τελειώσει. Να πάρουν άδειες όλοι όσοι αξίζουν και ας μην ανήκουν σε κάποιο μεγαλολαμόγιο εκδότη-εφοπλιστή. Και φυσικά οι αυτοδιαχειριαζόμενοι σταθμοί να έχουν ισάξια ευκαιρία να αδειοδοτηθούν με τους "μεγάλους." Δεν νομίζω ότι πολλά ζητάω αλλά στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει την παρανομία (του κράτους κυρίως) τόσο πολύ που δεν μπορούμε να φανταστούμε μια διαφορετική κατάσταση.
Επίσης, ο νόμος λέει ρητά, ότι όλοι όσοι εξέπεμπαν στην Αθήνα, μια συγκεκριμένη ημερομηνία που μου διαφεύγει αυτή την στιγμή το 2004, από τον Υμηττό και μόνο, και έχει συμμετάσχει σε παλιότερη διαδικασία αδειοδότησης, νομιμοποιήται αυτόματα. Δηλαδή, δεν πα να σαι ο Βαρδινογιάννης ο ίδιος ή ο τριτοξάδερφος του μπατζανάκη της μάνας του Κίτσου, παίρνεις ΒΝΛ.
Ο "νόμος" λέει 31-12-2004. Το θέμα όμως είναι αν αυτοί είναι σωστοί και δίκαιοι νόμοι η όχι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία μα καμία άλλη χώρα όπου οι σταθμοί γίνονται νόμιμοι η παράνομοι με βάση αν λειτουργούσαν σε μια τυχαία (?) ημερομηνία. Ας σοβαρευτούμε λιγάκι. Αντί να λειτουργούν σταθμοί με πραγματικά κριτήρια, τεχνικά και οικονομικά και με βάση το πρόγραμμα που προσφέρουν, λειτουργούν με βάση μια ημερομηνία και αν, ΑΝ, είχαν καταθέσει παλαιότερα χαρτιά.
Τώρα, αν μερικοί ξεφορτώθηκαν τους σταθμούς τους για λίγα εκατομμύρια από επιχειρηματίες (οι οποίοι κλασσικά "χτυπάνε" τις μικρές συχνότητες), είναι άλλο θέμα.
Πριν το 2001 οι περισσότεροι σταθμοί ανήκαν σε "μικρούς" και όχι σε ομίλους. Εκεί είναι το όλο θέμα. Ας μην κοροιδευόμαστε. Και *όλοι* οι "μικροί" (που είχαν σε πολλές φορές μεγαλύτερη επιτυχία από τους ξερόλες "μεγάλους") που πήραν ΒΝΛ όλος τυχαίος μεταβιβάστηκαν σε "μεγάλους." Οι "μικροί" που δεν έχουν πάρει ΒΝΛ δεν ακούστηκε όμως πως θα μεταβιβαζόντουσαν σε "μεγάλο" όμιλο. Αυτή είναι η διαφορά. Τελικά όμως φαίνεται πως αποδεχόμαστε πως το "μεγάλο ψάρι" πάντα τρώει το "μικρό," έτσι δεν είναι? Το θεωρούμε απολύτως φυσιολογικό αυτό. Φαίνεται λοιπόν πως σε άλλες χώρες όπου υπάρχουν (η τουλάχιστον που υπήρχαν) νόμοι που περιορίζουν πόσους σταθμούς μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης/όμιλος, και που δίνονται ειδικές άδειες για μη-κερδοσκοπικούς σταθμούς και σταθμούς με μικρή ισχύ (Low-Power FM η αλλιώς LPFM), πηγαίνουν...ενάντια στη φύση!
Και για να αναφέρω και άλλο ένα παράδειγμα, για άλλη μια φορά: το Ράδιο Βερόνικα τρεις φορές απορρίφθηκε επειδή το ΕΣΡ έλεγε πως δεν μπορούσε να διαπιστώσει, με βάση τις μετρήσεις της ΕΕΤΤ, ότι εξέπεμπε κατά την "κρίσιμη ημερομηνία." Τι έγινε την τέταρτη φορά, μπήκαν σε μηχανή χρόνου? Η μήπως οι φήμες ότι ο Χατζηνικολάου και ο Κουρής ήταν ενδιαφερόμενοι για την συχνότητα έφερε την "μαγική αλλαγή"? Και να σημειώσω πως εξέπεμπε από τον Υμηττό εκείνο το καιρό, οπότε δεν ήταν το "πρόβλημα" εκεί.
Ο δε Ατλαντίς, αν δεις τον φάκελο, δεν αδειοδοτήθηκε επειδή την κρίσιμη ημερομηνία εξέπεμπε από τα Πυροβολεία και όχι από τον Υμηττό, τα οποία είναι παράνομο κέντρο εκπομπής. Άρα, και να τον πάρει ο Χ Αλαφούζος, δεν θα κάνει τίποτα (μην σου πω θα κατέληγε όπως ο 104.6, που τον κάρφωσαν στο ΕΣΡ ο DeeJay και ο VFM).
Αυτός είναι ο ισχυρισμός του ΕΣΡ αλλά δεν ισχύει. Ο νόμος δεν αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά τον Υμηττό. Και υπάρχουν άλλοι "νόμιμοι" σταθμοί που κατεξοχήν χρησιμοποιούσαν άλλο, παράνομο κέντρο εκπομπής για το βασικό τους κέντρο, όπως ο Επικοινωνία FM και ο Ξένιος FM. Και οι δύο ουδέποτε εξέπεμψαν από τον Υμηττό, εκτός από τον τελευταίο για πολύ λίγους μήνες από το κονταίνερ του Kiss FM, ενώ επισήμως είχε σταματήσει την λειτουργία του.
Όσο για τον Hot, γιατί δεν τον "κάρφωναν" οι VFM και ο αγαπημένος σου Deejay όσο καιρό λειτουργούσε ως "Athens Shock Radio" και είχε ακροαματικότητα κάτω του 1%? Δεν ήταν και τότε "παράνομος" με αυτή την λογική? Η μήπως δεν είχε αρχίσει, ακόμα, να "ενοχλεί"? Τι έγινε εκεί στο ΕΣΡ, μπήκαν εκ νέου σε μηχανή χρόνου και διαπίστωσαν πως δεν εξέπεμπε στις 31-12-04 ενώ προηγουμένως το είχαν "διαπιστώσει"? Εκεί οφείλεται το "λάθος"? Τελικά το τι είναι "νόμιμο" και το τι "δεν είναι" φαίνεται πως διαφέρει από μέρα σε μέρα, ώρα σε ώρα, ιδιοκτήτη σε ιδιοκτήτη, κλπ.
Ανέφερες τον Αλαφούζο. Γιατί δεν πηγαίνει η "νομοταγή" επιτροπή να κλείσει επιτέλους τον πομπό στους 100.6 που ακόμα και οι πέτρες γνωρίζουν πως είναι του Αλαφούζου? Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η λειτουργία αυτού του συγκεκριμένου πομπού στους 100.6 τα τελευταία 11 χρόνια? Πριν κάποιους μήνες, η ΕΕΤΤ έκλεισε κάποιον ταρατσάτο πειρατή που έπαιζε από το Πέραμα, νομίζω, στους 100.6, επειδή "ενοχλούσε" νόμιμο ραδιόφωνο. Το "οικολογικό" φέρον του Αλαφούζου δεν ενοχλεί? Να πάω και εγώ να ανοίξω ένα σκέτο σήμα φέρον από τον Υμηττό σε μια συχνότητα που μου αρέσει, έτσι για το γαμώτο?
Το πως "δικαιώθηκε" από το ΣτΕ, δυστυχώς δεν το γνωρίζω.
Δεν "δικαιώθηκε."
Δικαιώθηκε. Τελεία και παύλα. Αν αυτό ενοχλεί, τα παράπονα σου στο δικαστήριο. Φαίνεται πως ιοθετείς την "λογική" της "φιλοευρωπαϊκής" και "υπεύθυνης" κυβέρνησης μας, που τηρεί τις αποφάσεις του ΣτΕ μόνο όταν τις συμφέρουν και γράφει τις υπόλοιπες στα παλιά της τα παπούτσια. Δικαιώθηκε ο Ατλαντίς και το σκεπτικό είναι ότι κακώς το ΕΣΡ δεν του έδωσε βεβαίωση νομίμου λειτουργίας λόγω της δικαιολογίας ότι δεν εξέπεμπε από τον Υμηττό.
Τέλος, δεν αμφισβητώ τις όποιες γνώσεις σου πάνω στο θέμα - το αντίθετο, έχεις μια καλή εικόνα γύρω από την υπόθεση, στο μεγαλύτερο μέρος της. Κι εγώ έχω φάει πάμπολλες ώρες στο pc, μελετώντας νόμους και φακέλους ραδιοσταθμών, για να μπορώ να κάνω μια τέτοια συζήτηση έχοντας επιχειρήματα, με εσένα και οποιονδήποτε άλλο. Αντικειμενικά, το συμπέρασμα είναι ότι, όπως βλέπω, έχουμε διαφορετικές οπτικές στο παραπάνω θέμα, με την αλήθεια να βρίσκεται κάπου στην μέση.
Δεν βρίσκεται στην μέση. 100% όπως τα λέω είναι, όσο και αν ενοχλεί μερικούς. Δεν το λέω για να σε "θίξω" αλλά το λέω επειδή έτσι είναι. Ότι έχω πει διασταυρώνεται η είναι ολοφάνερο εκ του αποτελέσματος (π.χ. ποίοι σταθμοί πήραν τελικά ΒΝΛ και ποίοι δεν πήραν). Και φυσικά βλέπω πως δεν είχες καμία αντίδραση σε όλα όσα είπα για τα κομματικά ραδιόφωνα, για την Πειραϊκή Εκκλησία, και πολλά άλλα.
Για να το ποιο ποιο ξεκάθαρα: αυτοί που κυβερνούν είναι εγκληματίες. Αυτοί που έχουν βγάλει αποφάσεις τόσα χρόνια για τα ραδιοτηλεοπτικά της χώρας είναι εγκληματίες. Αυτά που έκαναν το 2001 και 2002 και από τότε μέχρι σήμερα είναι εγκληματικές πράξεις που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή δεκάδων επιχειρήσεων (και των ακροατών τους) για το όφελος κάποιον συγκεκριμένων ομίλων και σταθμών. Είναι ψεύτες, και αυτό έχει αποδειχθεί μεταξύ άλλων και με το παραμύθι για τις δήθεν παρεμβολές που θα δημιουργούσαν περισσότεροι από 20/28/35/XX σταθμοί στο Ελ. Βενιζέλος. Δεν τους ενδιαφέρει καμία νομιμότητα, ούτε το Ελληνικό Σύνταγμα, ούτε οι αποφάσεις του ΣτΕ όταν αυτές οι αποφάσεις πηγαίνουν κόντρα στα δικά τους σχέδια και συμφέροντα.
Αυτή είναι η κατάσταση, είτε αρέσει σε κάποιους, είδε δεν αρέσει. Και δυστυχώς δεν περιμένω να δω μια τέτοια λεπτομερή αναφορά για την πραγματική κατάσταση και την σαπίλα που κυριαρχεί, στο e-tetradio η στα περισσότερα άλλα μέσα. Το γεγονός που υπάρχουν ακόμα πολλά άτομα που δεν θέλουν να τα παραδεχθούν αυτά, παρά όλες τις αποδείξεις που υπάρχουν, νομίζω είναι μια ένδειξη για το πως επιτρέπεται ακόμα να κυβερνούν αυτή τη χώρα οι ίδιοι κλέφτες, ψεύτες, απατεώνες, και εγκληματίες τόσα χρόνια. Φαίνεται πως αρέσει σε πολλούς να κλαίνε για την διαφθορά, να μιλούν για την "μπανανιά" της "Ελλάντας," αλλά μόλις μπούμε σε συγκεκριμένα θέματα και παραδείγματα, ενοχλούνται.